Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се прегледаме безплатно онлайн при над 50 лекари

Снимка: официален профил

Възможността за дистанционен медицински преглед вече е по-скоро необходимост, отколкото екзотика. Така се спазва социалната изолация и риска от заразяване. Затова и една от големите платформи у нас, която е сред лидерите в сферата на телемедицината, започна да предоставя безплатно част от услугите си. 

"В тази кризисна ситуация стартирахме специална кампания и предоставяме нашия технически ресурс, за да могат и лекарите, и пациентите да се чувстват добре и удобно," каза пред Радио София Красимира Масларова от medcare.bg, като добавя, че от платформата са заявили в официално писмо желанието си да предоставят безвъзмездно целия технологичен телемедицински ресурс, с който разполагат, на държавата, за да се тества и използва при необходимост. 

В момента над 50 лекари дават безплатни онлайн консултации, което е особено полезно за хора под карантина, както и за хора с други здравни проблеми, различни от Covid-19. 

"Специалистите са различни - има общо практикуващи лекари, има дори офталмолози и акушер-гинеколози, "обяснява Красимира Масларова 

За да се осъществи такъв преглед е необходима регистрация в платформата, а опциите са няколко - записване на час, консултация по документи или (при възможност) онлайн среща с лекаря в рамките на следващите 10 минути след заявката. Самият преглед обикновено е с продължителност 20 минути - "установихме, че обикновено това време е достатъчно, като се съобразихме  и с факта, че лекарските кабинети работят на 15-минутен график", обяснава Масларова. 

Платформата работи с редица медицински центрове и болници в София, сред които ИСУЛ, и със здравни заведения в Дряново и Сливен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Телемедицината - иновативен помощник в действие

Отдалечената диагностика на някое заболяване или изпращането на здравен съвет дистанционна са възможносит, които не заместват физическия преглед от лекар. В редица случаи обаче, това е единствен възможен вариант за медицинска помощ. На някои места в..

публикувано на 14.02.20 в 17:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александра Илиева и Мартин Кадинов

Най-естественото нещо е интересът на човека

Александра Илиева и Мартин Кадинов за последната кампания на Гуудгейм: "Още в януари засегнахме темата за Борислав Славов - играта, с която спечели наградата за музика - Балдърс гейт, бе станала "Игра на годината". Събрахме сума за стипендии, те са част..

публикувано на 20.04.24 в 11:18

Всеки, засадил дърво, ще живее по-дълго

200 годишна дъбова гора - Сия Попова за инициативата: "Събитието е второ поред на същата локация. Ще видим колко са се прихванали, където не са - ще засадим нови дъбчета. В случая избираме дъбове - на терена е най-благоприятно да се засади. Дъбът..

публикувано на 20.04.24 в 10:14

Лазарица в Елин Пелин

Райничка Николова, зам.-кмет на Елин Пелин за 11-о издание на фолклорния фестивал "Лазарица" в града: "Община Елин Пелин милее и поддържа традициите. Фестивалът обединява всички празници от пролетно-обредния календар от Заговезни до Гергьовден. Участват..

публикувано на 20.04.24 в 09:42

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите,..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че..

публикувано на 19.04.24 в 15:57