Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доброволци в помощ на изолираните възрастни

Чрез мобилно приложение, доброволците могат да получават сигналите на нуждаещи се, които се намират в радиус от 5 км и имат нужда от доставка на хранителни продукти, лекарства и други необходими стоки. Доброволецът, който има възможност да откликне, приема заявката в приложението, купува продуктите и ги носи на посочения адрес. 

Възрастните, които не използат мобилни технологии, могат да правят поръчките и по телефон, където друг доброволец - оператор, приема и въвежда заявките.

Важно е човек да бъде отговорен към хората, които обслужва, да предпазва себе си и тях, казва Мартин Леви, който е сред първите регистрирани доброволци в платформата. Той е на 32 години и има дълъг стаж като доброволец през годините, предимно в сферата на неформалното образование за деца и помощ за възрастните хора.

В момента той е служител в международна компания, която организира научни конференции. През деня работи дистанционно, а вечер е на разположение на хората, които имат нужда от помощ и доставки на стоки от първа необходимост.

Споделя, че още при първите по-рестриктивни мерки във връзка с Covid-19, е обмислял нуждата от подобен тип взаимопомощ, особено за по-възрастните хора, които са и по-уязвими към вируса.

“Всеки доброволец сам си осигурява предпазните средства и решава какви мерки за безопасност ще вземе. Въпросът е да има човек здрав разум. Ако кихаш, кашляш и не се чувстваш добре, стой си вкъщи по-добре или помоли някой друг да помогне вместо теб”, казва Мартин Леви.

За да се гарантира сигурността на ползвателите, регистрацията се извършва единствено през верифициран мобилен номер. Информацията за нуждаещите се не е публична, тя става видима само за доброволеца, който приеме да изпълни завката. Така при евентуален сигнал за злоупотреба, извършителят се установява лесно.

Платформата може да се използва от хора в нужда и доброволци на територията на цялата страна. Създателите ѝ са завили готовност да сътрудничат на общините и на службите "Социален патронаж".

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Портрет на Александър Пушкин от Василий Тропинин

Пушкин е бил най-продуктивен през 3-месечна карантина в Болдинската есен на 1830 г.

По време на епидемията от холера през 1830 г. Александър Пушкин прекарва три месеца в карантина в имението Болдино. Там той написва някои от най-добрите произведения на руската литература, припомнят запознати с неговата биография. Епидемията от холера през 1830 и 1831 г. в Русия е част от първата официално регистрирана пандемия на холера,..

публикувано на 28.03.20 в 10:57

"Часът на Земята" - виртуално, но с глобална казуа

На 28 март ще се проведе добре познатата вече екологична инициатива "Часът на земята", чиято цел е да насочи общественото внимание към свръхконсумацията на енергия и влиянието ѝ върху околната среда. Всеки може да се включи и да изрази своята съпричастност към глобалния проблем с измененията в климата, като в продължение на час, между 20.30 и..

обновено на 28.03.20 в 08:25

В Самоков възрастни хора в дом шият маски

Хората в Дома за възрастни „Семейство д-р Калинкови“ в град Самоков , шият предпазни маски като терапия. След като за тях, мерките трябва да са още по-строги, възрастните заменят обичайните си занимания и разходки с игра на табла и трудотерапия. Вместо да се поддадат на паниката и страха от коронавируса, те избират да бъдат полезни за..

публикувано на 27.03.20 в 17:58

Кибервируси по време на коронавирус

Пандемията от коронавирус, работата на компютър от вкъщи и дистанционното обучение създават благоприятна среда за съществуването на един друг вид вируси – компютърните. За какво да внимаваме, докато сме онлайн, и как да не се хванем на „въдицата“ на фишинг имейлите? Пред Радио София Павел Георгиев от Българската асоциация на..

обновено на 27.03.20 в 16:53
Ваня Григорова

Ваня Григорова, КТ "Подкрепа": Трябваше навреме нов дълг за подпомагане заетостта

Категорично недостатъчна е помощта от държавата, с която се поемат 60 % от заплатите на служителите в няколко сектора. Това каза Ваня Григорова , икономически съветник на КТ „Подкрепа“. Според нея правителството е пропуснало момента, в който да вземе заем от Евросъюза за отрицателни лихви. Припомняме, че правителството анонсира..

обновено на 27.03.20 в 14:58
Доц. Петя Банкова

Доц. Банкова: Уроците на традицията казват - в такива ситуации хората се справят заедно

В дни на   изпитание, човек „изважда“ най-доброто от себе си – солидарност, съпричастност, опита си да реши проблемите си като общност. Индивидуалното оцеляване може би е възможно, но ние сме социални същества и ако слушаме уроците на традицията, хората се справят заедно. Това обясни в ефира на Радио София доц. Петя Банкова – етнолог от..

публикувано на 27.03.20 в 13:21
Снежина Петрова

Реалността конкурира всяка фикция, тя е неразгадаема

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра.  Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е френският творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на..

публикувано на 27.03.20 в 10:53