Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Издадените болнични за обща карантина са 1410, 1/3 от тях или 465 са болничните за карантина със съмнение за коронавирус за периода от 16 до 22 март 2020 г. Това заявиха от Националния осигурителен институт пред МОНИТОР. Броят болнични листове с причина карантина по всички причини за същия период от време е 1410, сочат още данните, предоставени от института. За периода от 2 до 10.03. 2020 г. болничните за обща карантина бяха 317 по данните, предоставени ни тогава от НОИ. От справката става ясно, че близо 4 пъти повече са вече издадените болнични листи за обща карантина.

Обучението онлайн се оказа интересна, но и трудна за част от децата и родителите задача. Заради честите сривове на платформата Школо доста преподаватели използват алтернативи, разказва ТРУД. За учениците в началния курс домашните и виртуалните уроци идват от един-двама преподаватели, но в прогимназията всеки учител си е избрал различен канал. Така петокласници във варненско училище трябва да ползват цели 5 платформи, за да са “в час”. Масово учителите дават инструкции и държат обратна връзка с родителите чрез групи във фейсбук и вайбър, където непрекъснато контактуват, коментирайки обучението.

Националната агенция по приходите (НАП) публикува указания как ще се декларират и плащат данъци и осигурителни вноски, след като заради извънредното положение във връзка с коронавируса Народното събрание гласува промяна в много законови срокове, съобщава СЕГА. Важно е да се отбележи, че подаването на годишната данъчна декларация за доходите на физическите лица, получени през 2019 г., остава с непроменен срок - 30 април 2020 г. Без промяна е и срокът, в който гражданите може да получат 5% отстъпка, ако декларират доходите си електронно до 31 март, като платят пълния размер 10%-ния данък. Удължените срокове за деклариране и плащане на данъци заради коронавируса засягат единствено фирмите и едноличните търговци.

Суровите присъди от 5 години затвор заплашват вече над 130 нарушители на задължителната карантина и броят им непрекъснато се увеличава, научи ТРУД. Само във вторник в страната са образувани повече от 10 досъдебни производства и полицейски преписки по сигнали, че завърнали се от чужбина не спазват задължителни предписания от РЗИ да останат 14 дни на домашни си адрес. Патрули в цялата страна проверяват вече близо 10 000 адреса и докладват на прокуратурата, ако поставеният в изолация не бъде открит.

Държавата мобилизира 4.5 милиарда лева в подкрепа на заетостта и бизнеса у нас на фона на коронавирусната пандемия, е водещата тема на МОНИТОР. Половин милиард лева ще бъдат дадени за разходи на три министерства – здравното, вътрешното и на отбраната. Държавата поема 60% от заплатите на работниците, които фирмата не ги е уволнила, мярката ще струва на хазната около милиард лева. Други 200 млн. лева ще отидат за безлихвени потребителски кредити до 1500 лева за лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите взаимоотношения. В сумата са и вече обявените преди дни 500 млн. лева за капитализация на Българската банка за развитие, които на практика служат за гаранции на бизнеса в размер на 2,5 милиарда лева. Отлага се плащането на данъци до 30 юни, което ще струва на хазната 600 млн. лв. Утре правителството ще гласува и допълнителни 50 млн. лв. за великденски добавки към най-ниските пенсии.

В ерата на дигиталните технологии се очаква от институциите да използват интернет за своевременно информиране на гражданите, особено в условията на извънредно положение. Дали обаче това се прави е друг въпрос. СЕГА разгледа сайтовете на различни министерства и областни градове, за да провери дали всичко за коронавируса и мерките срещу разпространението му е поместено в удобен вид на интернет страниците. Оказа се, че немалка част от общините и ведомствата пренебрегват нуждата от оптимизиране на сайтовете си.

Банки и фирми за бързи кредити няма да начисляват наказателни лихви за забавени вноски по заеми до 13 април 2020 г. Мярката е в подкрепа на хората, изгубили временно или постоянно работа и доходи заради коноравируса и е включена в закона за извънредното положение, съобщава СЕГА. Гласуваният на второ четене в парламента текст, който засяга заемите, гласи следното: "До отмяната на извънредното положение не се прилагат последици от забава на плащания на задълженията на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непарични последици като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи". На практика текстът е с много широк обхват и включва всякакви забавени задължения на граждани и фирми към други фирми. Освен че няма да плащат наказателна лихва, затруднените финансово граждани няма да бъдат вписвани в Кредитния регистър като нередовни платци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Умуват върху финансовата децентрализация в Столичната община

Районните кметове в момента изработват конкретно предложение как в Столичната община д а се приложи принципът на финансова децентрализация и как повече приходи да остават в районните администрации , съобщи зам.-кметът Иван Василев . Целта е повече пари да отиват (остават) при районите. "На сайта на Столичната община се публикува информация с..

публикувано на 18.04.24 в 15:42

"Изгрев" ще е първият район, в който няма да има липса на места в детските градини и яслите

На 90% е готов и новият корпус за 4 градински групи към 30-а детска градина "Радецки" в ж.к. "Дианабад". "До броени месеци, "Изгрев" ще се превърне в първия софийски район, в който няма да има проблем с липсата на места в детските градини и яслите! За всяко наше дете ще има място в общинска детска градина", съобщава кметът на района д-р Делян..

публикувано на 18.04.24 в 11:01

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

2 май ще е неучебен ден за училищата в София

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2-ри май за неучебен ден за училищата в столицата.  "Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме - 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да..

публикувано на 17.04.24 в 16:05

Столичният зам.-кмет по строителство с отнето право да възлага договори за строителство?

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщи в пост в социалната мрежа, че заместник-кметът по строителство Иван Матов е с отнето право да възлага договори за строителство.  Според Георгиев това е станало преди дни и настоява за обяснение. "Приехме рекорден бюджет с огромна част..

публикувано на 17.04.24 в 13:35

Бетоновоз удари автобус в София

Няколко инцидента са станали в дъждовната сряда сутрин в София. Бетоновоз се е ударил в автобус, пътуващ по линия №79, като ПТП-то е станало на булевард "Ботевградско шосе". Сигналът е подаден в 9:02 часа, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ. На мястото са изпратени две линейки, които са стигнали за 7 минути. Пострадали..

публикувано на 17.04.24 в 10:37

Нарушено водоснабдяване в кв. "Симеоново", "Сухата река" и "Курило"

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по ул. „Тодорини кукли“, ж.к. "Сухата река" , от Софийска вода“ предупреждават, че днес (17 април) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: бул. „Ботевградско шосе“, бул. „Владимир Вазов“, ул. „Витиня“, ул. „Стефан Чомаков“...

публикувано на 17.04.24 в 07:50