Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телемедицината - иновативен помощник в действие

Отдалечената диагностика на някое заболяване или изпращането на здравен съвет дистанционна са възможносит, които не заместват физическия преглед от лекар. В редица случаи обаче, това е единствен възможен вариант за медицинска помощ. На някои места в страната лекар отива само веднъж месечно. И именно тук идва на помощ телемедицината.

Красимира Масларова, представител на компания, работеща в тази област, разказа пред Радио София за тази иновативна област у нас. Конкретната дейност на разработената от компанията платформа се изразява във функционалности от записване на час, до аудио-визуална онлайн консултация с обмен на фалове и медицински устройства, които безжично изпращат данни до отсрещната страна. Особено внимание се обръща и на обслужването на по-възрастни хора. Възможностите на платформата включват както незабавна консултация, така и консултация по документи. Потребители на платформата да телемедицина могат да бъдат всички хора от домовете си. Те могат да разполагат с лично здравно досие и да го споделят с медицински лица, които да им дават съвети.

Има два варианта за контакт чрез средствата за телемедицина между пациент с хронично заболявание, например диабет, и специалист. Пациентът може да използва сам глюкомер, който изпраща само данни по електронен път до съответния ендокринолог, или да му бъде оказана подкрепа от фелдшер или медицинска сестра за работа с устройството. Добър пример за употреба на телемедицинска техника е в общински медицински центрове, които обслужват населението в по-малки населени места. В кметствата в тези места има назначен човек, който им съдейства технологично те да се свържат с общинската болница и да получат медицински съвет.

С оглед липсата на специалисти в районите извън големите градове, Масларова посочи, че има различни проблеми на различни нива. В това отношение може да се окаже разработената услуга за Национална междуболнична мрежа, базирана на телеконсултации, където специалист от дадена болница може да се свъже с друг специалист от друга болница, за да получи съдействие по определен случай. Устройства за тази услуга има в над 30 точки в страната.

Разработването на тази иновативна медицинска екосистема носи на компанията наградата в конкурса за най-иновативно предприятие. 

Повече подробности за телемедицинските услуги в практиката у нас можете да чуете в интервюто на Лили Големинова с Красимира Масларова.

В съвременен смисъл концепцията за телемедицина съществува от 1924г., когато се появява в САЩ в статия в Radio News, с нарисуван на корицата лекар, който преглежда пациент и изпраща резултатите му по радиото, както и схемата на новата верига ”Доктор по радиото”. Първата демонстрация е направена през 1951 г., на Световния панаир в Ню Йорк, а през 1955г. д-р Албърт Джутрас започва да практикува телерадиология в Монреал.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09