Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Два дни след първите мерки Братислава е последвана от цяла Словакия

Снимка: visitbratislava.com

Към днешна дата случаите на короновирусна инфекция в региона на Братислава се измерват с едноцифрени числа - 1-2 на ден, като има и дни без нито един случай. Сякаш Словакия наистина държи вируса под контрол.

Това заяви пред Радио София лидерът на регион Братислава Юрай Дроба. Той е начело на регионалното правителство и представител на Словакия в Европейския комитет на регионите.

Словакия е с население от 5,5 милиона души, но взетите навреме мерките помогнаха - шест седмици след първия диагностициран случай в страната има едва 20 жертви и тя е на първо място по този показател в Европа на глава от населението по данни на "Джонс Хопкинс".

„При нас мерките започнаха много рано. Първият установен случай на Covid-19 беше на 6 март. Два дни по-късно нашето регионално правителство в Братислава, на което съм начело, реши да затвори училищата под наша юрисдикция, както и двата най-големи университета в страната с решения на техните ръководства. Това създаде сериозно напрежение към националното ни правителство, където първоначално ни критикуваха, че сме твърде крайни, но само два дни по-късно последва нашият пример. Получи се ефекта на доминото, но всичко започна от Братислава - след нас цялата страна беше затворена за известен период. Сега вече се обсъждат мерки за рестарт на икономиката.“

В словашката столица вече може да се ходи на ресторанти на открито, отворени са фризьорските салони, центрове за козметика и масаж, както и по-малките магазини, стига да се спазват изискванията за носене на маски и за 25 кв.метра площ на човек - хората изчакват пред магазините.

Влизането за пазаруване се контролира, а пред всеки магазин има дезинфектант.

„Местното, локалното,това, което ни заобикаля, стана по-важно от всякога. Смятам, че мнозина именно сега разбраха кои са съседите им, какви са техните хобита, мнения и интереси. Преоткрихме семействата си, прекарвайки повече време заедно. Това са положителните моменти. На другия полюс обаче е икономиката, която след тези два месеца е в колапс. И трябва да работим сериозно в посока на нейното възстановяване.“

Регионално правителство очаква поне 10% спад на годишните приходи, безработицата расте, устойчиво падат цените на недвижимите имоти - всичко напомня малко на икономическата криза от 2008-а.

„Буквално за дни туристическият сектор спадна от 100 на 0. Други най-засегнати са ресторантите, гурме сектора, конгресния туризъм, както и една сфера, която често забравяме - изкуството и културата, които също са на нула. Смятам, че туристическите агенции следва да бъдат подкрепени и компенсирани. По принцип съм противник на държавната намеса в този сектор, но времената са извънредни.“

Хората в Словакия са свикнали да пътуват в чужбина. През лятото отскачат да почиват в Хърватска, Испания, Италия, или пък в България и Гърция. Но Юрай Дроба подчертава:

„Сега отправяме призив към нашите сънародници да прекарат лятото си в Словакия - така те не само ще подкрепят местната икономика, но и ще минимализират риска.“

Чуйте разговора на Лили Големинова с Юрай Дроба.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на 4 квартала са решени на протест срещу спиране на топлата вода

Живеещите в кварталите „Студентски град“, „Витоша“, „Малинова долина“ и „Дървеница“ не изключват да преминат и към протестни действия, заради спирането на топлата им вода за два месеца . В момента върви онлайн петиция , в която са се подписали над 2000 души, недоволни от решението, което „Топлофикация София“ обяви в края на миналата..

публикувано на 02.06.20 в 15:12

20 заглавия от последните 10 години на българското кино

Две колекции от български филми се представят в общ проект, озаглавен "Десетилетие на българското кино" . Домът на киното, с подкрепата на Столичната община - по инициативата „Солидарност в културата”, насочва поглед към потенциала на родното кино, опознавайки неговите постижения от последните 10 години (2010-2019). Една от най-големите..

публикувано на 02.06.20 в 13:41
Параходът „Радецки”

През юни музей „Параход Радецки” отваря врати с нова експозиция

Националният музей „Параход Радецки” в Козлодуй, който е филиал на Националния исторически музей, планира да открие обновената си и допълнена експозиция в края на юни. Това трябваше да се случи на 29 май, когато корабът „Радецки“ акостира на българския бряг. Походът на Ботевата чета е част от Априлското въстание - най-значимият организиран опит на..

публикувано на 02.06.20 в 13:28

Започна регистрацията за конкурса на БАИТ за учители

Започва регистрацията за конкурса за учители „Дигитални новатори в образованието“. Целта е да се отличи и насърчи използването на добри практики в дистанционното обучение на учениците от I до XII клас, като открои учителите и всички участници в процеса. Огнян Траянов - председател на УС Българската асоциация по информационни технологии, коментира, че..

публикувано на 02.06.20 в 13:01

Моцартовият фестивал в Правец ще предложи музика в различни жанрове

Жива, пъстра и разнообразна програма с 5 концерта и 6 премиери, подбрани шедьоври от световната и българската класика е подготвена за XVI издание на традиционния Моцартов фестивал в Правец, който тази година ще се проведе от 21 до 23 август. Обеща го в ефира на Радио София артистичният директор на събитието проф. Борислава Танева ...

публикувано на 02.06.20 в 12:57

Около 500 номинации за най-добра стартираща компания за дни

Стартъп екосистемата в България отбеляза сериозно развитие през последните години и се повишава качеството и това личи от участниците и победителите в конкурсите в тази сфера, заяви пред Радио София  Иван Василев от Управителния съвет на BESCO - Българската стартъп асоциация, която обединява повече от 500 стартиращи, иновативни компании, фондове..

публикувано на 02.06.20 в 12:35

Средновековието оживява в „Кулата на шутовете“

Средновековието оживява в „Кулата на шутовете“ – нов роман от автора на феномена „Вещерът“. Сагата за вещера Гералт може и да е завършила, но сега е ред на Рейнмар – новият главен герой, да спечели сърцата на читателите. Книгата, част от трилогията на Анджей Сапковски, е историческо фентъзи, в което реални събития от европейската история се преплитат с..

публикувано на 02.06.20 в 11:49