Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Красимира Величкова: Солидарността в момента държи тъканта на обществото ни цяла

Над 95% от всички дарения са за болници

Снимка: БГНЕС
Над 6 млн. лв. са дарени в борбата с пандемията Covid-19 от началото на извънредното положение в България, сочат данни на Българския дарителски форум.

"6 млн. лв. са огромни дарителски усилия. Много дарения, които са на услуги и на стоки, т.е. тази сума е само върха на пирамидата от солидарност, която цялото общество през последните 10 дни демонстрира", казва директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова.

По думите ѝ предстоят тежки времена, но за сметка на това солидарността е впечатляваща и това е една от съставките, която в момента държи тъканта на обществото ни цяла.

От всички направени до момента дарения се вижда, че на първо място даряват компаниите, следвани от физическите лица и фондациите.

Над 95% от всички дарения са за болници
- за купуване на апаратура и консумативи, за защитни облекла и маски, за дезинфектанти и подпомагане на персонала на болниците, както и за подпомагане на семействата на лекарите, които са заразени и са в карантина.

В по-малка степен към момента е подкрепата за организации, които работят на терен и които подпомагат хора в нужда. Такава е помощта за бедни семейства от района на Добрич, където децата не могат да се възползват от безплатните закуски и обяд на училище.

“Нуждите наистина са много. На първо място към момента е помощта за болниците и медицински лица”, казва Красимира Величкова.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Красимира Величкова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преди 141 години София е обявена за столица на България

На 3 април 1879 година София е избрана за столица на Княжество България от Учредителното събрание. През 1879 г. е изготвен първият градоустройствен план на София от градския инженер С. Амадие. Той преобразява силуета на града и оформя в голяма степен облика и на днешния център на града. За изграждането..

публикувано на 03.04.20 в 08:16
Костинброд

Костинброд въвежда вечерен час

Четири нови случая на заразени с коронавирус са били потвърдени в Костинброд, сочат данните на Районната здравна инспекция - София област. Областният управител Илиан Тодоров призовава гражданите на града да спазват мерките, предприети от правителството, и най-вече социалната изолация. Кметът на Костинброд Трайко Младенов  уточни пред Радио София,..

публикувано на 02.04.20 в 16:51

Музеят на Брезник с онлайн експозиции от Граово

Общинският исторически музей в Брезник е достъпен за посетители чрез виртуални обиколки на експозиции и исторически артефакти от Граово . Това се случва във фейсбук страницата на културната институция, както и в специално създадената "Магията на Граово". “С тази инициатива искаме да покажем красотата, историята и културата на Брезнишко. Регионът има..

публикувано на 02.04.20 в 16:42

Лиза Шопова: Книгата е най-подходящият начин Наум Шопов да бъде почетен

„Наум Шопов. Бележки от един живот“ е биографичната книга с изповеди, спомени и размисли, показващи богатата душевност и разноликата същност на един от най-успешните артисти в историята на българското кино и театър. Книгата с автор Георги Тошев излиза по повод 90-годишнината от рождението на актьора. Част от събитията, свързани с..

обновено на 02.04.20 в 16:38

Live сесии по дигитален маркетинг във време на ограничения

Десислава Черкезова и Анелия Мъглева  работят в областта на дигиталния маркетинг. В периода на извънредното положение всеки ден, от 14 до 15 часа, те предлагат безплатен онлайн курс за всеки, който се интересува. Вече втора седмица двете млади жени събират стотици пред екраните на телефоните и лаптопите, за да предадат своя опит опит и знания..

публикувано на 02.04.20 в 16:07

Засилени проверки на БАБХ в магазините за хранителни стоки

До края на обявеното в страната извънредно положение във връзка с пандемията от Covid-19, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) продължава да извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни и заведения за обществено хранене, които приготвят и доставят храна до краен потребител.  Съблюдава се също изпълнението на..

публикувано на 02.04.20 в 15:17

Прекомерната работа в офиса крие риск за щитовидната жлеза

Може ли продължителната работа в офиса да е свързана с риск от недостатъчна активност на щитовидната жлеза? Отговорът е "да", сочат резултатите от изследване, публикувани в Journal of the Endocrine Society. Учени установили, че известната като хипотиреоидизъм недостатъчна активност на щитовидната жлеза е над 2 пъти по-често срещана сред възрастни хора,..

публикувано на 02.04.20 в 14:42