Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кварто квартет" - мисия "Моцарт"

Когато (като "Кварто") си квартет, който почти винаги е нещо повече от обичаен квартет, няма как да очакваме обичайна програма. Дори когато става дума за програма, изцяло посветена на музиката на Волфганг Амадеус Моцарт. Два след рождения ден на гениалния австрийски композитор те ("Кварто квартет") излизат на сцената на концертната (тоест, голямата) зала "България", започвайки с едно от най-прочутите произведения на Моцарт  - увертюрата към операта "Вълшебната флейта", но във вариант (изключително виртуозен)  за струнен квартет, дело на Кристиан Байер. Тук гост е цигуларят Иван Въгларов (който иначе е част от Страсбургската фолхармония), от познатите музикални приятели на Кварто квартет.

Вечерта ще продължи с Втория клавирен квинтет, като "петият елемент", който ще превърне "Кварто квартет" в квинтет, е проф. Димо Димов, който има отдавнашно сътрудничество с първата цигулка на Кварто Иван Пенчев (може би мнозина ще си спомнят сонатите на Бела Барток за цигулка и пиано, които те представиха в Камерна зала "България"). Димо Димов е пианист с тънък усет за стил и специално отношение към музиката на Моцарт, която, според мнозина, е истинското мерило закласата на даден музикант.

Финалът е за една творба, създадена от Моцарт като Квинтет за четири духови инструмента и пиано (достатъчно необичаен състав). Но в един момент френския пианист и композитор (че и хореограф) Жан Франсе, самият той изклюително интересна личност, учил при Надя Буланже, възхитил с композициите си още като дете самия Морис Равел, изкушаван от необичайни музикални прочити и версии (оркестрирал е 24-те прелюда за пиано на Шопен) - та той преобразува този квинтет в нонет (реално най-големия струнен камерен състав, който все още не е оркестър).Тук "Кварто квартет" се комбинират с Филхармоничния духов квинтет за да представят тази версия премиерно за България.

Това необичайно музикално пътешествие в музиката на Моцарт, който е бил истински визионер и е изпреварил времето, в което живял, не с десетилетия, а със столетия, ще бъде истински подарък и за тези, които просто обичат музиката на Моцарт (а толкова е лесно да го обичаш), и за онези, които обичат предизвикателствата и рядко изпълняваните творби. А на финала има и още гости, при това оперни певци от висока класа.

И така - "Кварто квартет" и приятели, а именно Иван Пенчев (цигулка). Таня Тодорова (виола), Димитър Тенчев (виолончело), Валентин Методиев (обой), Димитър Московски (кларинет), Красимир Костадинов (валдхорна), Мартин Стоянов (фагот), Лена Карни (коантрабас).


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Финалът на международния конкурс беше вчера

Певци от Двореца на децата спечелиха големи награди в Малта

Голямата награда на Международния музикален конкурс "Златният глас" в Малта в две от категориите спечелиха младите изпълнители от Националния дворец на децата.  За БНР вокалният педагог Светлана Струнджева даде подробности за представянето на децата: "Нашите представители от Националния дворец на децата в лицето на вокална формация "Sweet teens" беше..

публикувано на 25.03.24 в 13:51

Детският хор на БНР с Пролетен концерт в зала "България"

Световната слава на българското певческо изкуство е безспорна. Детският хор на БНР, със своята 64-годишна история, вече има легендарен статут у нас и на световната сцена. Певческата формация е изнасяла концерти на почти всички континенти, с репертоар от ренесансови до съвременни композиции. Ню Йорк, Вашингтон, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Виена,..

публикувано на 21.03.24 в 17:25
Ерсин  Мустафов от

Всичко за новата песен на Jeremy? Gotta Know

Ерсин Мустафов от група Jeremy?  разкри в предаването "Радиокафе" новини за предстоящото в тяхната творческа дейност. Много неща планира групата, но съвсем готов е четвъртият им сингъл Gotta Know, преди следващият, а след него се очаква да се появи третият им албум . Новите им песни са различни по звучене, защото "ние в крайна сметка не..

публикувано на 12.03.24 в 17:35

"Dire Straits" с грандиозен концерт в София тази вечер

Тази вечер (11 март) DSL*Dire Straits Legacy – оригиналните членове на "Dire Straits" без Марк Нопфлър ще зарадват българските си фенове с концерт в Зала 1 на НДК.  Вратите на залата ще бъдат отворени в 19.00 часа, а шоуто ще започне в 20.00 часа. Достъпът ще се осъществява само през централния вход на НДК.

публикувано на 11.03.24 в 09:35

Рок динозаврите Б.Т.Р. с поредица от концерти ще отбележат 30 години на сцена

Гости в "Добър вечер, София" бяха двама от четиримата музиканти в група Б.Т.Р. Макар и двама, настроението им беше като за четирима, защото са в очакване на своя юбилеен концерт, с който ще отбележат 30 години на сцена,  по този повод ще издадат двоен диск и винилова плоча, а през не толкова далечния месец май, планират европейско турне, през..

публикувано на 06.03.24 в 17:10

Най-доброто от френските мюзикъли и оперети в един спектакъл

Общински културен институт "Надежда"  осъществява общинската политика в областта на културата и младежките дейности с акцент върху достъп до културата и децентрализация на културния живот.  Институцията е единствена по рода си с общински симфоничен оркестър "Симфониета София" . За акцентите в програмата за месец март и за най-новите..

публикувано на 27.02.24 в 14:40

Студенти и докторанти на НМА - на тур при 9 средни музикални училища

Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" (НМА) започва нов проект, в който са заложени три тура със срещи и концерти в училищата по изкуства на 9 български града - Бургас, Варна, Котел, Плевен, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Широка Лъка . Фокусът на музикалните срещи са учениците в начален и среден етап на..

публикувано на 27.02.24 в 12:38