Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Банкова: Уроците на традицията казват - в такива ситуации хората се справят заедно

Доц. Петя Банкова
Снимка: Радио София

В дни на  изпитание, човек „изважда“ най-доброто от себе си – солидарност, съпричастност, опита си да реши проблемите си като общност. Индивидуалното оцеляване може би е възможно, но ние сме социални същества и ако слушаме уроците на традицията, хората се справят заедно.

Това обясни в ефира на Радио София доц. Петя Банкова – етнолог от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН.

„В такива времена етнолозите и антрополозите оставаме на втори план след медиците – те са най-важни в случая, но уроците на традицията, на историята може би трябва да се припомнят.“

Епидемии сме преживявали и по-рано по нашите територии, отбеляза доц Банкова. В такива моменти хигиената е сред най-важните фактори, които трябва да се спазват. Тя е на първо място. Втората мярка е един сложен за изпълнение обичай – заорване, който се извършва в изолация, не се разрешава влизане или излизане от селото. Обичай, описан от Димитър Маринов в края на ХIX век.

„Успоредно с рационалните мерки, които се вземат, добре е да знаем, че имаме памет, имаме духа и силата да се справяме с такива болести.“

Доц. Петя Банкова подчерта, че е настанало време за промяна. Нужно е повече диалог, разговор, споделяне - това ще спаси и нашата психика в кризата, която преживяваме. "Най-вече - човечността."

Тя разказа и опита и практиката, които се прилагат в днешния труден момент във Великобритания.

„Промяната е движение, промяната е прогрес. Преодолявайки изпитанията, човек се развива, продължава напред.“

Специалистът от Института за етнология и фолклористика припомни и някои от пролетните обичаи и вярвания, свързани с българската традиция:

„Всяка година пролетта се възприема като време на преход. В такива времена хората трябва да намерят повече опорни точки, отколкото са свикнали да имат в своя делник или празник.

За православните християни това е време на пости, на въздържание не само на храна. За жените пролетта и свързана и с почистването на дома. Тази традиция за българската къща е важи особено подробно, свързва се с прогонване на злите сили.

В тези дейност са обхванати всички членове на семейството. Подготвяме се за лятото...“

Чуйте целия разговор на Анелия Торошанова с доц. Банкова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09