Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да се прегледаме безплатно онлайн при над 50 лекари

Снимка: официален профил

Възможността за дистанционен медицински преглед вече е по-скоро необходимост, отколкото екзотика. Така се спазва социалната изолация и риска от заразяване. Затова и една от големите платформи у нас, която е сред лидерите в сферата на телемедицината, започна да предоставя безплатно част от услугите си. 

"В тази кризисна ситуация стартирахме специална кампания и предоставяме нашия технически ресурс, за да могат и лекарите, и пациентите да се чувстват добре и удобно," каза пред Радио София Красимира Масларова от medcare.bg, като добавя, че от платформата са заявили в официално писмо желанието си да предоставят безвъзмездно целия технологичен телемедицински ресурс, с който разполагат, на държавата, за да се тества и използва при необходимост. 

В момента над 50 лекари дават безплатни онлайн консултации, което е особено полезно за хора под карантина, както и за хора с други здравни проблеми, различни от Covid-19. 

"Специалистите са различни - има общо практикуващи лекари, има дори офталмолози и акушер-гинеколози, "обяснява Красимира Масларова 

За да се осъществи такъв преглед е необходима регистрация в платформата, а опциите са няколко - записване на час, консултация по документи или (при възможност) онлайн среща с лекаря в рамките на следващите 10 минути след заявката. Самият преглед обикновено е с продължителност 20 минути - "установихме, че обикновено това време е достатъчно, като се съобразихме  и с факта, че лекарските кабинети работят на 15-минутен график", обяснава Масларова. 

Платформата работи с редица медицински центрове и болници в София, сред които ИСУЛ, и със здравни заведения в Дряново и Сливен.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Телемедицината - иновативен помощник в действие

Отдалечената диагностика на някое заболяване или изпращането на здравен съвет дистанционна са възможносит, които не заместват физическия преглед от лекар. В редица случаи обаче, това е единствен възможен вариант за медицинска помощ. На някои места в..

публикувано на 14.02.20 в 17:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
Параходът „Радецки”

През юни музей „Параход Радецки” отваря врати с нова експозиция

Националният музей „Параход Радецки” в Козлодуй, който е филиал на Националния исторически музей, планира да открие обновената си и допълнена експозиция в края на юни. Това трябваше да се случи на 29 май, когато корабът „Радецки“ акостира на..

публикувано на 02.06.20 в 13:28

Започна регистрацията за конкурса на БАИТ за учители

Започва регистрацията за конкурса за учители „Дигитални новатори в образованието“. Целта е да се отличи и насърчи използването на добри практики в дистанционното обучение на учениците от I до XII клас, като открои учителите и всички участници в процеса...

публикувано на 02.06.20 в 13:01

Моцартовият фестивал в Правец ще предложи музика в различни жанрове

Жива, пъстра и разнообразна програма с 5 концерта и 6 премиери, подбрани шедьоври от световната и българската класика е подготвена за XVI издание на традиционния Моцартов фестивал в Правец, който тази година ще се проведе от 21 до 23 август...

публикувано на 02.06.20 в 12:57

Около 500 номинации за най-добра стартираща компания за дни

Стартъп екосистемата в България отбеляза сериозно развитие през последните години и се повишава качеството и това личи от участниците и победителите в конкурсите в тази сфера, заяви пред Радио София  Иван Василев от Управителния съвет на BESCO -..

публикувано на 02.06.20 в 12:35

Средновековието оживява в „Кулата на шутовете“

Средновековието оживява в „Кулата на шутовете“ – нов роман от автора на феномена „Вещерът“. Сагата за вещера Гералт може и да е завършила, но сега е ред на Рейнмар – новият главен герой, да спечели сърцата на читателите. Книгата, част от трилогията на..

публикувано на 02.06.20 в 11:49
ТЕЦ

Обсъждат искането за референдум за инсинератор в ТЕЦ "София"

Започна обсъждането в столичните общински комисии на предложението на „Демократична България“ да се проведе местен референдум за изграждането на инсталация за изгаряне на боклук в „ТЕЦ София“. Идеята за инсинератор, който да произвежда RDF гориво..

публикувано на 02.06.20 в 09:41

Безплатни тренировки по кану-каяк привличат децата на Панчаревското езеро

Безплатни тренировки по кану-каяк провежда всеки ден на гребна база "Панчарево" един от водещите спортни клубове. Уроците са подходящи за деца на възраст от 9 до 14 години.  Красимира Стойчева , треньор в клуба, посочва досега с природата като..

публикувано на 01.06.20 в 18:50