Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Училището се намира в село Черни Осъм

Единственото училище за планински водачи в Европа стана на 20 години

Знаете ли, че село Черни Осъм е станало прочуто като Малката Швейцария?! И чували ли сте, че там се намира единственото училище за планински водачи у нас?! И не само у нас, не само на Балканите, но и в Европа. Съвсем сериозно!
Единственото друго подобно училище се намира в Шамони, но там приемат кандидати, навършили 21 години и вече с ярки спортни постижения. А тук, в Черни осъм, обучението започва след VII клас и се изучава (освен всички общообразователни предмети) топография, спелеология и пещерно дели, ориентиране, опасности в планината, планинска медицина и, разбира се, ски, планинско катерене и алпинизъм. Именно в тази гимназия, кото носи името на Васил Левски, гостува нашето пътуващо Радиокафе.А селото, в което се намира и вторият най-голям природонаучен музей в България след софийския (който се е зародил именно във въпросното училище), се намира на 4 километра над Троянския манастир.

Първата ни гостенка е дамата, която вече 19 години е директор на училището в Черни Осъм. Откакто се е дипломирала, Румяна Велешка е работила само и единствено тук - вече 36 години. От нея разбираме, че паралелката за планински водачи е създадена през 2000 година, а човекът, заради когото се случва всичко, се нарича Минко Занковски. Той е нещо като местна легенда, алпинист, естествено. Той е учил в ОУ "Васил Левски" от първи клас, а впоследствие става и директор. Именно негова е идеята за такава специализирана паралелка. След доста тичане по институции и получаване на разрешения, идва време за първия прием.

"Имайте предвид, че до този момент професията планински водач не беше вписана в официалния регистър на професиите у нас. Вписаха я едва след като направихме програмата" - обяснява Румяна Велешка и си спомня как са обикаляли училищата в България, за да разказват за новата програма и как с трепет всички учители са седяли в училището в дните за прием на документи, чудейки се дали ще има кандидати.

Е, имало е, цели 26 при това. Втората година е рекордна - випуск от 29 кандидат-планински водачи. Макар че това е само една от посоките, в които могат да се реализират. Поради факта, че ските са изключително силно застъпени в програмата, мнозина стават ски-учители, други продължават с алпинизма; тъй като се изучава маркетинг и икономика на туризма, някои продължават в тази посока и отиват в университет; разбира се, немалко стават част от екипите на планинските спасителни служби (една трета от планинските спасители в пункта в Троян, са техни кадри), но също и в Боровец, на Витоша, в Банско; има интерес от страна на военните, а немалка част са из зимните курорти на света - от Швейцария до Аляска. Всички обаче ще се съберат в Черни Осъм на 21 март, защото тогава тържествено ще се отбележи 20-та годишнина на програмата за планински водачи. И не само - през 2020-а се навършват 130 години училищно дело в селото, така че поводи за празнуване има много.

Междувременно учениците са непрестанно навън, сред природата, имат база под връх Ботев, предоставена им безвъзмездно от горското стопанство, участват в различни състезания и зимни събития в Банско, Пампорово, на Беклемето... Поради факта, че е единствена у нас, в гимназията в Черни Осъм (която до VII клас си е иначе обичайно училище) има ученици от цяла България.

"Напоследък нараства интереса и имаме все повече деца от големите градове, особено от София, защото родителите искат да ги изпратят далеч от лошия въздух, кафенетата и затворения живот - казва Румяна Велешка, - но имаме деца и от морскте градове, отвсякъде". Тези, които не са от Троян и региона, живеят в общежитие, което пък се предоставя от действащата кооперация в селото, която е свързана с дърводобива. Капацитетът е 50 места, "тук те са заедно по цял ден, делят си храната, мечтите, помагат си" - отново думи на Румяна Велешка. Затова и усещането за общност е много силно.

Освен из България, където често се правят лагери из планината на палатки, например,  има експедиции и изкачвания на върхове из околните дъжави (10 пъти са изкачвали връх Олимп, били са на Триглав в Словения, а 5-ма са имали шанса да изкачат Монблан, при това в доста лоши атмосферни условия). За тези пътувания плащат родителите, защото въпреки че е единствена с такава паралелка, гимназията няма официален статут на национална. Но има дух, чудесни, предимно млади преподаватели, които са много посветени на това, което правят, има и доайени, оставили сърцето си в училището. И така вече 20 години в Черни Осъм децата се учат да обичат природата и да се справят.

Чуйте разговора с Румяна Велешка. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 заглавия от последните 10 години на българското кино

Две колекции от български филми се представят в общ проект, озаглавен "Десетилетие на българското кино" . Домът на киното, с подкрепата на Столичната община - по инициативата „Солидарност в културата”, насочва поглед към потенциала на родното кино, опознавайки неговите постижения от последните 10 години (2010-2019). Една от най-големите..

публикувано на 02.06.20 в 13:41
Параходът „Радецки”

През юни музей „Параход Радецки” отваря врати с нова експозиция

Националният музей „Параход Радецки” в Козлодуй, който е филиал на Националния исторически музей, планира да открие обновената си и допълнена експозиция в края на юни. Това трябваше да се случи на 29 май, когато корабът „Радецки“ акостира на българския бряг. Походът на Ботевата чета е част от Априлското въстание - най-значимият организиран опит на..

публикувано на 02.06.20 в 13:28

Започна регистрацията за конкурса на БАИТ за учители

Започва регистрацията за конкурса за учители „Дигитални новатори в образованието“. Целта е да се отличи и насърчи използването на добри практики в дистанционното обучение на учениците от I до XII клас, като открои учителите и всички участници в процеса. Огнян Траянов - председател на УС Българската асоциация по информационни технологии, коментира, че..

публикувано на 02.06.20 в 13:01

Моцартовият фестивал в Правец ще предложи музика в различни жанрове

Жива, пъстра и разнообразна програма с 5 концерта и 6 премиери, подбрани шедьоври от световната и българската класика е подготвена за XVI издание на традиционния Моцартов фестивал в Правец, който тази година ще се проведе от 21 до 23 август. Обеща го в ефира на Радио София артистичният директор на събитието проф. Борислава Танева ...

публикувано на 02.06.20 в 12:57

Около 500 номинации за най-добра стартираща компания за дни

Стартъп екосистемата в България отбеляза сериозно развитие през последните години и се повишава качеството и това личи от участниците и победителите в конкурсите в тази сфера, заяви пред Радио София  Иван Василев от Управителния съвет на BESCO - Българската стартъп асоциация, която обединява повече от 500 стартиращи, иновативни компании, фондове..

публикувано на 02.06.20 в 12:35

Средновековието оживява в „Кулата на шутовете“

Средновековието оживява в „Кулата на шутовете“ – нов роман от автора на феномена „Вещерът“. Сагата за вещера Гералт може и да е завършила, но сега е ред на Рейнмар – новият главен герой, да спечели сърцата на читателите. Книгата, част от трилогията на Анджей Сапковски, е историческо фентъзи, в което реални събития от европейската история се преплитат с..

публикувано на 02.06.20 в 11:49
ТЕЦ

Обсъждат искането за референдум за инсинератор в ТЕЦ "София"

Започна обсъждането в столичните общински комисии на предложението на „Демократична България“ да се проведе местен референдум за изграждането на инсталация за изгаряне на боклук в „ТЕЦ София“. Идеята за инсинератор, който да произвежда RDF гориво от негодните за рециклиране отпадъци, от няколко години е във фокуса както на общински съветници,..

публикувано на 02.06.20 в 09:41