Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как да не "превъртим" в изолация

Снимка: https://pixabay.com/

Самоизолацията се превръща в голям стрес за хората и истински тест за отношенията. Как да намалим страстите и да избегнем противоречията, съветва практикуващият психолог Наталия Инченко.

Принудителната близост без възможност за напускане или уединение може да бъде труден тест за връзка, особено като се има предвид общото напрежение и високото ниво на стрес поради ситуацията с вируса. Това се превръща в особено голямо изпитание за младоженците, двойките с малки деца и тези, в чиято връзка вече има проблеми.

Има три основни правила за избягване на криза, обясни Инченко:

"Първото правило е да намерите начини да пренасочите вниманието си от партньора към нещо друго. В обикновения живот имаме работа, пазаруване, ходене на гости. В условията на изолация обичайните методи не са налични, трябва да намерите нови. Може да бъде онлайн обучение, което отдавна сте искали да преминете, но не сте имали достатъчно време, домакински работи, виртуални обиколки на световни музеи, онлайн представления или книги.“

Второто правило е да осигурите място за себе си, това свежда до минимум рисковете от конфликт.

"В условия на изолация е необходимо да се разберете с любимия човек относно правилото в определено време да имате пауза в общуването, за да сте сами. Няма значение дали ще бъдете в кухнята или в лоджия. Основното е никой да не ви притеснява там и да сте сами със себе си", каза психологът.

Третото правило е да намерите общо хоби или дейност:

"Трябва да има общ интерес, където партньорите ще бъдат емоционално ангажирани и ще се сближат. Това може да бъде всичко - съвместно гледане на филм или приготвяне на храна".


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преди 141 години София е обявена за столица на България

На 3 април 1879 година София е избрана за столица на Княжество България от Учредителното събрание. През 1879 г. е изготвен първият градоустройствен план на София от градския инженер С. Амадие. Той преобразява силуета на града и оформя в голяма степен облика и на днешния център на града. За..

публикувано на 03.04.20 в 08:16
Костинброд

Костинброд въвежда вечерен час

Четири нови случая на заразени с коронавирус са били потвърдени в Костинброд, сочат данните на Районната здравна инспекция - София област. Областният управител Илиан Тодоров призовава гражданите на града да спазват мерките, предприети от правителството, и най-вече социалната изолация. Кметът на Костинброд Трайко Младенов  уточни пред Радио София,..

публикувано на 02.04.20 в 16:51

Музеят на Брезник с онлайн експозиции от Граово

Общинският исторически музей в Брезник е достъпен за посетители чрез виртуални обиколки на експозиции и исторически артефакти от Граово . Това се случва във фейсбук страницата на културната институция, както и в специално създадената "Магията на Граово". “С тази инициатива искаме да покажем красотата, историята и културата на Брезнишко. Регионът има..

публикувано на 02.04.20 в 16:42

Лиза Шопова: Книгата е най-подходящият начин Наум Шопов да бъде почетен

„Наум Шопов. Бележки от един живот“ е биографичната книга с изповеди, спомени и размисли, показващи богатата душевност и разноликата същност на един от най-успешните артисти в историята на българското кино и театър. Книгата с автор Георги Тошев излиза по повод 90-годишнината от рождението на актьора. Част от събитията, свързани с..

обновено на 02.04.20 в 16:38

Live сесии по дигитален маркетинг във време на ограничения

Десислава Черкезова и Анелия Мъглева  работят в областта на дигиталния маркетинг. В периода на извънредното положение всеки ден, от 14 до 15 часа, те предлагат безплатен онлайн курс за всеки, който се интересува. Вече втора седмица двете млади жени събират стотици пред екраните на телефоните и лаптопите, за да предадат своя опит опит и знания..

публикувано на 02.04.20 в 16:07

Засилени проверки на БАБХ в магазините за хранителни стоки

До края на обявеното в страната извънредно положение във връзка с пандемията от Covid-19, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) продължава да извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни и заведения за обществено хранене, които приготвят и доставят храна до краен потребител.  Съблюдава се също изпълнението на..

публикувано на 02.04.20 в 15:17

Прекомерната работа в офиса крие риск за щитовидната жлеза

Може ли продължителната работа в офиса да е свързана с риск от недостатъчна активност на щитовидната жлеза? Отговорът е "да", сочат резултатите от изследване, публикувани в Journal of the Endocrine Society. Учени установили, че известната като хипотиреоидизъм недостатъчна активност на щитовидната жлеза е над 2 пъти по-често срещана сред възрастни хора,..

публикувано на 02.04.20 в 14:42