Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 идеи за детски игри, в условия на карантина

Как да заинтригувате детето, което вероятно скучае вкъщи, предвид извънредното положение в страната? Игрите са изключително важни не само защото малкото дете има нужда от забавление, но и да се стимулира неговото развитие. Може да прекарате интересно времето си, като играете заедно и създавате красиви спомени през тези дни, казва Рая Цветанова, старши специалист по Ранна детска интервенция във фондация "За Нашите Деца".

Игри за деца от 0-1 година

Опознаване чрез докосване

Докосването е начинът, по който децата опознават света. Тази игра е следната: хващате бебешките ръчички и с тях докосвате вашето лице, нос, бузи, уши и др. Повтаряйте бавно отделните думи. Така то ще свикне с тях, обяснявайте му кое какво е и не забравяйте да се усмихвате, макар че бебета се ориентират по вашата интонация.

Прави като мен

Лицето на мама е най-интересният обект за наблюдение, особено през първите два месеца от живота на бебето. Вземете детето в обятията си и му дайте възможност да изучава мимиките ви. Известно е, че децата се стремят да имитират това изражение на лицето, което виждат у родителите си. Усмихнете се и ще видите, че и бебето ще се опита да се усмихне, свийте вежди, изплезете език и очаквайте отговор…

Проследяване на различни предмети

След 3-тия месец от своя живот бебето вече е способно да следи различни предмети. Тази игра е свързана с бавно преместване на различни предмети. Целта е да му покажете, че нещата се движат. Опитайте с предмети с различна големина и наблюдавайте поведението му: следи ли с поглед движението, какво изпитва, посяга ли да хване предмета и само да го придвижи и др.

Подаването и хвърляне

Децата хвърлят най-често играчките или други предмети на пода. Това ги радва, така че не им се карайте, по този начин опознават света. Поиграйте на подаване и хвърляне. Вие му подавате някакъв предмет, безопасен естествено, а то ви го връща. Така работите и за фината моторика и за ориентацията в пространството.

Къде е топката?

Играта повишава концентрацията и вниманието. Седнете на пода с бебето. Вземете една от неговите любими играчки и говорете за нея. Скрийте играчката – зад вас, в джоба и т.н.

Питайте бебето „Къде е играчката / Зайчето?”

Извадете играчката и кажете „Ето го Зайчето!”. Продължете играта, като сменяте мястото на играчката всеки път. Изследвания доказват, че кубчетата, играта на криеница и други „игри от едно време” спомагат за когнитивното, моторното и речево развитие на детето.

Игри за деца от 1-5 години

Направете си караоке парти

Децата често обичат да пеят с цяло гърло, без да ги интересува дали някой ги слуша и дали някой ще им се смее. Използвайте тази възможност! Пуснете любими песни и си направете страхотно домашно караоке парти, без притеснения и задръжки.

Търсене на „съкровища“ вкъщи

Измислете набор от „съкровища“, които да скриете на определени места в дома – гривна, интересна кутия пълна с гердани, ‘’пиратско съкровище’’, ‘’скъпоценна’’ ваза и др. Можете да оставите децата да ги търсят или да направите играта още по-интересна, като измислите римувани „подсказки“ за намиране на скритите предмети. Запечатайте ги в пликове с поредни номера, за да може децата да ги отварят последователно и да следват инструкциите. Бъдете сигурни, че тази игра ще внесе свежест и забавно настроение в дома ви и всички ще забравите за скуката.

Направете си лагер в хола

Кой казва, че палатките са само за навън? Децата обожават разпъването на палатки и играта в тях. Можете да пренесете играчките им в палатката и да измислите забавна игра. Ако нямате палатка – два стола с опънато одеяло вършат същата работа. Погрижете се за топла постелка на пода. Палатката е подходяща за деца почти на всяка възраст и от всеки пол.

Опечете домашни бисквити или сладки

Любимо занимание за повечето деца е печенето на сладкиши! Можете да си направите домашно приготвени бисквити с шоколадови парченца или пък пухкави мъфини, за радост на цялото семейство.

Създайте нещо заедно

Няма значение дали ще е рисунка, скулптура от глина или пластилин – то ще е вашето творение. Важно е да покажете на детето си колко важно и колко красиво може да бъде нещо, създадено с вашите и неговите ръце. Освен това то ще е вашият личен шедьовър и скъп спомен. Покажете му колко ценно е създаването на красота!

Четете книжки

Четенето е много полезно за децата, а и с негова помощ създавате силна връзка с детето си. Изберете интересна книжка, може да е тематична: приказки, забавни истории и смело напред. Децата обичат да обсъждат, така че изчаквайте ги, когато имат коментар или въпрос.

