Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дистанционното обучение се прилага успешно в училищата на София и областта

Снимка: Архив

Втори ден българските училища са на дистанционно обучение, предвид извънредното положение в страната заради коронавируса.

Доскоро за тази форма на образование се говореше в бъдеще време, а днес българските деца вече учат от домовете си.

От МОН нямат обобщена информация колко точно училища имат опит в прилагането на дистанционно обучение. Някои от години ползват облачните технологии, други са на етап вече обучени учители, а трети почти не са се докосвали до тези алтернативи.

Миналата седмица от образователното министерство се срещнаха с представителите на електронни платформи, с които се обсъдиха варианти за дистанционно обучение – те се оказаха два: виртуална класна стая и т. нар. „асинхронно дистанционно обучение“. За първия обаче България се оказва неподготвена, тъй като това предполага всяко дете да има крайно устройство. Работещ се оказва вторият, при който може да се навакса пропуснат материал, както и проектното обучение, при което учениците се подготвят предварително за дадена тема.

Екип на Радио София провери готовността на училищата в столицата и региона с този вид обучение и как се справят те при форсмажорните обстоятелства, довели но удължаването на ваканцията.

В столичното 19-о училище "Елин Пелин" широко се използва платформата Classroom, освен това електронните дневници са в практиката от 6 години, а повечето от издателствата предлагат електронни варианти на учебниците. Още първият ден в дистанционното обучение са се включили 80% от преподавателите, разказа през Радио София директорът Клара Арабаджиева.

В 75-о основно училище в кв. "Факултета" работят в тази насока от миналата година, обясни зам.-директорът Галина Тимова. "Трудно обаче ще приложим сред общността толкова иновативен продукт както официалната платформа, препоръчана от МОН", призна Тимова. Затова ще се използва популярната сред деца и родители в квартала социална мрежа. Използва се и видеовръзка.


Мерките, които се налагат и спрямо училищата, са принудили и в Самоков да действат бързо, за да не се получи прекъсване на учебния процес.

Необходима е връзка между учители, ученици и родители, обясни пред Радио София Ирена Коцева - директор на основно училище „Митрополит Авксентий Велешки“. Реакцията и съответното решение са били съобразени спрямо всеки един клас.

Всичките учители работят дистанционно, увери Ирена Коцева. Те задължително си партнират с родителите, особено когато става дума за по-малките ученици.

В община Самоков училищата подпомагат с техника родителите на най-малките ученици.

Защото проучване на училището показало, че има семейства, които не притежават нужната техника за провеждане на дистанционното обучение по домовете. Затова от училището са предоставили компютрите от компютърните кабинети, за да стане възможно виртуалното провеждане на уроците.


В община Костинброд всички училища са въвели дистанционно обучение, увери Александър Ненов, зам.-кмет в направление „Образование, култура, социални и хуманитарни дейности“. Той е убеден, че макар и в извънредна ситуация учениците ще натрупат нужните знания и учебната година няма да бъде провалена. Учителите са готови, но и родителите трябва да помогнат с мотивация на децата.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Станоева представя видео "Монолози в стаята"

Певицата и актриса Силвия Станоева се завръща с нов онлайн проект „Монолози в стаята”. В последно време Силвия Станоева се е отдала на малки проекти. Тя спечели финансиране от столична община за моноспектакъла си „Монолози в стаята” , чиято премиера е днес. “Това ще бъде между 30-40 минути видео материал от различни монолози, които репетирах по време..

публикувано на 26.05.20 в 09:44

Влогърът Изабел Овчарова с нова книга

Влогърът Изабел Oвчарова отново е “Причината” хиляди младежи да хванат книга в ръце. Първият художествен роман на слънчевото момиче е вече реалност. През 2019 г. тя издаде дебютната си биографична книга “Щастливей”, която спечели “Детска Вазова награда за литература” за 2019 г., сега отново предизвиква последователите си да излязат от мрежата и да..

публикувано на 25.05.20 в 19:06

Конкурс за есе класира млади изследователи за експедиция на Витоша

Ученици от 9 до 18 години могат да участва в изследователска експедиция в Природен парк „Витоша“ тази есен на 19 и 20 септември . За целта обаче трябва да участват и да впечатлят в конкурс за есе на тема "Аз съм изследовател" , обявен от Националния природонаучен музей (НПНМ) при Българската академия на науките. Наградените участници ще..

публикувано на 25.05.20 в 17:45

Засилва се трафикът от връщащи се в София автомобили

Около 55 - 56 хиляди автомобил са излезли от София за серията от три почивни дни покрай 24 май, толкова трябва и да се приберат за началото на новата работна седмица. За да не стават задръствания, както и при всички празници, КАТ приемат мерки съвместно с Жандармерия и Охранителна полиция, съобщи началникът на Пътна полиция Любомир Костадинов...

публикувано на 25.05.20 в 17:03

„Дишай!“ - заекването като сила

Ангел Захаринов е фотограф на известни личности у нас. Но той иска да бъде част от промяната в България по отношевие на стереотипите и предразсъдъците към хората със заекване. Затова и самият Ангел се е включил като посланик – лице и глас, в социалната инициатива „Дишай“ ( breathe in. ). “Дишай - казваха ми десетките логопеди и..

обновено на 25.05.20 в 15:56
„Хвърковатата чета“, автор Петър Морозов

Във ВВВУ в Долна Митрополия отбелязват годишнината от гибелта на патрона си Георги Бенковски

Навършват се 144 години от смъртта на революционера Георги Бенковски. Предводител на “Хвърковатата чета”, той е един от най-храбрите апостоли за времето си. Роден в Копривщица 1843 година, Георги Бенковски е основна фигура в организацията на Априлското въстание. На неговото име е кръстено Висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия..

публикувано на 25.05.20 в 11:30

Артисти и специалисти от 6 европейски страни - в творческа конференция

Култсалон (Cooltsalon) за трета поредна година събира държави и градове в едновременна творческа конференция - “Култзин” (“Cooltzine”) на 30 май (събота). Темата този път е „Промени “. Градовете тази година са София, Белград, Лондон, Виена, Берлин и Париж, с говорители участващи в съответната дискусия, но без места-домакини,..

публикувано на 25.05.20 в 11:27