Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фолклорните вълшебства са не по-малко интересни от технологичните

Това показва Ирена Първанова в дебютната си книга

Снимка: Сиела

Магията на родния фолклор намира място в ежедневието на децата ни с новата книга от Ирена Първанова - „Приказка за Долната земя“. Идеята за нея се появява още в детството на авторката, когато прекарва дългите лета на село, далече от приятелите си.

Така започва и историята на главния герой Алекс – по време на едно скучно лято, без интернет, кабелна телевизия и обхват на телефона... А от горите около село Вратня се носят омайващи песни, които призовават момчето по име.

„Израснах с две страхотни баби, които бяха и сладкодумни разказвачки на народни приказки“, сподели пред Радио София Ирена Първанова за своя литературен дебют. „Моите фантазии винаги са се преплитали с истории за хали, змейове и лами. Като цяло фолклора, легендите, митовете са важна част от изкуството, което човек консумира. Често сме заляти от митологии, но най-често те са чужди. А във всекидневието ни има място за българския фолклор. Да му позволим да бъде толкова интересно и вълнуващо нещо, както и чуждестранните култури.“

Главният герой успява бързо и находчиво да се измъкне от ситуацията на лишения от съвременните технологии – с емоционалната връзка с другите, любовта към хората, които го заобикалят.

"Трябваше да отворя очите на моите герои за вълшебствата, които животът предлага. Книгата разглежда умението да комуникираш с другите на нива, различни от всекидневните.“

В тази непозната „Приказка за Долната земя“ нищо не е такова, каквото изглежда – часовниковите кули мълчат, улиците се сливат, наоколо бродят таласъми, самовили и вещици, а най-трудната битка е тази със собствените си страхове.

Това е вълнуваща и красива история, в която фолклор, магия и съвременност се преплитат и в която ти сам избираш какъв да бъдеш утре.

Книгата е от фантастичната българска анимационна поредица - „Златната ябълка“ на Студио Змей. Илюстрациите са на Мира Мирославова. Чуйте разговора на Александра Илиева с Ирена Първанова.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

1 СУ „Пенчо П. Славейков” – устремени по пътя към щастието

1 СУ „Пенчо П. Славейков” начерта „Карта на надеждата за Европа“ . Проектът е осъществен в отговор на предизвикателството на Регионалното управление на образованието София-град. В края на месец април беше стартирана изключително интересна инициатива, която сама по себе си вдъхва надежда и оптимизъм. Преподаватели и ученици от училището се..

публикувано на 05.06.20 в 15:11

Дезинфекцията срещу коронавируса на обществени места в София и Самоков

Напълно безвредни за човека и околната среда са препаратите, с които се дезинфекцират контейнери, улици, подлези и други обществени места в София . В това увери директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева. Тя допълни, че стопаните на домашни животни не трябва да се притесняват при разходката на любимците си. Подробна информация..

публикувано на 05.06.20 в 15:06

"Концертите за бебоци" се завърнаха, за по-големите - скоро в парка

На сцената на Софийската опера и балет се завърнаха “Концертите за бебоци.” Музикалното събитие е за деца от 0 до 3 години, а целта е от най-ранна възраст те да се приобщават към класическата музика. Чрез емоционални подходи на въздействие върху сетивата се търси стимулиране на умственото и емоционалното им израстване. Юлия Кръстева е режисьор на..

публикувано на 05.06.20 в 14:29

Няколко временни линии за Задушница в столицата

В събота, 6 юни, Столичната община осигурява допълнителен транспорт във връзка с отбелязването на възпоменанието „Задушница“ Разкрива се временна трамвайна линия   № 7А  с маршрут ж.к. “Борово” – кв. “Орландовци”. Трамвайна линия № 3 и временната линия ще се движат с маршрут от ж.к. Борово до кв. Орландовци. Разкриват се временни автобусни линии:..

публикувано на 05.06.20 в 12:05

"Виртуални дни на кариерата" - онлайн срещи с работодатели

На 16 юни ще се проведе шестото издание на „Виртуални дни на кариерата“. Работодатели и търсещи нови кариерни перспективи ще имат възможност да провеждат онлайн събеседвания чрез чат сесии. Събитието позволява участниците да се включат от всяка точка на света, без да се налага да пътуват. Участието е безплатно. Необходима е единствено предварителна..

публикувано на 05.06.20 в 11:50

Май с абсолютен рекорд за най-топло време

Месец май 2020 година бележи абсолютен рекорд и е най-топлият, регистриран някога на планетата, установи Европейската служба за климатични промени "Коперник", предаде Франс прес. Учените отбелязват, че температурите са много по-високи от нормалните и това е особено забележимо в Арктика.  "Този месец май беше с 0,63 градуса по Целзий по-висок от..

публикувано на 05.06.20 в 11:25

Програма "Ирис” подпомага засегнатите от Covid-19 семейства

Програма "Ирис” подпомага засегнатите от Covid-19 семейства, като гарантира основните им потребности, както и намаляването на опасността от раздяла между деца и родители.  Проектът се управлява от фондация „Работилница за граждански инициативи“, а неин изпълнителен директор е Илияна Николова.  “Програмата "Ирис" ще финансира граждански организации с..

публикувано на 05.06.20 в 11:16