Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

Снимка: operasofia.bg

Днес много от предложенията са за по-романтична вечер (все пак Св. Валентин е…!)

Група PIF кани всички големи заедно с техните деца на акустичен концерт в литературен клуб "Перото" (НДК). Началото е в 19:30. За децата входът е безплатен. „Родителите са добре дошли с децата си на 14 февруари, още повече, че „Перото“ разполага и с детски кът, в случай, че се уморят да танцуват или им стане скучно да изследват сцената, инструментите и нас“, споделя с усмивка фронтменът на PIF Димо Стоянов.

От 21 ч. в столичен клуб Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени откриват сезона си с първи концерт за 2020-а с песни за любов, раздяла и още нещо... :)

В клуб близо до БНТ поже да посетите концерт на легендарната група "Диана експрес". Митко Щерев, Илия Ангелов, Живко Топалов, Бисер Йосифов и Атанас Копчев ще изпълнят златни хитове на формацията, сред които ”Блус за двама”, "Утре”, "Влюбено сърце”, "Адаптация”, "Душа”, „Молитва за дъжд”, "Есен”, "Северина” и др.

Ъпсурт, Жлъч и Homelesz ще зарадват феновете на рапа в един от най-големите столични клубове.

Белослава и бенд ще гостуват от 19:00 ч в един от столичните молове.

Час по-рано в друг мол е изявата на VICTORIA, която ще видим и като представител на България на Евровизия т.г. На 14 февруари, разбира се, ще изпее репертоар, изпълнен с любов…

В Зала „България“ Кварто и приятели (Quarto Quartet) са подготвили "8 сезона на любовта", в които освен любимите "Четирите сезона" на Антонио Вивалди са включени и "Сезони и ритуали от България" (премиера) от Георги Андреев. Солист е Иван Пенчев (цигулка).

В Клуб "Журналист" от 18:00 ч. до 21:00 ч. можете да се насладите на Вечер на любовната поезия и виното.

ПРЕМИЕРА

За първи път в България мюзикълът „Шрек“ ще бъде представен на сцената на Софийската опера и балет.

Музиката е на Джанин Тезори, либрето и стихове - Дейвид Линдзи-Абер.

Премиерата е от 19.00 часа. Режисьор на „Шрек“ е Уест Хайлър (САЩ). Оригиналната постановка на Бродуей е режисирана от Джейсън Мур и Роб Ашфорд.

Диригент на софийската постановка е Игор Богданов, асистент-диригент Светослав Лазаров, художник на декорите - Чарлз Мърдок Лукас,  художник на костюмите - Уитни Локър, художник на осветлението - Зак Блейн, тонрежисьор -  Владимир Владимиров, хореография - Риолина Топалова.

Зрелищният мюзикъл е създаден по култовата анимация на DreamWorks и книгата на Уилям Стайг.

Тезори е най-уважаваният театрален композитор жена в историята,  с пет Бродуейски мюзикъла и пет номинации за наградите „Тони“.

Мюзикълът „Шрек“ има 8 номинации за наградата „Тони“ и е отличен в категорията за най-добри костюми в мюзикъл.

В българската постановка играят Константин Икономов от Сатиричния театър (в ролята на Шрек), Весела Делчева от Музикалния театър (Фиона), Атанас Йонков, Кръстина Кокорска, Боян Арсов, Цветелин Павлов и др., както и балетът и оркестърът на Софийската опера и балет.

Следващите премиерни спектакли са на 15 и 16 февруари от 11 и от 19 часа и на 18 февруари от 19 часа. 

"ФОКУС"

Известното творческо трио Джони Пенков, Джеки Стоев и Христо Илиев-Чарли представят късометражната поредица Фокус от 19:00 ч. в галерия Прегърни ме.

Наричат ги „Фокусите на Радой Ралин”. Малки сатирични филми, които се прожектират в кината след кинопрегледа и преди основната прожекция.
Началото на поредицата е през 1965 г. Радой Ралин събира екип от изключителни имена, които да работят за Фокусите – автор на шапката е Доньо Донев, сценаристи са Валери Петров, Георги Мишев, Александър Геров, Стефан Цанев; режисьори са Рангел Вълчанов, Едуард Захариев,Оскар Кристанов, Иван Ничев. За поредицата е сформиран оркестър за импровизации от Милчо Левиев, Симеон Щерев, Петър Славов и Любо Борисов, а Джони Пенков е един от гласовете на филмите.
„Фокус” успява да просъществува само около година и половина и е спрян.

КНИГА

Хули Леонис и издателство Апостроф канят на премиерата на книгата „Очевидната скрита истина за емоциите“ от 18:30 ч. в Клуб 1, НДК.

Емоциите са ключът към развиването на интуитивната ни връзка със себе си, а следователно и към постигането на личен успех, щастие и любов извън рамката на чужди модели.
Книгата на Леонис е предназначена за всички, които искат да се погрижат за собствените емоции или за тези на децата си. В нея авторът съчетава своите задълбочени познания за родовата енергия с най-новите си астрологични изследвания.

СЦЕНА

  • Ако искате да се посмеете, вашето място е Зала 1 на НДК. От 20:00 ч. там започва шоуто с най-добрите комедианти на България.На стендап комиците е поставена и конкретна тема: "Влюбени в Себе си".

  • Запазете си целувка и за пред касата на Военния театър. Срещу нея и 1 билет можете двама да гледате постановка на трупата още тази вечер или в други дни, избрани от този месец, март и април.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09