Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Регистрацията в бюрата по труда вече може да се извършва чрез Единния портал за достъп до електронни административни услуги на ДА „Електронно управление”, както и чрез подаване на документи по електронна поща или чрез лицензиран пощенски оператор, без необходимост от посещение на място, пише МОНИТОР. С цел намаляване на клиентския поток в офисите в периода на повишен риск, както и за да се осигури по-бързо и ефективно обслужване на гражданите, Агенцията по заетостта отново обръща внимание на тези начини за регистрация.

В университетите да се провеждат изпити онлайн, да се удължи летният семестър с 30 дни, както и срокът за заплащане на наеми за общежитията, пише СЕГА. Това са част от 16-те искания на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) във връзка с извънредното положение, изложени в позиция до Министерство на образованието и науката и до висшите училища. Студентите настояват да се удължи срокът за преустановяване на присъствените учебни занятия до 13 май 2020 г., тъй като в някои университети този срок е по-кратък. Сред исканията им са да се удължи срокът за преустановяване на всички масови мероприятия и събития, провеждани във висшите училища до края летния семестър на учебната 2019/2020 г., да се удължи срокът на забраната за влизане в студентските общежития на съответните висши училища от външни лица и студенти на други университети, освен служебни лица, свързани с поддръжка и охрана на общежитията, до края на извънредното положение, както и да се отменят всички изпити в сградите на висшите училища до 13 май 2020 г. включително.

Учителите няма да провеждат редовни занятия от 13-и до 16-и април, увериха от образователното министерство, пише МОНИТОР. В този период учениците ще са с олекотен режим на разтоварване и ще могат да се включат в онлайн занимания по интереси, виртуално посещение на музеи, час на класа, виртуални разходни на музеи.В сряда излезе заповедта на просветния министър Красимир Вълчев, с която пролетната ваканция се съкращава и дните от 13-ти до 16-ти стават учебни. В документа е посочено, че той се издава „поради неотложна необходимост от компенсиране на пропуснатото учебно съдържание и заниманията на учениците по време на прекъсванията на учебния процес следствие от предприетите мерки за предотвратяване и ограничаване на разпространението на COVID-19”.

В две заповеди от тази вечер здравният министър Кирил Ананиев за пръв път разреши изключения от задължителната 14-дневна карантина на контактни лица и идващи от чужбина, информира СЕГА. Изключенията се отнасят до работещите в животновъдството и до шофьорите на тежкотоварни камиони. Освен това се отварят фермерските пазари. В същото време обаче Ананиев разпорежда да се отменят всички допълнителни ограничения, въведени от органите на местната власт извън тези, предвидени в закона за здравето и закона за мерките при извънредно положение. Някои от местните власти веднага се съобразиха със заповедта - Стара Загора отмени вечерния час.

90% от млечните продукти в магазина трябва да са родно производство, предвижда постановление на МЗХГ. Това ще бъде записано в постановлението, което подготвя министерството на земеделието за насърчаване на българското производство. За това са се разбрали производители на среща при министъра на икономиката Емил Караниколов. Тези продукти трябва да са произведени от 100% българско мляко, уточни пред ТРУД председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Целта на мярката е да се подпомогнат българските фермери, за да оцелеят в кризата, обясни той.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнали за бомби в София са постъпили от IP адрес извън ЕС

МВР предприе незабавни действия по установяване на истинността на постъпилите днес злоумишлени сигнали за поставени взривни устройства на летище "София", СУ „Св. Климент Охридски" и Съдебната палата, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак Действията са осъществени в тясно..

публикувано на 28.03.24 в 18:16

Над 2,6 млрд. лв. бюджет на София, кметът изреди приоритетите

В проекта за бюджет на София тази година са заложени над 2,6 милиарда лева. Според групата на ПП-ДБ и "Спаси София" бюджетът е "рекорден и уникален", защото са включени предложения на гражданите и опозицията. От БСП и ГЕРБ-СДС коментираха, че бюджетът не е амбициозен и повтаря финансовата рамка на предишния кмет Йорданка Фандъкова в..

публикувано на 28.03.24 в 12:27
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет и в сградата на Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. От МВР уточниха, че сигналът е подаден на електронната поща на учебното заведение. На място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е намерено нищо. Сигнал за бомба е получен и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа...

публикувано на 28.03.24 в 09:55

Ограничения на движението в центъра на София заради честването на 20 г. членство в НАТО

Днес се налага организация на движението във връзка с честването на 20 години от членството на Република България в НАТО, съобщиха от Столичната община. От 12 часа на 28.03.2024 г. до приключване на събитието на 29.03.2024 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, съответно на: на паркинга на пл. „Кн...

публикувано на 28.03.24 в 08:11

НВИМ показва мисиите и ученията на Българската армия в НАТО

В Националния военноисторически музей (НВИМ) от 11:00 ч. ще бъде открита изложбата "Българската армия – 20 години част от НАТО" . Събитието е инициатива от Националната програма за отбелязване на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО. Верен на себе си да показва най-големите събития, пречупени през погледа на..

публикувано на 28.03.24 в 08:05

Общинските съветници гласуват бюджета на София

Столичният общински съвет ще гласува днес проекта за бюджет на София за тази година. Над 2,5 милиарда лева са заложените средства. Като рекордни обяви зам.-кметът по финанси Иван Василев предвидените пари за градския транспорт. Ще има увеличение на заплатите на работещите в сектора на детското здравеопазване, на служителите в градския транспорт и..

публикувано на 28.03.24 в 07:34

Министерството на енергетиката получава 1,6 млрд. лв., за да изкупи дълговете на "Топлофикация" - София

Близо 1,6 млрд. лева получи по бюджета си Министерството на енергетиката от държавния бюджет, за да изкупи дълговете на "Топлофикация" - София към "Булгаргаз" и БЕХ.  Дружеството остава общинско, коментира министър Румен Радев, но реално министерството става кредитор на топлофикацията. С друго решение БЕХ прави вноска във Фонда за..

публикувано на 27.03.24 в 18:21