Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Код Строител

Валентин Николов: Ситуацията в строителния бранш е доста сериозна и трудна

Основният проблем е в придвижването

Снимка: ksb.bg
Ситуацията в строителния бранш е доста сериозна и трудна, въпреки че няма забрана и може да се работи, казва Валентин Николов - изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

"Основният проблем е в придвижването, защото строителните работници обикновено не живеят там, където работят. На второ място са доставките, тези от чужбина са на практика блокирани, а тези в страната са също трудни. На трето място е администрацията, която през последните една две-седмици направо блокира. Има много противоречиви сигнали особено от провинцията и се надяваме нещата да се променят скоро".

От Камарата на строителите са обнародвали обръщение към властта и обществото, в което изразяват желанието си секторът да продължи да работи. В същото време са набелязани специфични мерки за работа в условията на пандемията. Хората от бранша, които са над 65 години и които са в рисковата група, са поставени в доброволна изолация.    

Освен това в големите фирми има обособяване на групи от хора, създаване на колективи, които нямат физически контакт помежду си - работници, доставчици, технически ръководители, така ако се случи заразяване в някаква група от един обект, то другите да могат да продължат спокойно да работят.
"Особено в този момент е важно да бъдем трансмисията между фирмите и местната и централната власт за поставяне на проблемите и намиране на бързи решения", казва още Николов.

Основните искания на Камарата на строителите са: “На първо място ние искаме да получим парите, които сме заработили, за работата, която е приета, пуснати са фактури и документи. Към държавата претенцията ни е около 145 млн. лв. Имаме уверения на властта, че тези пари ще бъдат изплатени. И около 60 млн. лв. са парите, които дължат общините, заяви Николов.

Според него мерките, особено в тази сложна ситуация, не са достатъчни. В същото време прави и впечатление, че всяко правителство действа според възможностите си. “Възможностите на нашата страна са доста ограничени и трябва да се удължи срокът, в който икономиката ни и обществото ни може да се справи с тази пандемия. Най-важното сега е мерките да бъдат гъвкави, да се съобразят с бързо променящите се условия и да се правят навременни корекции”, допълни той.

Чуйте целия разговор на Анелия Торошанова с Валентин Николов в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влогърът Изабела Овчарова с нова книга

Влогърът Изабел Oвчарова отново е “Причината” хиляди младежи да хванат книга в ръце. Първият художествен роман на слънчевото момиче е вече реалност. През 2019 г. тя издаде дебютната си биографична книга “Щастливей”, която спечели “Детска Вазова награда за литература” за 2019 г., сега отново предизвиква последователите си да излязат от мрежата и да..

публикувано на 25.05.20 в 19:06

Конкурс за есе класира млади изследователи за експедиция на Витоша

Ученици от 9 до 18 години могат да участва в изследователска експедиция в Природен парк „Витоша“ тази есен на 19 и 20 септември . За целта обаче трябва да участват и да впечатлят в конкурс за есе на тема "Аз съм изследовател" , обявен от Националния природонаучен музей (НПНМ) при Българската академия на науките. Наградените участници ще..

публикувано на 25.05.20 в 17:45

Засилва се трафикът от връщащи се в София автомобили

Около 55 - 56 хиляди автомобил са излезли от София за серията от три почивни дни покрай 24 май, толкова трябва и да се приберат за началото на новата работна седмица. За да не стават задръствания, както и при всички празници, КАТ приемат мерки съвместно с Жандармерия и Охранителна полиция, съобщи началникът на Пътна полиция Любомир Костадинов...

публикувано на 25.05.20 в 17:03

„Дишай!“ - заекването като сила

Ангел Захаринов е фотограф на известни личности у нас. Но той иска да бъде част от промяната в България по отношевие на стереотипите и предразсъдъците към хората със заекване. Затова и самият Ангел се е включил като посланик – лице и глас, в социалната инициатива „Дишай“ ( breathe in. ). “Дишай - казваха ми десетките логопеди и..

обновено на 25.05.20 в 15:56
„Хвърковатата чета“, автор Петър Морозов

Във ВВВУ в Долна Митрополия отбелязват годишнината от гибелта на патрона си Георги Бенковски

Навършват се 144 години от смъртта на революционера Георги Бенковски. Предводител на “Хвърковатата чета”, той е един от най-храбрите апостоли за времето си. Роден в Копривщица 1843 година, Георги Бенковски е основна фигура в организацията на Априлското въстание. На неговото име е кръстено Висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия..

публикувано на 25.05.20 в 11:30

Артисти и специалисти от 6 европейски страни - в творческа конференция

Култсалон (Cooltsalon) за трета поредна година събира държави и градове в едновременна творческа конференция - “Култзин” (“Cooltzine”) на 30 май (събота). Темата този път е „Промени “. Градовете тази година са София, Белград, Лондон, Виена, Берлин и Париж, с говорители участващи в съответната дискусия, но без места-домакини,..

публикувано на 25.05.20 в 11:27

Децата награждават героите си със “Златна ябълка”

Националната мрежа за децата, която обединява близо 150 граждански организации за деца и семейства у нас, за десета поредна година ще връчи наградите "Златната ябълка" за принос към благосъстояниението на децата в България. „През изминалите години са отличени десетки герои на децата, болници, общини, журналисти, организации, които са..

публикувано на 25.05.20 в 10:25