Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Кюстендил се радват на резултатите от изучаването на предмета "Религия" в училище

Петър Паунов
От 2010 г. в град Кюстендил съществува програма за вероучение. Тогава с екип богослови от столицата и с благословията на Светия Синод е създадена програмата по "Религия", която обхваща децата от детските градини до VI клас. По тази програма учат и децата в Петрич.

Повече от 3000 деца са обхванати и изучават предмета “Религия” по два часа седмично, като основните акценти са върху православното християнство.

Изключително сме щастливи, защото виждаме резултатите. Отношението на малките как се промени и към околните и към вярата и разбира се, тази етика и толерантност, която проповядва християнската вяра”, казва кметът на града Петър Паунов, който започна своята 13-та година като градоначалник.

Вероучение има във всички детски градини и училища, а екип от богослови пътува от София. Разбира се, на място също има обучени богослови. Петър Паунов уверява, че на много места вече се изучава вероучение като през миналата година Светият Синод е купил 8 000 учебника.

Освен в София и Кюстендил вероучение има и в Русенската епархия, в Старозагорската митрополия също, както и във Варна. “В момента в Министерство на образованието тече конкурс по новите програми за следващите три години. Издателството на Светия Синод отново ще изготви учебници от I до  IV клас.

Предметът е въведен след проведени родителски срещи още преди началото на учебната година. Тогава богословите са представили какво ще бъде преподавано на децата, които са записвани по желание.
"Ако стартираха около 10-15% (от децата) още след първия месец станаха над 30%. Децата помежду си вече предаваха тази емоция, а сега вече са обхванати над 50% от децата", казва Петър Паунов.

Интересен факт е, че детските градини в Кюстендил са абсолютно безплатни и работят целогодишно, нямат летни почивки и летни разписания (също нещо уникално за България).

Общината предлага и много практична система за разпределение на еднократните помощи за раждане на дете, които са факт от тази година. Дават се от 200 до 1800 лева, според образованието на родителите.

“Стремежът е младите хора да се чувстват по най-комфортния начин - да отглеждат децата си в една пълноценна и здравословна среда. От тук нататък, когато родителите са спокойни и пълноценни, ще бъде спокойно и цялото общество, казва Паунов. 
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на 4 квартала са решени на протест срещу спиране на топлата вода

Живеещите в кварталите „Студентски град“, „Витоша“, „Малинова долина“ и „Дървеница“ не изключват да преминат и към протестни действия, заради спирането на топлата им вода за два месеца . В момента върви онлайн петиция , в която са се подписали над 2000 души, недоволни от решението, което „Топлофикация София“ обяви в края на миналата..

публикувано на 02.06.20 в 15:12

20 заглавия от последните 10 години на българското кино

Две колекции от български филми се представят в общ проект, озаглавен "Десетилетие на българското кино" . Домът на киното, с подкрепата на Столичната община - по инициативата „Солидарност в културата”, насочва поглед към потенциала на родното кино, опознавайки неговите постижения от последните 10 години (2010-2019). Една от най-големите..

публикувано на 02.06.20 в 13:41
Параходът „Радецки”

През юни музей „Параход Радецки” отваря врати с нова експозиция

Националният музей „Параход Радецки” в Козлодуй, който е филиал на Националния исторически музей, планира да открие обновената си и допълнена експозиция в края на юни. Това трябваше да се случи на 29 май, когато корабът „Радецки“ акостира на българския бряг. Походът на Ботевата чета е част от Априлското въстание - най-значимият организиран опит на..

публикувано на 02.06.20 в 13:28

Започна регистрацията за конкурса на БАИТ за учители

Започва регистрацията за конкурса за учители „Дигитални новатори в образованието“. Целта е да се отличи и насърчи използването на добри практики в дистанционното обучение на учениците от I до XII клас, като открои учителите и всички участници в процеса. Огнян Траянов - председател на УС Българската асоциация по информационни технологии, коментира, че..

публикувано на 02.06.20 в 13:01

Моцартовият фестивал в Правец ще предложи музика в различни жанрове

Жива, пъстра и разнообразна програма с 5 концерта и 6 премиери, подбрани шедьоври от световната и българската класика е подготвена за XVI издание на традиционния Моцартов фестивал в Правец, който тази година ще се проведе от 21 до 23 август. Обеща го в ефира на Радио София артистичният директор на събитието проф. Борислава Танева ...

публикувано на 02.06.20 в 12:57

Около 500 номинации за най-добра стартираща компания за дни

Стартъп екосистемата в България отбеляза сериозно развитие през последните години и се повишава качеството и това личи от участниците и победителите в конкурсите в тази сфера, заяви пред Радио София  Иван Василев от Управителния съвет на BESCO - Българската стартъп асоциация, която обединява повече от 500 стартиращи, иновативни компании, фондове..

публикувано на 02.06.20 в 12:35

Средновековието оживява в „Кулата на шутовете“

Средновековието оживява в „Кулата на шутовете“ – нов роман от автора на феномена „Вещерът“. Сагата за вещера Гералт може и да е завършила, но сега е ред на Рейнмар – новият главен герой, да спечели сърцата на читателите. Книгата, част от трилогията на Анджей Сапковски, е историческо фентъзи, в което реални събития от европейската история се преплитат с..

публикувано на 02.06.20 в 11:49