Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За "скучната" химия с интерес

Ако децата ви обичат науката или, още повече - ако не обичат природните науки в училище, Детският интерактивен център “ТехноМеджикЛенд” организира пътешествие в света на химията.  

От центъра са организирали програма, която включва химични елементи "на живо", игри, в които ще трябва да се събират химични елементи с различни предмети от ежедневието ни. Всички деца над 7-годишна възраст могат да се забавляват в центъра.

“Това е място, на което малките деца могат да се сблъскат с великолепния свят на науката по един много лесен и разбираем начин. Да видят сложните физични явления - как биват представяни по такъв начин, че да бъдат интересни за едно дете - на достъпен език и чрез предмети, които то познава”, разказва Златина Димитрова, една от дамите в екипа химици-новатори в интерактивния център.

На 8 февруари от интерактивния център организират събитие, посветено на Периодичната система на химичните елементи, което може да промени нагласите на децата към тази наука. Предвидени са лекции, демонстрация на живо на Периодична система, която е направена изцяло от проби, както и много интересни работилници.

Посетителите ще могат да се насладят на добавена реалност - с приложение ще могат да сканират някои от химичните елементи и да получат повече информация за него. “Децата не обичат химията, защото не я виждат. Природните науки много често се преподават без експеримент, който децата да наблюдават, и звучат много абстрактно”, допълва Златина Димитрова.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23

Специална общинска структура да се грижи за минералните води на София

На заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 25 април ще бъде обсъден и гласувано предложение да се създаде специализирана общинска структура за управление, стопанисване и ползване на находищата на минерални води на територията на Столичната община, в т.ч. проучвателни, експлоатационни, урбанистични, инвестиционни, концесионни, правни и др...

публикувано на 23.04.24 в 15:18

"Postcard" представя дебютния си албум "Stories" на софийска сцена

Група "Postcard" вече е готова с първия си албум. "Stories" е с авторска музика на всеки един от музикантите, а те ще го представят на сцена пред софийската публика на 30 април (вторник). "Postcard е метафора, която олицетворява искреността, споделеността, занаятчийството, което се намира в музиката на групата. Това е идея, която събира в..

публикувано на 23.04.24 в 14:35

Онлайн платформа събира творчеството и житейския път на Стефан Гечев

Онлайн платформа събира творчеството и житейския път на българския поет, драматург, публицист, преводач и дипломат Стефан Гечев. Чрез аудио-визуални материали са представени значими момента от живота му, както и връзката му с Гърция и Франция. Пред Радио София племенникът на Стефан Гечев - Стефан Артамонцев и Янис Лиалиос от сдружение „Аристотел“..

публикувано на 23.04.24 в 13:05