Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иван Богданов: Най-чувствителни към предпазни средства и дезинфектанти са хората с дерматологични заболявания

Д-р Иван Богданов
Снимка: Личен архив

„Нанасяйте бариерни кремове или емолиенти – кремове, които омазняват и хидратират кожата, винаги след всяко миене на ръцете и употребата на дезинфектант, особено вечер когато сте вкъщи.“ Това съветва дерматологът д-р Иван Богданов. Освен член на Управителния съвет на Българското дерматологично дружество, както и член на Европейската академия по дерматология и венерология, от 2010 г. той е председател и на фондация "Псориазис". Разработил е иновационен подход при лечение на псориазис - климатотерапия, която комбинира няколко климатични фактора и природни дадености в България с цел подобряване на ефективността и скъсяване на периода на лечение. Д-р Богданов прилага и индивидуален подход към всеки вид дерматологично заболяване.

Три са основните насоки, които лекарят очертава по отношение на усилията в работата на  дерматолозите след появата на Covid-19.
Първата засяга цялото общество във връзка с използването на предпазни средства и дезинфектанти. Втората група от хора, която по думите му изисква специално внимание, са пациентите с дерматологични заболявания на имуносупресивна терапия. Третата посока, в която трябва да бъдат насочени усилията на специалистите са кожните прояви на коронавирус инфекцията.

„Голяма част от дезинфектантите са агресивни към кожата, защото са на спиртна основа. Спиртът унищожава вирусите, но и изсушава ръцете, премахва липидния слой, който е изключително важна част от кожната бариера. Потиска и унищожава нормалната флора, която също има важна защитна роля за човешката кожа. Това прави лесно проникване на различни патогени, като алергени, бактерии, гъбички и др.“, обяснява специалистът.

С падането на бариерата от мерки, д-р Богданов предупреждава, че не са изключени и някои бактериални и гъбични инфекции на кожата. Прекомерната употреба на ръкавици също може да създаде проблем за кожата на ръцете. „Тя създава една затворена среда, при която първо – ръцете се потят много повече, а това води до мацерация, до по-лесната ранимост на кожата, доста често се получават и различни контактни дерматити вследствие на контакта с талка на ръкавиците или пък с латекса в тях. Самите дезинфектанти също могат често да са причина за контактни дерматити“, подчертава дерматологът.

Той напомни, че идеята на маската е да предпазва хората около нас. По думите му маските с по-висока степен на защита има смисъл да се използват при работа в среда с повишен риск. Затова специалистът препоръчва по-обикновени маски за ежедневна употреба.

„От друга страна този топъл микроклимат, който се създава под маските и това запотяване от самия дъх, създава едно  затопляне и не е изключена появата и на периорални и себорейни дерматити“, уточнява д-р Иван Богданов.

Той обръща специално внимание на пациентите с дерматологични заболявания на имуносупресивна терапия. Съветва, ако има възможност с нея да се изчака, но ако вече е започната, да не бъде прекратявана в момента и пациентът да бъде наблюдаван от личния си лекар или дерматолог. При поява на симптоми на Covid-19 д-р Богданов препоръчва да се прекрати терапията или да се намали дозата, но само след консултация с дерматолог.

Дерматологът обръща внимание, че прояви от страна на кожата, подобни на тези при васкулитите, различни криопатии, свързани с излагане на студ – видими като синкаво оцветяване по крайниците, понякога с появата на мехурчета или посиняване на основата на ноктите, могат да бъдат и първоначални симптоми на Covid-19. В личната си практика той вече има един такъв случай.

Още по темата чуйте в интервюто на Катя Василева с д-р Иван Богданов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2024 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадсетотокласници. Под надслов "Животът няма "аУтокорект" на 27 март, 50 дни преди..

публикувано на 28.03.24 в 17:44

Дискусии за ползите и рисковете в използване на интернет технологиите в рамките на CyberCLUB Community Day '24

Какви рискове крие интернет и как те могат да бъдат предотвратени? Как безопасно и отговорно да използваме последните иновации на технологичния прогрес, като изкуствен интелект, виртуални реалности, дронове и роботи? Това са само малка част от въпросите, които ще бъдат дискутирани в рамките на събитието CyberCLUB Community Day '24, посветено..

публикувано на 28.03.24 в 17:15

Ще отговори ли ГМО на климатичния удар

В началото на февруари Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия за създаването на по-устойчиви и издръжливи култури чрез прилагането на нови геномни техники (НГТ), които доскоро не бяха приети в ЕС, така че има доста сериозен напредък в тази посока. Те дават възможност за бързо разработване на култури с полезни..

публикувано на 28.03.24 в 16:07
Доц. д-р Анна Пампулова

Музиката на Петко Стайнов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров, събира на една сцена студенти и преподаватели

Доцент д-р Анна Пампулова е хореограф, педагог, режисьор и човек на изкуството. Тя е допринесла много за развитието в тази сфера. Нейното гостуване в предаването "Добър вечер, София" за да ни представи пиршество на духа, на което предстои да се насладим съвсем скоро. Ето какво ни разказа: "Става въпрос за стойностен проект, в..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Проф. Кирил Топалов представя своя "Живот по неизбежност"

Тази вечер (28 март 2024 г.) проф. Кирил Топалов ще представи новата си книга „Живот по неизбежност“, в салона на столичното Народно читалище „Възраждане“. Романът е мемоарен, каза пред Радио София проф. Топалов. „Няма елемент на украсяване – всичко е буквално едно към едно. За съжаление, много от тези неща звучат и художествено, и иронично, и..

публикувано на 28.03.24 в 15:38

"Защо E = mc²?“ - книга и научно шоу на проф. Брайън Кокс за почитателите на астрофизиката

Або гостува в предаването "Радиокафе“, за да ни разкаже за научнопопулярния бестселър на проф. Брайън Кокс "Защо E = mc²?“, който в Зала 1 на НДК, ще представи научното шоу “Хоризонти“, с което обиколи света. Проф. Брайън Кокс е британски физик, направил науката достъпна и вълнуваща за милиони хора по целия свят. Той е професор по..

публикувано на 28.03.24 в 14:16

Празненство на колоезденето в София

Утре вечерта (29.03.2024 г.) София ще се превърне в празненство на колоезденето . Велосипедистите ще се съберат в 19.00 часа при пилоните на НДК, за да покажат сила и единство, казват организаторите. Пред Радио София Иво Делин от сдружение „Велоеволюция“ обясни, че събитието е едно от най-вълнуващите за градската велосипедна общност. Той..

публикувано на 28.03.24 в 14:06