Ползи от четенето и ученето на детски стихчета

Песничките, заедно с детските стихчета са прекрасен начин да се възпита у детето любов към езика. С тяхна помощ то по-лесно усвоява различни думи, учи се на ритъм и музикалност, разширява светогледа си, тренира внимание, памет и концентрация. Eто и две много хубави детски стихчета:

*****

Пиле, пиле аз те знам,
искаш нещо да ти дам.
На ти житце, да кълвеш,
че петле да порастеш.

*****

Мила моя мамо,
сладка и добричка,
как да кажа, мамо,
колко те обичам!

Цели нощи, зная,
ти над мен си бдяла.
В тази топла стая
песни си ми пяла.

Оцветявайте

Оцветяването успокоява и концентрира. Изберете интересни книжки за оцветяване и се забавлявайте. Също така може да рисувате заедно. Може да нарисувате ваша собствена приказка.

Чистете заедно

Чистенето може да се окаже предизвикателство и едно от най-големите забавления за деца. Това е вероятно, ако успеете да ги насочите в правилната посока, тоест давате им точни нареждания какво се очаква да направят, например: да подредят прането по цветове, да сгънат калъфките, да почистят с метла и пр. Този тип дейност ги държи ангажирани и ги учи да бъдат отговорни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: naukamon.eu

"Форум", 17.04.24: Зеленият преход и възможността икономиката да "позеленее"

Коментатори във "Форум" тази седмица са социологът Мила Минева и рапърът Матю Стоянов (Жлъч). Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: - Възможен ли е зеленият преход? - Велоалеи срещу паркоместа - как се взимат решенията в София, как общуват гражданите? - Пропуснати ползи за българската икономиката, заради това,..

публикувано на 17.04.24 в 18:44

За 11 пъти избори – нула реформи в образованието

Фондация „Заедно в час“ публикува свой анализ, в който обръщат внимание на липсата на темата за качествено образование от страна на всички политическите лидери, така че от училищата да излизат подготвени за успешен живот хора. „През последните пет години българските граждани са избирали президент, парламент и местни ръководства осем пъти...

публикувано на 17.04.24 в 17:53

Зам.-кметът на София по строителството подава оставка

Зам.-кметът с ресор строителство Иван Матов подава оставка. Във фейсбук той написа:  Общинският съветник от ГЕРБ - СДС Георги Георгиев коментира пред БНР:  "Кабинетът на кмета се клати! Очевидно има големи проблеми там, за които ние алармирахме. Защо зам.-кметът на София си е подал оставката? Къде е кметът?  Кой ще изпълнява строителната..

публикувано на 17.04.24 в 16:30
Силвия Георгиева

Необходими са реформи за по-голяма финансова автономност на общините

Необходими са реформи за по-голяма финансова автономност на общините, стана ясно по време на заключителната пресконференция по проект „Развитие на фискалната децентрализация и подобряване на финансовото управление на местно ниво в България“. Националното сдружение на общините в Република България от години алармира за необходимостта от..

публикувано на 17.04.24 в 15:24

Фондация "Прочети София" отбелязва 10-годишния си юбилей с редица събития

От 4 до 6 април 2024 г.  в София се проведоха "Литературни срещи" . Изданието беше специално, защото започна с отбелязването на 10-годишния рожден ден на фондация "Прочети София" – организатор на събитието. Темата на пролетните "Литературни срещи" неслучайно е била "Порастване" – растежът като зрялост, като мъдрост, като фин баланс между..

публикувано на 17.04.24 в 15:15

"Мигранти с таланти" представя сценични изяви на чужденци у нас

На 18 април 2024 г. от 19:00 ч. "Мулти култи колектив" кани всички желаещи на едно много специално шоу "Мигранти с таланти", с невероятни артисти от 13 държави. Това са мигранти от Полша, САЩ, Украйна, Ирландия, Аржентина, Турция, Индия, Германия, Словения, Иран, Англия, Етиопия, Гърция… Те живеят и работят в София от години и разнообразяват и..

публикувано на 17.04.24 в 13:20

Младежи от 4 държави насърчават избирателната активност

"Полезен ли е моят глас?" и как младежи от 4 държави работят по стратегия за насърчаване на избирателната активност? Студенти и ученици на възраст от 18 до 25 години от България, Франция, Испания и Швеция проучват причините за ниската избирателна активност и за спада на доверие в институциите на местно, национално и европейско ниво. Младежите..

публикувано на 17.04.24 в 12:53