Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училището се намира в село Черни Осъм

Единственото училище за планински водачи в Европа стана на 20 години

Знаете ли, че село Черни Осъм е станало прочуто като Малката Швейцария?! И чували ли сте, че там се намира единственото училище за планински водачи у нас?! И не само у нас, не само на Балканите, но и в Европа. Съвсем сериозно!
Единственото друго подобно училище се намира в Шамони, но там приемат кандидати, навършили 21 години и вече с ярки спортни постижения. А тук, в Черни осъм, обучението започва след VII клас и се изучава (освен всички общообразователни предмети) топография, спелеология и пещерно дели, ориентиране, опасности в планината, планинска медицина и, разбира се, ски, планинско катерене и алпинизъм. Именно в тази гимназия, кото носи името на Васил Левски, гостува нашето пътуващо Радиокафе.А селото, в което се намира и вторият най-голям природонаучен музей в България след софийския (който се е зародил именно във въпросното училище), се намира на 4 километра над Троянския манастир.

Първата ни гостенка е дамата, която вече 19 години е директор на училището в Черни Осъм. Откакто се е дипломирала, Румяна Велешка е работила само и единствено тук - вече 36 години. От нея разбираме, че паралелката за планински водачи е създадена през 2000 година, а човекът, заради когото се случва всичко, се нарича Минко Занковски. Той е нещо като местна легенда, алпинист, естествено. Той е учил в ОУ "Васил Левски" от първи клас, а впоследствие става и директор. Именно негова е идеята за такава специализирана паралелка. След доста тичане по институции и получаване на разрешения, идва време за първия прием.

"Имайте предвид, че до този момент професията планински водач не беше вписана в официалния регистър на професиите у нас. Вписаха я едва след като направихме програмата" - обяснява Румяна Велешка и си спомня как са обикаляли училищата в България, за да разказват за новата програма и как с трепет всички учители са седяли в училището в дните за прием на документи, чудейки се дали ще има кандидати.

Е, имало е, цели 26 при това. Втората година е рекордна - випуск от 29 кандидат-планински водачи. Макар че това е само една от посоките, в които могат да се реализират. Поради факта, че ските са изключително силно застъпени в програмата, мнозина стават ски-учители, други продължават с алпинизма; тъй като се изучава маркетинг и икономика на туризма, някои продължават в тази посока и отиват в университет; разбира се, немалко стават част от екипите на планинските спасителни служби (една трета от планинските спасители в пункта в Троян, са техни кадри), но също и в Боровец, на Витоша, в Банско; има интерес от страна на военните, а немалка част са из зимните курорти на света - от Швейцария до Аляска. Всички обаче ще се съберат в Черни Осъм на 21 март, защото тогава тържествено ще се отбележи 20-та годишнина на програмата за планински водачи. И не само - през 2020-а се навършват 130 години училищно дело в селото, така че поводи за празнуване има много.

Междувременно учениците са непрестанно навън, сред природата, имат база под връх Ботев, предоставена им безвъзмездно от горското стопанство, участват в различни състезания и зимни събития в Банско, Пампорово, на Беклемето... Поради факта, че е единствена у нас, в гимназията в Черни Осъм (която до VII клас си е иначе обичайно училище) има ученици от цяла България.

"Напоследък нараства интереса и имаме все повече деца от големите градове, особено от София, защото родителите искат да ги изпратят далеч от лошия въздух, кафенетата и затворения живот - казва Румяна Велешка, - но имаме деца и от морскте градове, отвсякъде". Тези, които не са от Троян и региона, живеят в общежитие, което пък се предоставя от действащата кооперация в селото, която е свързана с дърводобива. Капацитетът е 50 места, "тук те са заедно по цял ден, делят си храната, мечтите, помагат си" - отново думи на Румяна Велешка. Затова и усещането за общност е много силно.

Освен из България, където често се правят лагери из планината на палатки, например,  има експедиции и изкачвания на върхове из околните дъжави (10 пъти са изкачвали връх Олимп, били са на Триглав в Словения, а 5-ма са имали шанса да изкачат Монблан, при това в доста лоши атмосферни условия). За тези пътувания плащат родителите, защото въпреки че е единствена с такава паралелка, гимназията няма официален статут на национална. Но има дух, чудесни, предимно млади преподаватели, които са много посветени на това, което правят, има и доайени, оставили сърцето си в училището. И така вече 20 години в Черни Осъм децата се учат да обичат природата и да се справят.

Чуйте разговора с Румяна Велешка. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и влиянието му върху живота на човека

Новите технологии и изкуственият интелект промениха света драстично през последните години. Хуманоидните роботи все повече се запътват към домовете на обикновените граждани в Китай, пише в своя статия Никола Папукчиев от HiComm. Пред Радио София той сподели как изкуственият интелект ще повлияе на живота ни от тук нататък. „Преди..

публикувано на 29.03.24 в 12:16

Джип избухна в пламъци в центъра на София

Инцидент в центъра на София – джип избухна в пламъци в района на площад "Руски паметник". Пожарът е възникнал тази сутрин, съобщиха очевидци на стихията, които качиха клип от пожара в социалните мрежи. Към момента няма данни за пострадали.  Очаквайте подробности!

публикувано на 29.03.24 в 10:08

Около 1000 деца годишно остават извън детските градини в столичния район "Триадица"

„Триадица“ е един от столичните районите с най-много чакащи за детските градини. Около 1000 деца годишно не успяват да се класират в детско заведение. Анализ, направен от районната администрация на „Триадица“ показва, че в рамките на следващите 3-4 години най-вероятно проблемът ще се прехвърли и в училищното образование. Тогава няма да достигат и..

публикувано на 29.03.24 в 09:53

Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

Днес е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, но за пациенти, които са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват само по електронен път. От 1 април медицинските специалисти няма да имат право да предписват..

публикувано на 29.03.24 в 08:23

Работната седмица завършва със слънце и температура в София около 21°

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт, съобщиха от НИМХ. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°; минималните ще са предимно между 4° и 9°, малко по високи в Северозападна България, в София – около 5°. Над планините ще бъде предимно..

публикувано на 29.03.24 в 07:35

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2024 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадсетотокласници. Под надслов "Животът няма "аУтокорект" на 27 март, 50 дни преди..

публикувано на 28.03.24 в 17:44

Дискусии за ползите и рисковете в използване на интернет технологиите в рамките на CyberCLUB Community Day '24

Какви рискове крие интернет и как те могат да бъдат предотвратени? Как безопасно и отговорно да използваме последните иновации на технологичния прогрес, като изкуствен интелект, виртуални реалности, дронове и роботи? Това са само малка част от въпросите, които ще бъдат дискутирани в рамките на събитието CyberCLUB Community Day '24, посветено..

публикувано на 28.03.24 в 17:15