Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Банкова: Уроците на традицията казват - в такива ситуации хората се справят заедно

Доц. Петя Банкова
Снимка: Радио София

В дни на  изпитание, човек „изважда“ най-доброто от себе си – солидарност, съпричастност, опита си да реши проблемите си като общност. Индивидуалното оцеляване може би е възможно, но ние сме социални същества и ако слушаме уроците на традицията, хората се справят заедно.

Това обясни в ефира на Радио София доц. Петя Банкова – етнолог от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН.

„В такива времена етнолозите и антрополозите оставаме на втори план след медиците – те са най-важни в случая, но уроците на традицията, на историята може би трябва да се припомнят.“

Епидемии сме преживявали и по-рано по нашите територии, отбеляза доц Банкова. В такива моменти хигиената е сред най-важните фактори, които трябва да се спазват. Тя е на първо място. Втората мярка е един сложен за изпълнение обичай – заорване, който се извършва в изолация, не се разрешава влизане или излизане от селото. Обичай, описан от Димитър Маринов в края на ХIX век.

„Успоредно с рационалните мерки, които се вземат, добре е да знаем, че имаме памет, имаме духа и силата да се справяме с такива болести.“

Доц. Петя Банкова подчерта, че е настанало време за промяна. Нужно е повече диалог, разговор, споделяне - това ще спаси и нашата психика в кризата, която преживяваме. "Най-вече - човечността."

Тя разказа и опита и практиката, които се прилагат в днешния труден момент във Великобритания.

„Промяната е движение, промяната е прогрес. Преодолявайки изпитанията, човек се развива, продължава напред.“

Специалистът от Института за етнология и фолклористика припомни и някои от пролетните обичаи и вярвания, свързани с българската традиция:

„Всяка година пролетта се възприема като време на преход. В такива времена хората трябва да намерят повече опорни точки, отколкото са свикнали да имат в своя делник или празник.

За православните християни това е време на пости, на въздържание не само на храна. За жените пролетта и свързана и с почистването на дома. Тази традиция за българската къща е важи особено подробно, свързва се с прогонване на злите сили.

В тези дейност са обхванати всички членове на семейството. Подготвяме се за лятото...“

Чуйте целия разговор на Анелия Торошанова с доц. Банкова.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отворена е регистрацията за "Дигитални новатори в образованието"

От 26 до 30 май включително ще се извършва регистрацията за конкурса "Дигитални новатори в образованието", съобщиха от Министерството на образованието и науката. Регистрацията ще става чрез подаването на Формуляр за кандидатстване, достъпен на адреса  http://www.bait.bg;  на страниците на  https://devstyler.io/  и на  https://uchiteli.bg/. В конкурса..

публикувано на 26.05.20 в 18:24
В четвъртък СОС ще реши дали да удължи валидността на стикерите за платено паркиране

Стикерите за платено паркиране в столицата да важат два месеца повече

Срокът на валидност на издадените стикери за локално платено паркиране да бъде удължен с два месеца. Това се предлага в доклад до Столичния общински съвет (СОС), който ще бъде разгледан на предстоящата сесия на съвета на 28 май. Вносители са членове на комисията по транспорт. Предложението постъпи заради нефункционирането на синя и..

обновено на 26.05.20 в 18:13
И кандидат-студентските изпити няма да са такива, каквито ги познаваме

Студентите имат свое виждане и препоръки как да завърши академичната година

Националното представителство на студентските съвети (НПСС) излезе с нови 15 препоръки относно приключването на академичната година и провеждането на изпитната сесия. Писмото с препоръките е изпратено до ресорните министри и ректорите на висшите учебни заведения, както и до студентските съвети в страната. Следихме извънредната..

публикувано на 26.05.20 в 17:44

Театър "Българска армия" очаква обратно почитателите си

След дългите месеци на раздяла със зрителите, Театър „Българска армия" отваря врати с хитови комедийни заглавия.  В знак на благодарност за търпението, доверието и любовта на публиката, трупата на театъра обещава истински маратон от усмивки, опустошително забавление и невероятни емоции. Дългоочакваната среща със зрителите в театралния салон стартира..

публикувано на 26.05.20 в 17:04

БСП поиска анализ за рентабилността на общинското предприятие „Чистота“

Столичният кмет да поиска от общинското предприятие „Чистота“ да изготви правен и финансов анализ за дейността си, който да покаже дали не е икономически изгодно почистването на града да се извършва само от него. Това поискаха с доклад от групата на БСП в Столичния общински съвет на заседание на комисията по околна среда. Предложението им не беше..

публикувано на 26.05.20 в 16:09
Тодор Чобанов

СОС ще гласува в четвъртък проектите за култура и образование

На заседание на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичната община, общинските съветници обсъдиха актуални и предстоящи дейности, свързани с подкрепа на столичните ученици.  Заместник-кметът по направление “Култура, образование, спорт и младежки дейности” на София доц. Тодор Чобанов представи отчет за..

публикувано на 26.05.20 в 15:55

Детска книжка обяснява Covid-19

Пандемията от Covid-19 промени живота на всички. Докато ние, възрастните, търсим начин да живеем според ограниченията, не трябва да забравяме, че децата също имат право да знаят за опасностите от коронавируса, но без да им създаваме страх и стрес. На най-малките понякога им е трудно да разберат защо не могат да ходят на училище, в детската градина или..

публикувано на 26.05.20 в 15:46