Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Нараства броят на юноши с лошо психично здраве

Снимка: medicalnews.bg, Архив

Нов доклад от международно проучване за поведението и здравето при деца в училищна възраст (HBSC), публикувано днес от Регионалния офис на СЗО за Европа за здравето и социалното поведение на учениците на възраст 11, 13 и 15 години, показва, че психичното благополучие на подрастващите намалява в много страни между 2014 и 2018 г.

Все повече юноши съобщават за проблеми с психичното здраве, разкрива Докладът на СЗО. Той обобщава данни за физическото здраве, социалните отношения и психичното благополучие на 227 441 ученици на възраст 11, 13 и 15 години от 45 държави.

“Това, че нарастващият брой момчета и момичета в целия Европейски регион съобщават за лошо психично здраве - чувство на слабост, нервност или раздразнителност - е проблем за всички нас “, казва д-р Ханс Анри П. Клюге, регионален директор на СЗО за Европа. “Как ние реагираме на този нарастващ проблем, ще отеква за поколенията. Инвестирането в младите хора, например, като им се осигури лесен достъп до услугите за психично здраве, подходящи за техните нужди, ще доведе до троен дивидент: ще донесе здравни, социални и икономически ползи на днешните юноши, утрешните възрастни и бъдещите поколения“, добавя той.

Психичното благополучие намалява с нарастването на възрастта на децата, като особено момичетата са повече изложени на риск от лоши последствия за психичното благополучие в сравнение с момчетата.

Един от всеки четири юноши съобщава, че се чувства нервен, раздразнителен или има проблеми със заспиването поне веднъж седмично.

Докладът показва значителни различия в психичното благополучие в различните страни. Това показва, че културните, политическите и икономическите фактори могат да играят роля за насърчаване на доброто психично благополучие.

Проучването изследва нарастващото използване на цифрови технологии в съответствие с променящия се статус на психичното благополучие сред младежите според региона. Ясно е, че технологиите могат да имат позитивни ползи, но също така те могат да увеличат уязвимостите и да създадат нови заплахи, като кибертормоз, който непропорционално засяга предимно момичетата.

Докладът представя данните от проучването на HBSC в страни от Европейския регион и Канада, което се провежда на всеки четири години.

Повече от 1 на 10 юноши съобщават, че са били подложени на киберторомоз най-малко един път през последните два месеца.

„Тревожно е да разберем, че подрастващите ни казват, че не всичко е наред с психичното им благополучие и трябва да приемем това послание сериозно, тъй като доброто психично здраве е съществена част от здравето през юношеството“, казва д.р Джо Инчли, международен координатор на HBSC, от Университета в Глазгоу.

Други ключови констатации от това последно проучване включват следното: Рисковото сексуално поведение остава обезпокоително: 1 на 4 юноши, които правят секс, правят незащитен секс. На 15 години 1 на 4 момчета (24%) и 1 на 7 момичета (14%) съобщават, че са имали полов акт.

Пиенето и тютюнопушенето продължават да намаляват сред подрастващите, но броят на употребяващите алкохол и тютюн остава висок сред 15-годишните, като алкохолът е найчесто използваното вещество. Един от пет 15-годишни (20%) са били пияни два пъти или повече през живота си, а почти 1 на 7 (15%) са били пияни през последните 30 дни.

По-малко от 1 на 5 юноши отговарят на препоръките на СЗО за физическа активност - нивата са намалели в около една трета от държавите от 2014 г. насам, особено при момчетата. Участието остава особено ниско за момичета и по-големите юноши.

Повечето юноши не успяват да изпълнят настоящите хранителни препоръки, подкопавайки своята способност за здравословно развитие. Около 2-ма от 3-ма юноши не приемат достатъчно храни, богати на хранителни вещества, като 1 от 4-ма ядат сладкиши и 1 от 6-ма консумират подсладени напитки всеки ден. Нивата на наднормено тегло и затлъстяване са се повишили след 2014 г. и сега засягат 1 от 5-ма младежи, с по-високи нива са момчетата и по-малките юноши; 1 от 4 юноши възприемат себе си като твърде дебели, особено момичетата.

Следващото проучване, което ще представи данни от 2021/2022 г. ще отрази влиянието на пандемията от Covid-19 върху живота на младите хора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 2,6 млрд. лв. бюджет на София, кметът изреди приоритетите

В проекта за бюджет на София тази година са заложени над 2,6 милиарда лева. Според групата на ПП-ДБ и "Спаси София" бюджетът е "рекорден и уникален", защото са включени предложения на гражданите и опозицията. От БСП и ГЕРБ-СДС коментираха, че бюджетът не е амбициозен и повтаря финансовата рамка на предишния кмет Йорданка Фандъкова в..

публикувано на 28.03.24 в 12:27
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет и в сградата на Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. От МВР уточниха, че сигналът е подаден на електронната поща на учебното заведение. На място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е намерено нищо. Сигнал за бомба е получен и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа...

публикувано на 28.03.24 в 09:55

Ограничения на движението в центъра на София заради честването на 20 г. членство в НАТО

Днес се налага организация на движението във връзка с честването на 20 години от членството на Република България в НАТО, съобщиха от Столичната община. От 12 часа на 28.03.2024 г. до приключване на събитието на 29.03.2024 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, съответно на: на паркинга на пл. „Кн...

публикувано на 28.03.24 в 08:11

НВИМ показва мисиите и ученията на Българската армия в НАТО

В Националния военноисторически музей (НВИМ) от 11:00 ч. ще бъде открита изложбата "Българската армия – 20 години част от НАТО" . Събитието е инициатива от Националната програма за отбелязване на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО. Верен на себе си да показва най-големите събития, пречупени през погледа на..

публикувано на 28.03.24 в 08:05

Общинските съветници гласуват бюджета на София

Столичният общински съвет ще гласува днес проекта за бюджет на София за тази година. Над 2,5 милиарда лева са заложените средства. Като рекордни обяви зам.-кметът по финанси Иван Василев предвидените пари за градския транспорт. Ще има увеличение на заплатите на работещите в сектора на детското здравеопазване, на служителите в градския транспорт и..

публикувано на 28.03.24 в 07:34

Министерството на енергетиката получава 1,6 млрд. лв., за да изкупи дълговете на "Топлофикация" - София

Близо 1,6 млрд. лева получи по бюджета си Министерството на енергетиката от държавния бюджет, за да изкупи дълговете на "Топлофикация" - София към "Булгаргаз" и БЕХ.  Дружеството остава общинско, коментира министър Румен Радев, но реално министерството става кредитор на топлофикацията. С друго решение БЕХ прави вноска във Фонда за..

публикувано на 27.03.24 в 18:21

След 15 г. довършват храм в Южния парк с 3,5 млн. лв., отпуснати от МС

Правителството отпусна средства за доизграждането на храм "Св. вмчк. архидякон Стефан" в Южния парк в София .   Средствата са в размер на 3,5 млн. лв. и се предоставят по бюджета на Министерския съвет за 2024 г. Те  са дори повече от сумата, поискана от Софийската света митрополия с молба от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит...

публикувано на 27.03.24 в 12:46