Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

15 май - Световен ден на климата

Георги Стефанов: Пандемията може да ни научи да ценим много повече околната среда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Единайсет от 12-те най-топли години са били през ХХІ век. През последните години темата за климатичната криза е сред водещите на всички нива – икономика, политика, бизнес. Световният ден на климата има за цел да насочи вниманието ни към усилията за справянето на настъпилите промени и да се замислим къде е човекът в целия този проблем. Какво правим така, както трябва, и какво не правим.

Това отбеляза в ефира на Радио София Георги Стефанов – главен експерт в природозащитната организация "WWF - България".

Именно днешният 15 май е обявен за Световен ден на климата с Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, подписана на 5 юни 1992 г. в Рио де Жанейро. В България документът е ратифициран през март 1995-а.

Доказано е, че бързите и резки температурни вариации, както и атмосферните замърсявания водят до повишаване на смъртността. Доказателствата за опасностите са в около 13 000 изследвания и публикации.

„Още от миналата есен новата Европейска комисия приоритизира справянето с климатичната криза сред трите най-важни проблема. Неслучайно Парижкото споразумение за климата от 2015 година е подкрепено от почти всички държави в света. Ако допуснем повишаване на температурите може да има фатални последствия не само за икономиките, но и за екосистемите“

Георги Стефанов отбеляза още, че Балканите са сред регионите, в които възникват множество проблеми, които пряко или косвено са резултат от климатичните промени.

По мнението на експерта пандемията от Covid-19 и предприетите ограничения са довели до подобрени състояния на води и въздух по отношение на чистотата им.

Но емисиите от парникови газове не могат да бъдат намалени в същите размери. Около 15% от проблема идва от транспорта.

Въпросите са свързани с причинно-следствените връзки за проблема, както и какво човечеството е готово да предприеме по отношение на икономиката и начина на осъществяване на индустрията.

„Пандемията може да ни научи да ценим много повече чистата вода, чистия въздух, качеството на околната среда, съхранената природа.“

Чуйте целия разговор на Боян Бочев с Георги Стефанов.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столичният градски транспорт преминава към обичайния си график

Възстановява се обичайното работно време на градския транспорт, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си във Фейсбук. Последните курсове от днес ще са в интервала 23,30 - 23,45 ч. Автобусни линии №103 и №505 също се възстановяват и се пускат допълнителни курсове в обедните часове за линиите до Витоша - №63 и №66. През..

публикувано на 01.06.20 в 14:51

Джоан Роулинг с интересна нова книга, посветена на истината

Британската писателка Джоан Роулинг, създала прочутата сага за Хари Потър, от 26 май до 10 юли ще публикува новата си книга "The Ickabog" на части, безплатно в уебсайта си . Това е един дълго планиран проект, който Дж.К.Роулинг е обявила преди време, но отлагала във времето.Новата ѝ книга ще бъде издадена по-късно тази година, но Роулинг реши първо..

публикувано на 01.06.20 в 12:50

История, разказана с цигулка, напомня за съдбата на морските обитатели

“Музикална приказка за рибите и хората” ще разкажат от WWF България днес от 18.30 часа. Събитието е онлайн. Изпълнението ще бъде на цигуларката Бояна Желязкова, която е автор на музиката и текста.  Историята ще ни запознае с приказните морски герои, които имат какво да ни споделят за опазването на своя дом - океана, и неговите обитатели, както и с..

публикувано на 01.06.20 в 12:05

Родители протестират пред общината за повече места в детските градини

Протест, чиято кауза е за всички деца да има място в общински детски градини и ясли, организираха пред сградата на Столичната община граждани, родители и членове на фейсбук групата “Граждански протест против липсата на общински детски ясли и градини”. „Проблемът съществува от десетилетия и причините са ясни – идват да живеят хора от други..

публикувано на 01.06.20 в 10:22

"Училище любимо, как цифрово си ти" - за ползите и вредите от технологиите в клас

В целия свят дигиталните технологии навлизат в училище. Все повече учебници стават виртуални, има дигитални дневници, а вече дори и родителски срещи се провеждат от разстояние. Условията на пандемия са тест за образователните системи и дават възможност да се изпробват и нови по-смели подходи за виртуално образование. Каква е ролята на реалния..

публикувано на 01.06.20 в 10:06

Д-р Росен Икономов: Множествената склероза е болест на младата възраст

Множествената склероза е едно от най-честите неврологични заболявания, което засяга все по-млади хора. За симптомите, терапията и поведението на пациентите в условия на пандемия потърсихме д-р Росен Икономов, специалист по нервни болести и отоневрология, с дългогодишен опит в лечението на заболяването:  „Множествената склероза е..

публикувано на 31.05.20 в 13:07

Здравка Цветарска: Заедно ще преминем по-леко през предизвикателствата на множествената склероза

Световният ден на множествената склероза – 30 май, тази година преминава под мотото „Свързване“ (connections), а целта на международната инициатива е да повиши информираността за заболяването и да бъдат премахнати ограниченията пред диагностицираните пациенти. Заради пандемията от коронавирус, тази година Фондация „Множествена склероза..

публикувано на 30.05.20 в 09:10