Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Елица Стоилова: Светът вече е технологично глобално село

България е чудестно място за старт в иновациите, твърди специалистът от първата наша чат бот агенция

Елица Стоилова
Снимка: Личен архив

Светът не е просто едно глобално село, а технологично глобално село. Всяка иновация в една индустрия се отразява на много други, променя живота ни.
В това ни убеждава Елица Стоилова - българка, завърнала се от САЩ, участник в няколко български акселератора за иновации, избрана за иновационната програма на Залцбург. Тази седмица "Радиоприемница" посвещаваме на иновациите. А те имат много проявления в нашето съвремие. Могат да се разпознаят и в мисленето, от което реално тръгват и идеите за всички други.

„Всеки нов език, култура или държава, която сме посетили, оставя вратичка към друг начин на мислене и друг поглед към света. Помага ни да имаме по-гъвкаво мислене.

Свикнали сме на тясна специализация, познания в едно направление и дори когато предприемат промяна или оптимизация, хората обикновено продължават да мислят в рамките на своята индустрия. Този начин на развитие и промяна вече не работи. Клиентите и средата вече са други и изискват нов тим бизнес модели, нови процеси и комуникации. Специалистът вече трябва да е проникновен, да знае какво се случва през девет индустрии в десета и как може да се емплементира в неговата бизнес сфера.“

След 17 години работа зад граница, Елица Стоилова се връща в България и това, което вижда тук е… много възможности. Това е сред най-важните фактори, които все още съществуват на българска почва.

„Знаех, че следващата ми стъпка в индустрията ще е технологична.“

Пътят я отвежда до най-големия и предизвикателен стартъп акселератор на силициевата долина (Founder Institute).

„Там са направили наука от задаването на правилните въпроси (изключително важно умение). Така че да слагаш ред в реализацията, да видиш слабите места, да знаеш какво следва като процеси…“

В хода на работа с клиенти, става ясно, че има проблем в комуникацията с клиентите. И постепенно се стига до идеята за виртуалните асистенти в хотелиерството.
Става дума за чатбот с изкуствен интелект.

В туризма фантастиката е доста по-близо, отколкото предполагаме, убеждава ни още Елица Стоилова. И обяснява за роботите аватари, които кще ни позволят, без пространствено пътуване да се пренасяме в сетивата си на желана дестинация.

В момента 77 екипа от 19 държави ще разработват прототипи на такива роботи аватари в рамките на един международен конкурс. До 10 години те ще са факт.

Говорейки за иновациите и възможността да се прилагат и в хотелиерството, стигаме до 3D принтирането, умните уреди (дори умно огледало), интернет на нещата и всякакви роботи.

Според световна статистика в хотелите 75% от въпросите изискват еднакъв отговор от рецепцията. Там идва на помощ автоматизацията и изкуственият интелект, чатботът улеснява и клиентът, и екипа служители, допълва Елица Стоилова. Въпрос на секунди и няколко клика.

„Не става дума, че чатботът измества хората, а им дава повече време, което те преценяват как да прекарат. Спестява по 10 мин. на клиент. И работи денонощно, без да се изморява.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 заглавия от последните 10 години на българското кино

Две колекции от български филми се представят в общ проект, озаглавен "Десетилетие на българското кино" . Домът на киното, с подкрепата на Столичната община - по инициативата „Солидарност в културата”, насочва поглед към потенциала на родното кино, опознавайки неговите постижения от последните 10 години (2010-2019). Една от най-големите..

публикувано на 02.06.20 в 13:41
Параходът „Радецки”

През юни музей „Параход Радецки” отваря врати с нова експозиция

Националният музей „Параход Радецки” в Козлодуй, който е филиал на Националния исторически музей, планира да открие обновената си и допълнена експозиция в края на юни. Това трябваше да се случи на 29 май, когато корабът „Радецки“ акостира на българския бряг. Походът на Ботевата чета е част от Априлското въстание - най-значимият организиран опит на..

публикувано на 02.06.20 в 13:28

Започна регистрацията за конкурса на БАИТ за учители

Започва регистрацията за конкурса за учители „Дигитални новатори в образованието“. Целта е да се отличи и насърчи използването на добри практики в дистанционното обучение на учениците от I до XII клас, като открои учителите и всички участници в процеса. Огнян Траянов - председател на УС Българската асоциация по информационни технологии, коментира, че..

публикувано на 02.06.20 в 13:01

Моцартовият фестивал в Правец ще предложи музика в различни жанрове

Жива, пъстра и разнообразна програма с 5 концерта и 6 премиери, подбрани шедьоври от световната и българската класика е подготвена за XVI издание на традиционния Моцартов фестивал в Правец, който тази година ще се проведе от 21 до 23 август. Обеща го в ефира на Радио София артистичният директор на събитието проф. Борислава Танева ...

публикувано на 02.06.20 в 12:57

Около 500 номинации за най-добра стартираща компания за дни

Стартъп екосистемата в България отбеляза сериозно развитие през последните години и се повишава качеството и това личи от участниците и победителите в конкурсите в тази сфера, заяви пред Радио София  Иван Василев от Управителния съвет на BESCO - Българската стартъп асоциация, която обединява повече от 500 стартиращи, иновативни компании, фондове..

публикувано на 02.06.20 в 12:35

Средновековието оживява в „Кулата на шутовете“

Средновековието оживява в „Кулата на шутовете“ – нов роман от автора на феномена „Вещерът“. Сагата за вещера Гералт може и да е завършила, но сега е ред на Рейнмар – новият главен герой, да спечели сърцата на читателите. Книгата, част от трилогията на Анджей Сапковски, е историческо фентъзи, в което реални събития от европейската история се преплитат с..

публикувано на 02.06.20 в 11:49
ТЕЦ

Обсъждат искането за референдум за инсинератор в ТЕЦ "София"

Започна обсъждането в столичните общински комисии на предложението на „Демократична България“ да се проведе местен референдум за изграждането на инсталация за изгаряне на боклук в „ТЕЦ София“. Идеята за инсинератор, който да произвежда RDF гориво от негодните за рециклиране отпадъци, от няколко години е във фокуса както на общински съветници,..

публикувано на 02.06.20 в 09:41