Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Онлайн обучението вкъщи - разказ от първо лице

Снимка: Pixabay
До преди месец сякаш никой не залагаше големи надежди, че онлайн училището ще започне да функционира, особено пък в толкова кратки срокове, но факт е, че след първоначалните трудности, сривове на платформи и други спънки, то проработи. Така тази иначе шокова ситуация, доведе в крайна сметка до един ускорен прогрес, а българските учители, родители и ученици се оказаха доста адаптивни.

“Не очаквах, че ще се справим с тази ситуация както ние родителите, така и учителите, колкото до децата, те всъщност са много доволни. Моят син, лично имаше известни проблеми, не му давам достъп до дигитални технологии и сега е щастлив, че може да комуникира с компютъра със съучениците си. Има, разбира се, такива детски закачки - да изключиш някой от часа или да му заглушиш микрофона, когато госпожата го пита нещо, но все пак са деца и имат нужда да се социализират със съучениците си и като не могат да се видят на живо, намират други възможности”, разказва Радослава Топалска.

Наблюденията ѝ са от "двете страни" на образователна система, тъй като освен майка на третокласник, тя е и преподавател в катедра "Педагогика" в Югозападния университет, където обучението в момента също се води изцяло дистанционно.

По думите ѝ ситуацията с дистанционното обучение не е лесна и за родителите, защото голяма част от тях не са квалифицирани да помагат на децата си в образованието им и точно заради това, според нея сега е моментът да бъдем благодарни на учителите.
Радослава Топалска е доволна и от факта, че самите учители, някои от които са по-възрастни, са се справили много бързо с платформите за обучение

Със студентите положение е дори по-сериозно, защото няма учебници, по които да се водят, а се разработват материали за всяко упражнение или лекция и е необходимо да се поддържа постоянен контакт със студентите, на които преподавателите са на разположение по всяко време, но пък смята, че и там се получават нещата.

Как на практика се случва онлайн обучението вкъщи, какви са трудностите за децата, за родителите и как се справят с тях - чуйте в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Господинов

Учителят Иван Господинов събира години опит в Европа, за да е полезен днес в България

Иван Господинов e председател на сдружение "Образование без раници“, представител на дигиталната образователна платформа "Кан Академия" за България, преподавател по немски език и философия. Именно образователната кауза го кара да се завърне в България, след като завършва философия и социални науки в Лайпцигския университет в Германия.  Днес без..

публикувано на 24.05.20 в 15:00
Д-р Станимир Хасърджиев

Д-р Станимир Хасърджиев: В условията на изолация пациентите търсят най-вече психологическа подкрепа

Преди месец Националната пациентска организация откри гореща телефонна линия 0800 14 515 за пациентите с хронични заболявания, на която безплатно могат да проведат консултация със специалисти в различни области- ендокринология, кардиологията, онкология, инфекциозни болести, както и с психолог. Осигурена е и възможност за виртуален..

публикувано на 24.05.20 в 13:07

Буквите, писмеността и делото на Светите братя Кирил и Методий

На 24 май честваме празника на буквите, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.  Прославяме делото на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Сведения за честването на този ден като празник на българската просвета има още през XII век. Двамата братя са канонизирани за светци още с идването на техните ученици в България през..

публикувано на 24.05.20 в 08:15

Трябва ли да има приемни изпити за специалността "Право" в СУ

Приемането в специалност "Право" в Софийския университет без кандидатстудентски изпити по "Български език", "Литература" и "История", а само с оценките от матурите предизвика вълнения в студентските и преподавателските среди.  В интернет бе публикувана петиция, инициирана от студентката по право Магдалена Стоева. Тя посочи пред Радио София, че иска..

публикувано на 22.05.20 в 18:46

С "Музика от Голямата къща" ще започва всеки ден по Радио София

Точно на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Радио София отваря нов  музикален прозорец   в своята програма. Всяко денонощие ще стартира с минути, посветени на музиката, която се създава и записва от съставите на Българското национално радио. Веднага след информационния бюлетин в полунощ, ще започва..

публикувано на 22.05.20 в 17:51

Природните лекове за детоксикация - корен гръмотрън, глухарче, бреза

Билките са основна част от народната медицина и хората от векове се обръщат към тяхната мощ. Любен Пенков е трето поколение билкопроизводител. Той разказа пред Радио София повече за полезните билки, които можем да намерим пресни през летния сезон, и за какво могат да са ни от помощ. Най-познатите билки, които събираме през лятото са липов цвят,..

публикувано на 22.05.20 в 17:36

Бул. „Патриарх Евтимий“ ще има велоалеи и нова бус лента

По столичния бул. „Патриарх Евтимий“ ще бъдат обособени  велоалеи и нова бус лента , предвижда проект, който представиха кметът на София Йорданка Фандъкова и независимият общински съветник Борис Бонев, главният архитект на София Здравко Здравков и зам.-кметът по транспорта Кристиян Кръстев. Проектът предвижда промени по бул. „Патриарх..

обновено на 22.05.20 в 17:17