Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български тийнейджъри - в журито за наградата на младата публика на ЕФА

Снимка: София Филм Фест

Европейската филмова академия (ЕФА) и Международният София Филм Фест (СФФ) отправят покана за 9-и път за онлайн избор, който ще определи носителя на наградата на младата публика.

Филмовият ден на младите зрители е 26 април.

„Много се радваме, че можем да бъдем член на тази кинообщност от градове и киносалони, които дават възможност за общо европейско гласуване. Е, този път няма да сме в Дома на киното, всеки си е вкъщи. Даваме възможност за друг вид свързаност между децата, младите киномани и изкуството“, обясни пред Радио София Светлана Дамянова от СФФ.

Всеки млад киноман между 12 и 14 години, който е заявил участие, ще получи достъп до стрийминг платформата на Festival Scope, където да изгледа трите номиринани филма. За да се гласува, трябва да бъдат изгледани и трите.

Така желаещите млади българи могат да станат членове на представителната група от любители на седмото изкуство, която ще определи предпочитанията на европейските им връстници.

Победителят ще бъде обявен на церемония, която ще се предава пряко на специалния уебсайт yaa.europeanfilmawards.eu, където има допълнителна информация за номинираните филми и за градовете, участващи в гласуването.

В мултинационалното младежко жури ще участват 41 страни.

Днес (16 април) е краен срок за записване.

Филмите, които са номинирани:

Рока променя света
ROCCA CHANGES THE WORLD * ROCCA VERÄNDERT DIE WELT
Германия, режисьор: Катя Бенрат

Моето невероятно лято с Тес
MY EXTRAORDINARY SUMMER WITH TESS * MIJN BIJZONDER RARE WEEK MET TESS
Нидерландия-Германия, режисьор: Стивън Воутерлуд

Брат ми преследва динозаври
MY BROTHER CHASES DINOSAURS * MIO FRATELLO RINCORRE I DINOSAURI
Италия-Испания, режисьор: Стефано Чипани

В звуковия файл ще чуйте повече за регламента и за филмите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тротоарът до парк "Възраждане" ще е напълно завършен до 2 седмици

Предвижда се обновяване на тротоари по ул. "Стефан Стамболов", както и при улиците "Пиротска" и "Христо Ботев". Финансирането е осигурено от Столичната община и от районната администрация. Почти целият район е в синя или зелена зона за паркиране , припомни още кметът Илиев: " Гледаме всеки нарушител да бъде санкциониран. Съдействат ни и от..

публикувано на 16.04.24 в 08:48

12 часа без вода остават в части от София и селата Герман и Кокаляне

Във връзка с подмяна на спирателен кран по ул. „Бели Дунав“, ж.к. „ Надежда -3“ от Софийска вода предупреждават, че днес (16 април) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: ж.к. „Надежда-1“ ж.к. „Надежда-3“ ж.к. „Връбница-1“ Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по..

публикувано на 16.04.24 в 07:50

Слънчево и топло, следобед е възможно да превали

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд от запад облачността ще се увеличава и до вечерта на места в Западна България ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от югозапад. Максималните температури ще са между 27° и 32°, в София – около 28° .   По Черноморието ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока..

публикувано на 16.04.24 в 07:20
Снимката е илюстративна

"Форум", 15.04.24: Младите - от ползотворното шляене до умението да оспорват

Новата седмица започваме с нови коментатори във "Форум". А темите, както винаги са актуални, продиктувани от самия живот: Шофирането по българските пътища – водачи на МПС, контрол, безопасност. Законодателни промени, мерки, стратегии. Акции, общество, доверие в институции.  Алкохол и фукане в социалните мрежи. Неизбежност на санкциите...

публикувано на 15.04.24 в 18:10

Инициативата "Дай 5!" насърчава доброволчеството сред младежите

"Дай 5!" казваме, когато отбелязваме онзи момент, в който се справяме добре заедно. "Дай 5!“ се нарича и новата инициатива, на  която ще включи младежи от десет училищни паралелки (от 8. до 11. клас ) и ще им помогне да създадат свои доброволчески проекти, но и да научат много повече за доброволчеството и работата на организации в различни..

публикувано на 15.04.24 в 17:29

Форум събира предприемачи и млади таланти от възобновяемата енергийна индустрия на 18 април

Второто издание на "Презареди кариерата си" ще събере водещи експерти, успешни бизнеси и млади таланти от възобновяемата енергийна индустрия у нас на 18 април. Те ще споделят своите истории на успех и дискутират актуалните тенденции и възможности в сектора у нас. Сред специалните гости на събитието ще бъдат ректорът на УНСС проф...

публикувано на 15.04.24 в 16:54

ММА боецът Вайс Сайфи: Спортът дава на всеки това, което му липсва

В "Добър вечер, София" гостува ММА боецът и треньор Вайс Сайфи, за да поговорим каква е мотивацията при младите хора, за силата на духа и защо спортът е полезен не само за физическото здраве, както и за каузата да преподаваш бойни спортове и тънкостите в тях. Началото Преди да стигне до бойните спортове той тренира лека атлетика..

публикувано на 15.04.24 в 16:16