Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Георги Попов: При инфекция на бременна с коронавирус плодът не е застрашен

Бъдещите майки трябва да спазват мерките за дистанция и хигиена, защото са по-податливи към инфекции. Хората с астма не бива да приемат кортикостероиди, обикновени инхалации с гореща вода способстват за унижощаване на вируса!

доц. Георги Попов
Снимка: БГНЕС

В последните седмици след първите случаи на коронавирус у нас си задаваме множество въпроси, свързани със симптомите, протичането на заболяването, за състоянието, при което трябва да потърсим лекарска помощ, има ли по-висок риск за бременните жени и кърмачките и какво трябва да е поведението им, каква е разликата между различните тестове за установяване на инфекция, какви медикаменти може да приемаме и какво наблюдават специалистите при първите пациенти с коронавирус у нас. Отговорите потърсихме от полк. доц. д-р Георги Попов, началник на Катедра "Инфекциозни болести" на ВМА, където в момента се лекуват най-голям брой пациенти с коронавирус:

"Симптомите на заболяването са характерни, приличат на грипните, но имат своите нюанси: температурата се повишава до максимум 38 градуса, а не като при грипа до 39-40 градуса с втрисане; има суха кашлица, дразнене или болки в гърлото, болки в гръдния кош, а не почти по цялото тяло, както е при грип. Ако почувстваме тези симптоми и задух, веднага трябва да се обадим на личния лекар, особено хора, пътували до рискови райони и хората над 60 години, които имат хронични заболявания.

Клиниката по инфекциозни болести на ВМАТой призовава не всички пациенти със симптоми като хрема и кашлица да търсят помощ в болницата, защото така там се създават предпоставки да се струпват хора от рискови групи, насочени от личния лекар със съмнение за инфекция и такива, които нямат коронавирус, но са уплашени и просто искат да се изследват. Изследване на коронавирус се прави само на хора, които имат показания за Covid-19, подчерта доц. Попов. Специалистите са изготвили точкова система, по която оценяват състоянието на болните.

Болните не трябва да приемат медикаменти, които се изписват от лекар

Медикаментът срещу грип с активно вещество оселтамивир, категорично не е показан за коронавируса - лекарството инхибира рецептор, който този вирус няма и е безсмислено да се пие:

"По-скоро лечението е патогенетично и симптоматично - вливане на кристалоидни разтвори, рингер, физиологични разтвори, поддържане на водно-електролитния баланс, приложение на нестероидни противовъзпалителни средства, антипиретици от по-лек клас. Витаминотерапията има своето място с оглед оксидативния стрес, както и микроелементите - цинк, селен. И при показания и още симптоматични средства".

Най-важно е, когато болният е вкъщи, ако има вирусно заболяване - да спазва леглови режим, да почива минимум 8-12 часа дневно с прием на достатъчно питателна храна. Не е задължително да взима витамини и минерали на база химични съединения - по-добре е това да става по естествен начин чрез храната.

Доц. Попов посочи, че в България все още няма хлорохин фосфат, който най-често се препоръчва. За болнично лечение се препоръчва и ритонавир и лопинавир, но специалистът беше категоричен, че не може да се използват за самолечение. 

Плодът при инфекция на бременна жена не е застрашен.Бъдещите майки, обаче трябва да спазват с по-голяма строгост мерките за дистанция и хигиена, защото са по-податливи към инфекции и заболяването при тях може да протече по-тежко, посочи специалистът. Плодът може да се зарази по време на раждането, затова се препоръчва раждане с цезарово сечение. 

При децата с инфекция с коронавирус симптомите са значително по-леки, в сравнение с възрастните. Хората с диабет и високо кръвно трябва да контролират нивата на кръвна захар и кръвното налягане.

PCR тестовете са най-надеждни

По отношение на тестовете, доц. Попов каза, че т. нар. бързи тестове за коронавирус не са достатъчнно надеждни. Ако има положителен резултат категорично трябва да се потвърди с т. нар. PCR тест, който се прави чрез изследване на гърлен секрет. А ако резултатът с бърз тест е отрицателен, това не винаги означава, че няма инфекция. По думите на специалиста, положителният резултат от бърз тест по-скоро е положителен, а отрицателният не е отрицателен. По отношение на необходимостта от прием на антипиретици за понижаване на температурата при болните, доц. Попов заяви:

"Вирусът-причинител на Covid-19, е доста чувствителен на топлина. Той издържа до 56 градуса и над тази температура неговата липопротеинова обвивка се стапя и вирусът се деструктира. Не бих могъл да кажа, че не е редно да се въздейства с антипиретици, за да се понижи температурата, но все пак това е защитна реакция на организма за борба с вирусите и в определени стойности би могло да послужи като средство за унищожаване на вируса. Доказано е, че той "обича" студените места в тялото - носните конхи и синусите, където няма добро кръвообращение и е малко по-хладно. И при повишаване на температурата на тези места, например чрез сауна (или инхалация с гореща вода) , вирусът се унищожава".

Още за симптомите, диагностиката, лечението и поведението при пациенти с хронични заболявания - чуйте в разговора с доц. Георги Попов!


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.