Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Градовете започват поетапно да въвеждат безплатно паркиране като мярка срещу разпространението на коронавируса у нас, пише МОНИТОР. Още в петък, при обявяването на извънредно положение у нас, премиерът Бойко Борисов призова да се помисли за въвеждането на мярката с цел да се намали броят на хората, които ползват градски транспорт. Първи мярката прилагат в Плевен, където синята зона няма да работи, докато траят рестрикционните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Това гласи заповедта на кмета Георг Спартански и е във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с COVID-19 у нас. Според въпросната заповед мярката важи и за платените общински паркингина територията на града. Идеята е, когато е наложително, хората да се придвижват с личните си автомобили и колкото се може по-малко да ползват градския транспорт, тъй като там рискът от заразяване е много голям.

Българският лекарски съюз разпространи важна информация относно 
коронавируса и как да го разпознаем, пише ТРУД. COVID-19 продължава да е грипоподобен вирус със симптомокомплекс, напълно покриващ се с грипната комбинация за годината. Вирусът е различим от грипен щам само с тест. Разликите са основно три. Новият вирус има среден инкубационен период 8 дни, при грипа е 2 дни. Новият вирус има около 2.3% по-голям шанс за фатални усложнения от сезонния грип и тази разлика е изцяло заради липсата на ваксина. Трето – симптомите продължават от 8 до 14 дни, за разлика от сезонния грип (7 дни), с тенденция всеки ден да е по-добър. Място за паника няма. Личната отговорност към здравето на другите си остава 99% от контрола.

След въвеждането на извънредното положение заради коронавируса част от общините в България започнаха да приемат свои регионални мерки за защита на живота на жителите си и за облекчаване на положението на най-застрашените, информира СЕГА. Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че заради това, че през тази седмица много жители на града ще работят от домовете си, е издала заповед за преустановяване на плановите ремонти на ЧЕЗ и “Софийска вода”, които биха довели до временно спиране на ток и вода за гражданите на територията на Столична община. "Целта е да осигурим условия за оставане по домовете, включително и за работа от вкъщи, към която преминават все повече организации и фирми, които имат тази възможност. Започналите планови ремонти ще се завършват, за да се възобновено подаването на вода и ток в най-кратки срокове", написа Фандъкова във Фейсбук. Столицата е най-голямото огнище на заразяване с над 40 констатирани случая на коронавирус. София вече обяви разширяване на дейността на общинското предприятие "Социален патронаж" за доставки по домовете за възрастни и болни хора и откри горещи телефони - 02 8188522 и 02 8188523.

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран направи признание в 
Туитър, че приемът на противовъзпалителни лекарства като ибупрофен и кортизон може да бъде фактор за влошаване на инфекцията от COVID-19. “Ако имате температура, вземете парацетамол”, написа Веран, пише ТРУД. “Ако вече сте на противовъзпалителни лекарства или се съмнявате, попитайте вашия лекар за съвет”, предупреди Оливие Веран. Той бе цитиран от френския вестник “Фигаро”, а медията специално предупреди читателите си, че ако приемат някои лекарства с подобни съставки заради други заболявания, то не трябва да спират медикаментите без консултация с личния си лекар. Оливие Веран, който е квалифициран лекар и невролог, обясни, че приемът на парацетамол ще намали треската, без да противодейства на възпалението.

Три са важните стъпки за справяне с кризата от разпространението на коронавируса: социална изолация, масови тестове и наличие на апарати за дишане, ако някой е развил болестта. Това заяви проф. Даниел Вълчев, бивш просветен министър, цитиран от МОНИТОР. „По първата стъпка - имаме вече режим на изолация. По втората - струва ми се, че не е ясен точният брой или не е достатъчен на тестваните хора“, коментира Вълчев. Според него ограничаването на заразата в Южна Корея е по метода на тестването на много хора и проследяването на всеки един случай. Той подчерта също, че не е ясно, колко точно апарата за обдишване има у нас, така че да не се налага лекарите да избират, кой да живее.

За първи път по силата на действащата Конституция сме в извънредно положение 
(ИП), пише от първа страница ТРУД. Това поставя на изпитание както властите, така и обществото, защото правната материя, свързана с ИП у нас, не е систематизирана и кодифицирана, няма управленски опит и в прилагането на установените международни изисквания в тази област. На базата на поуките от злоупотребата с този институт, довели до установяването на авторитарните и тоталитарни режими през първата половина на ХХ в., след Втората световна война първоначално на международно ниво, а после и в националните конституционни системи, са приети редица стандарти за предотвратяване на произвол и нарушаване на гражданските права. За мнозина доскоро тази материя изглеждаше далече от реалния живот. Но турбулентните геополитически процеси, изострените международни конфликти, тероризмът и мигрантско-бежанската вълна, на които сме свидетели през последното десетилетие, станаха причина за все по-често въвеждане на ИП в различни държави.

По около 34 хил. лв. загуби средно за месец март очакват собственици на малки и средни фирми, основно от сферата на търговията и услугите, каза Иван Велков от Българската стопанска камара (БСК), цитиран от МОНИТОР. Той добави, че над половината от участвалите досега в запитването 734 предприемачи тепърва очакват тепръва най-лошото за бизнеса им. По думите му, особено страдат от пандемията свързаните с услугите и търговията. Данните на анкетата сочат още, че една трета от запитаните смятат мерките за твърде закъснели, а една четвърт - за прекалено ограничителни.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип Аврамов“, ул. „Акад. Румен Цанев“ и ул. „д-р Атанас Москов“. При продължителност на..

публикувано на 24.04.24 в 07:59
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16