Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

92% от българите никога не са срещали бежанци, но се страхуват от тях

Майкъл О’Флеърти: Във Вашата страна има 40 различни етноса и си заслужава да празнувате подобен факт

92% от българите никога не са срещали бежанци, но се страхуват от тях. Това посочи Красимир Кънев - председател на Българския хелзинкски комитет (БХК), по време на форума „Заедно в защита на малцинствата от престъпления от омраза“, който е кулминацията на проекта на БХК „NO HATE-BG".

От друга страна директорът на Агенцията на ЕС за основните права Майкъл О’Флеърти, откри конференцията „Заедно в защита на малцинствата от престъпления от омраза“, като постави фокус върху изключително толерантното българско общество. “Във Вашата страна има 40 различни етноса и си заслужава да празнувате подобен факт”, отбеляза той.

„Аз съм чужденец, който идва тук и съм впечатлен от различните белези, които оставяте в географията, архитектурата, неща, които отбелязват вашата различност. Същевременно различните религиозни храмове са разположени на толкова близко разстояние, което е показателно за това разбирателство и приемане на другия в България и че обществото е изключително толерантно. Впечатлен съм, че преди 80 години, когато цяла Европа обърна гръб на евреите, вие ги защитихте. 

Агенцията на ЕС за основните права непрекъснато изследва проблемите на малцинствата на Стария континент. Това, което прави впечатление при всички, независимо дали става дума за мигранти или представители на различно ориентирани сексуални или религиозни групи, е че всички хора страдат от едно и също притеснително явление - дискриминация, тормоз и насилие", смята О’Флеърти.

Според него във всички тези групи се виждат модели на страх - да излязат на улицата, да не бъдат разпознати, че са част от друго общество. “При всички тези групи има много ниски нива на информираност къде да отидат да потърсят защита на правата си. Голяма част от жертвите не докладват тези действия”, допълва той. По думите му има ръст и на явлението “реч на омразата”, особено чрез социалните медии и цифровизацията на нашето общество, както и чрез различни политически кампании.

Друга характеристика на съвременната омраза е, че е насочена към жените. Това са проблеми, които стоят пред цяла Европа. 

“Проучването, чиито данни ще оповестим официално на 17 март показва, че 8 от 10 души, които се идентифицират като транссексуални, лесбийки или хомосексуалисти, не са открити за своята сексуалност. В ЕС те са един от двама. Хората усещат дискриминация, когато търсят работа, здравни грижи или образование", казва О’Флеърти.

Като възможни решения за справяне с омразата Майкъл О’Флеърти посочва създаването на подходяща законодателна рамка и ключовата роля на гражданското общество.

Гласът на изкуството също е част от проекта „NO HATE-BG", звучащ чрез документалния театър на Vox Populi - „Вход А“, с участието  на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Режисьор е Неда Соколовска.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2024 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадсетотокласници. Под надслов "Животът няма "аУтокорект" на 27 март, 50 дни преди..

публикувано на 28.03.24 в 17:44

Дискусии за ползите и рисковете в използване на интернет технологиите в рамките на CyberCLUB Community Day '24

Какви рискове крие интернет и как те могат да бъдат предотвратени? Как безопасно и отговорно да използваме последните иновации на технологичния прогрес, като изкуствен интелект, виртуални реалности, дронове и роботи? Това са само малка част от въпросите, които ще бъдат дискутирани в рамките на събитието CyberCLUB Community Day '24, посветено..

публикувано на 28.03.24 в 17:15

Ще отговори ли ГМО на климатичния удар

В началото на февруари Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия за създаването на по-устойчиви и издръжливи култури чрез прилагането на нови геномни техники (НГТ), които доскоро не бяха приети в ЕС, така че има доста сериозен напредък в тази посока. Те дават възможност за бързо разработване на култури с полезни..

публикувано на 28.03.24 в 16:07
Доц. д-р Анна Пампулова

Музиката на Петко Стайнов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров, събира на една сцена студенти и преподаватели

Доцент д-р Анна Пампулова е хореограф, педагог, режисьор и човек на изкуството. Тя е допринесла много за развитието в тази сфера. Нейното гостуване в предаването "Добър вечер, София" за да ни представи пиршество на духа, на което предстои да се насладим съвсем скоро. Ето какво ни разказа: "Става въпрос за стойностен проект, в..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Проф. Кирил Топалов представя своя "Живот по неизбежност"

Тази вечер (28 март 2024 г.) проф. Кирил Топалов ще представи новата си книга „Живот по неизбежност“, в салона на столичното Народно читалище „Възраждане“. Романът е мемоарен, каза пред Радио София проф. Топалов. „Няма елемент на украсяване – всичко е буквално едно към едно. За съжаление, много от тези неща звучат и художествено, и иронично, и..

публикувано на 28.03.24 в 15:38

"Защо E = mc²?“ - книга и научно шоу на проф. Брайън Кокс за почитателите на астрофизиката

Або гостува в предаването "Радиокафе“, за да ни разкаже за научнопопулярния бестселър на проф. Брайън Кокс "Защо E = mc²?“, който в Зала 1 на НДК, ще представи научното шоу “Хоризонти“, с което обиколи света. Проф. Брайън Кокс е британски физик, направил науката достъпна и вълнуваща за милиони хора по целия свят. Той е професор по..

публикувано на 28.03.24 в 14:16

Празненство на колоезденето в София

Утре вечерта (29.03.2024 г.) София ще се превърне в празненство на колоезденето . Велосипедистите ще се съберат в 19.00 часа при пилоните на НДК, за да покажат сила и единство, казват организаторите. Пред Радио София Иво Делин от сдружение „Велоеволюция“ обясни, че събитието е едно от най-вълнуващите за градската велосипедна общност. Той..

публикувано на 28.03.24 в 14:06