Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

92% от българите никога не са срещали бежанци, но се страхуват от тях

Майкъл О’Флеърти: Във Вашата страна има 40 различни етноса и си заслужава да празнувате подобен факт

92% от българите никога не са срещали бежанци, но се страхуват от тях. Това посочи Красимир Кънев - председател на Българския хелзинкски комитет (БХК), по време на форума „Заедно в защита на малцинствата от престъпления от омраза“, който е кулминацията на проекта на БХК „NO HATE-BG".

От друга страна директорът на Агенцията на ЕС за основните права Майкъл О’Флеърти, откри конференцията „Заедно в защита на малцинствата от престъпления от омраза“, като постави фокус върху изключително толерантното българско общество. “Във Вашата страна има 40 различни етноса и си заслужава да празнувате подобен факт”, отбеляза той.

„Аз съм чужденец, който идва тук и съм впечатлен от различните белези, които оставяте в географията, архитектурата, неща, които отбелязват вашата различност. Същевременно различните религиозни храмове са разположени на толкова близко разстояние, което е показателно за това разбирателство и приемане на другия в България и че обществото е изключително толерантно. Впечатлен съм, че преди 80 години, когато цяла Европа обърна гръб на евреите, вие ги защитихте. 

Агенцията на ЕС за основните права непрекъснато изследва проблемите на малцинствата на Стария континент. Това, което прави впечатление при всички, независимо дали става дума за мигранти или представители на различно ориентирани сексуални или религиозни групи, е че всички хора страдат от едно и също притеснително явление - дискриминация, тормоз и насилие", смята О’Флеърти.

Според него във всички тези групи се виждат модели на страх - да излязат на улицата, да не бъдат разпознати, че са част от друго общество. “При всички тези групи има много ниски нива на информираност къде да отидат да потърсят защита на правата си. Голяма част от жертвите не докладват тези действия”, допълва той. По думите му има ръст и на явлението “реч на омразата”, особено чрез социалните медии и цифровизацията на нашето общество, както и чрез различни политически кампании.

Друга характеристика на съвременната омраза е, че е насочена към жените. Това са проблеми, които стоят пред цяла Европа. 

“Проучването, чиито данни ще оповестим официално на 17 март показва, че 8 от 10 души, които се идентифицират като транссексуални, лесбийки или хомосексуалисти, не са открити за своята сексуалност. В ЕС те са един от двама. Хората усещат дискриминация, когато търсят работа, здравни грижи или образование", казва О’Флеърти.

Като възможни решения за справяне с омразата Майкъл О’Флеърти посочва създаването на подходяща законодателна рамка и ключовата роля на гражданското общество.

Гласът на изкуството също е част от проекта „NO HATE-BG", звучащ чрез документалния театър на Vox Populi - „Вход А“, с участието  на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Режисьор е Неда Соколовска.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Жана Казанджиева

Доц. Жана Казанджиева: След дезинфекция задължително трябва да се погрижим и за кожата

В условията на пандемия от коронавирус, освен социалната изолация, Световната здравна организация, Министерството на здравеопазването и всички специалистите препоръчват като важна мярка срещу разпространението на заразата редовното миене на ръцете с вода и сапун, кактo и употреба на дезинфектанти. Но много от хората, които често използват силни..

публикувано на 29.03.20 в 11:20
Портрет на Александър Пушкин от Василий Тропинин

Пушкин е бил най-продуктивен през 3-месечна карантина в Болдинската есен на 1830 г.

По време на епидемията от холера през 1830 г. Александър Пушкин прекарва три месеца в карантина в имението Болдино. Там той написва някои от най-добрите произведения на руската литература, припомнят запознати с неговата биография. Епидемията от холера през 1830 и 1831 г. в Русия е част от първата официално регистрирана пандемия на холера,..

публикувано на 28.03.20 в 10:57

"Часът на Земята" - виртуално, но с глобална казуа

На 28 март ще се проведе добре познатата вече екологична инициатива "Часът на земята", чиято цел е да насочи общественото внимание към свръхконсумацията на енергия и влиянието ѝ върху околната среда. Всеки може да се включи и да изрази своята съпричастност към глобалния проблем с измененията в климата, като в продължение на час, между 20.30 и..

обновено на 28.03.20 в 08:25

В Самоков възрастни хора в дом шият маски

Хората в Дома за възрастни „Семейство д-р Калинкови“ в град Самоков , шият предпазни маски като терапия. След като за тях, мерките трябва да са още по-строги, възрастните заменят обичайните си занимания и разходки с игра на табла и трудотерапия. Вместо да се поддадат на паниката и страха от коронавируса, те избират да бъдат полезни за..

публикувано на 27.03.20 в 17:58

Кибервируси по време на коронавирус

Пандемията от коронавирус, работата на компютър от вкъщи и дистанционното обучение създават благоприятна среда за съществуването на един друг вид вируси – компютърните. За какво да внимаваме, докато сме онлайн, и как да не се хванем на „въдицата“ на фишинг имейлите? Пред Радио София Павел Георгиев от Българската асоциация на..

обновено на 27.03.20 в 16:53
Ваня Григорова

Ваня Григорова, КТ "Подкрепа": Трябваше навреме нов дълг за подпомагане заетостта

Категорично недостатъчна е помощта от държавата, с която се поемат 60 % от заплатите на служителите в няколко сектора. Това каза Ваня Григорова , икономически съветник на КТ „Подкрепа“. Според нея правителството е пропуснало момента, в който да вземе заем от Евросъюза за отрицателни лихви. Припомняме, че правителството анонсира..

обновено на 27.03.20 в 14:58
Доц. Петя Банкова

Доц. Банкова: Уроците на традицията казват - в такива ситуации хората се справят заедно

В дни на   изпитание, човек „изважда“ най-доброто от себе си – солидарност, съпричастност, опита си да реши проблемите си като общност. Индивидуалното оцеляване може би е възможно, но ние сме социални същества и ако слушаме уроците на традицията, хората се справят заедно. Това обясни в ефира на Радио София доц. Петя Банкова – етнолог от..

публикувано на 27.03.20 в 13:21