Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Издадените болнични за обща карантина са 1410, 1/3 от тях или 465 са болничните за карантина със съмнение за коронавирус за периода от 16 до 22 март 2020 г. Това заявиха от Националния осигурителен институт пред МОНИТОР. Броят болнични листове с причина карантина по всички причини за същия период от време е 1410, сочат още данните, предоставени от института. За периода от 2 до 10.03. 2020 г. болничните за обща карантина бяха 317 по данните, предоставени ни тогава от НОИ. От справката става ясно, че близо 4 пъти повече са вече издадените болнични листи за обща карантина.

Обучението онлайн се оказа интересна, но и трудна за част от децата и родителите задача. Заради честите сривове на платформата Школо доста преподаватели използват алтернативи, разказва ТРУД. За учениците в началния курс домашните и виртуалните уроци идват от един-двама преподаватели, но в прогимназията всеки учител си е избрал различен канал. Така петокласници във варненско училище трябва да ползват цели 5 платформи, за да са “в час”. Масово учителите дават инструкции и държат обратна връзка с родителите чрез групи във фейсбук и вайбър, където непрекъснато контактуват, коментирайки обучението.

Националната агенция по приходите (НАП) публикува указания как ще се декларират и плащат данъци и осигурителни вноски, след като заради извънредното положение във връзка с коронавируса Народното събрание гласува промяна в много законови срокове, съобщава СЕГА. Важно е да се отбележи, че подаването на годишната данъчна декларация за доходите на физическите лица, получени през 2019 г., остава с непроменен срок - 30 април 2020 г. Без промяна е и срокът, в който гражданите може да получат 5% отстъпка, ако декларират доходите си електронно до 31 март, като платят пълния размер 10%-ния данък. Удължените срокове за деклариране и плащане на данъци заради коронавируса засягат единствено фирмите и едноличните търговци.

Суровите присъди от 5 години затвор заплашват вече над 130 нарушители на задължителната карантина и броят им непрекъснато се увеличава, научи ТРУД. Само във вторник в страната са образувани повече от 10 досъдебни производства и полицейски преписки по сигнали, че завърнали се от чужбина не спазват задължителни предписания от РЗИ да останат 14 дни на домашни си адрес. Патрули в цялата страна проверяват вече близо 10 000 адреса и докладват на прокуратурата, ако поставеният в изолация не бъде открит.

Държавата мобилизира 4.5 милиарда лева в подкрепа на заетостта и бизнеса у нас на фона на коронавирусната пандемия, е водещата тема на МОНИТОР. Половин милиард лева ще бъдат дадени за разходи на три министерства – здравното, вътрешното и на отбраната. Държавата поема 60% от заплатите на работниците, които фирмата не ги е уволнила, мярката ще струва на хазната около милиард лева. Други 200 млн. лева ще отидат за безлихвени потребителски кредити до 1500 лева за лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите взаимоотношения. В сумата са и вече обявените преди дни 500 млн. лева за капитализация на Българската банка за развитие, които на практика служат за гаранции на бизнеса в размер на 2,5 милиарда лева. Отлага се плащането на данъци до 30 юни, което ще струва на хазната 600 млн. лв. Утре правителството ще гласува и допълнителни 50 млн. лв. за великденски добавки към най-ниските пенсии.

В ерата на дигиталните технологии се очаква от институциите да използват интернет за своевременно информиране на гражданите, особено в условията на извънредно положение. Дали обаче това се прави е друг въпрос. СЕГА разгледа сайтовете на различни министерства и областни градове, за да провери дали всичко за коронавируса и мерките срещу разпространението му е поместено в удобен вид на интернет страниците. Оказа се, че немалка част от общините и ведомствата пренебрегват нуждата от оптимизиране на сайтовете си.

Банки и фирми за бързи кредити няма да начисляват наказателни лихви за забавени вноски по заеми до 13 април 2020 г. Мярката е в подкрепа на хората, изгубили временно или постоянно работа и доходи заради коноравируса и е включена в закона за извънредното положение, съобщава СЕГА. Гласуваният на второ четене в парламента текст, който засяга заемите, гласи следното: "До отмяната на извънредното положение не се прилагат последици от забава на плащания на задълженията на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непарични последици като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи". На практика текстът е с много широк обхват и включва всякакви забавени задължения на граждани и фирми към други фирми. Освен че няма да плащат наказателна лихва, затруднените финансово граждани няма да бъдат вписвани в Кредитния регистър като нередовни платци.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ул.

Район "Средец" с допитване за пешеходна зона по "Шишман"

Районната администрация на „Средец“ започва анкета за възможностите за превъръщането на "Цар Шишман" в пешеходна улица. Това обяви кметът на района Трайчо Трайков, съобщи БГНЕС. Анкетата ще бъде публикувана на сайта, фейсбук страницата и мобилната апликация на общината, ще бъдат разлепени и плакати в карето по "Шишман" и пресечките. В нея са дали..

публикувано на 22.05.20 в 16:07

Тестват безплатно за хепатит С в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и следващата седмица

Безплатното тестване за хепатит С ще продължи и през следващата седмица, съобщават от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Така пациентите ще имат възможност да се изследват до 29 май 2020 включително. Запазва се изискването за предварително записване на тел. 0876 01 39 13, а пробите ще се вземат от 11:00 до 14:00 часа. Причината за удължаване на..

публикувано на 22.05.20 в 12:52

Незабавна проверка на строеж на небостъргач в центъра на София

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на законността на строежа на небостъргач „I Tower” в центъра на град София. Обектът е до сградата на КНСБ до пл. Македония". ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите, в която..

публикувано на 22.05.20 в 12:07

Започва конкурсът за наградата "Джон Атанасов"

На 25 май 2020 г. стартира ежегодният конкурс за наградата „Джон Атанасов“, която се връчва от българския президент. От 2003 г.  с наградата „Джон Атанасов“ биват отличавани млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки за техните изключителни постижения в световен мащаб. Сред лауреатите на президентската награда са..

публикувано на 22.05.20 в 11:15

Отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие

На 22 май отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие. Денят се чества от 2001 г. насам. Иницииран и обявен е от Обединените нации, за да се подобри информираността и разбирането за проблемите пред биоразнообразието. За първи път, като Международен ден на биологичното разнообразие, Генералната асамблея на Обединените нации обявява 29..

публикувано на 22.05.20 в 09:12

От днес са разрешени колективните спортове на закрито

От днес се разрешават колективните спортни занимания на закрито, без състезателен характер и без публика. От 26 май ще бъдат разрешени и индивидуалните и колективни спортни занимания за деца до 18-годишна възраст на закрито и на открито. Тези занимания също не трябва да имат състезателен характер и трябва да са без публика. Изключение от забраната..

публикувано на 22.05.20 в 08:42

41 нови случаи на Covid-19 в страната

41 са новите случаи на коронавирус у нас. От тях в болница са настанени 11 души, направени са 1450 изследвания. Общият брой на заразените е 2372. Активните случаи са 1748. Постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя на откритите случаи, заяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб проф. Тодор..

публикувано на 22.05.20 в 08:04