Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Блажка Димитрова - от вкусни гозби в класната стая до ресторант с нулев отпадък и награда на WWF

21 май е Европейският ден на "Натура 2000". Мотото тази година е "Младите хора и природата"

Снимка: blagichka.com
21 май е Европейският ден на "Натура 2000". Мотото тази година е "Младите хора и природата". От Министерството на околната среда и водите посочват, че хората често свързват опазването на природата с природни резервати със строга защита, където човешките дейности систематично се изключват.

При "Натура 2000" е приет различен подход, при който напълно се отчита, че човекът представлява неразделна част от природата и че заедно те функционират най-добре в партньорство.

Мрежата осигурява редица ползи за съхраняване на биологичното разнообразие, като същевременно изпълнява множество важни социални и икономически функции. Около 4.4 млн. работни места в ЕС зависят пряко от устойчивите естествени екосистеми като значителен дял от тях са обхванати от защитените зони в рамките на "Натура 2000".

Затова и през 2020 г. Европейският ден на "Натура 2000" поставя в центъра на вниманието "Младите хора и природата" с цел да ги вдъхнови да се ангажират с опазването и възстановяването на природата. Заради ситуацията с Covid-19 в Европа Европейският ден на "Натура 2000" се отбелязва чрез социалните медии.

Стремежът на екопредприемача Блажка Димитрова към живот без отпадъци я подтиква да учреди неправителствена организация, както и да създаде първия ресторант с нулеви отпадъци в България. Тя развива своите идеи в книга, а по-голямата част от времето си посвещава на това да обучава хора и институции как да живеят и работят, използвайки отговорно природните ресурси.

“Всичко започна преди 7 години, когато станат учител по програмата “Заедно в час” и се озовах в една класна стая, пълна с ученици, които не искаха да ме слушат и установих, че единственото нещо, което ми помагаше да стигна до тях, беше храната, която започнах съвсем несъзнателно да нося в училище и така наслаждавайки се на храната, започнахме да се опознаваме все повече и в един момент разбрах с колко много предизвикателства децата се сблъскват днес в училище”, разказва тя.

Именно проблемите, които децата споделят, я стимулират да започне да разговаря с тях за това как всеки може да стане предприемач и да развива свой собствен бизнес. Докато стимулира тях, в един момент децата започват да стимулират нея да започне свой собствен бизнес и да покаже нещата, които готви на повече хора. Първо създава страница във Фейсбук, където публикува гозбите си, а по-късно прави и свой собствен ресторант, където работят младежи с различни трудности.

“И до ден днешен мисията на това място не се е променила - тя е да наема младежи в неравностойно положение и вече повече от 16 младежи са минали през кухнята. Днес там работят глухи младежи, а преди година официално отворихме и първия ресторант с нулев отпадък”, разказва екоактивистката. 

Блажка Димитрова също така се застъпва за законодателни и регулаторни промени, които да насърчат предприятията да трансформират дейността си така, че да не отделят отпадъци.  За всичко това Блажка Димитрова, както и още една българка Боряна Узунова получават най-високото отличие на WWF за опазване на природата.

Чуйте повече в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няколко временни линии за Задушница в столицата

В събота, 6 юни, Столичната община осигурява допълнителен транспорт във връзка с отбелязването на възпоменанието „Задушница“ Разкрива се временна трамвайна линия   № 7А  с маршрут ж.к. “Борово” – кв. “Орландовци”. Трамвайна линия № 3 и временната линия ще се движат с маршрут от ж.к. Борово до кв. Орландовци. Разкриват се временни автобусни линии:..

публикувано на 05.06.20 в 12:05

"Виртуални дни на кариерата" - онлайн срещи с работодатели

На 16 юни ще се проведе шестото издание на „Виртуални дни на кариерата“. Работодатели и търсещи нови кариерни перспективи ще имат възможност да провеждат онлайн събеседвания чрез чат сесии. Събитието позволява участниците да се включат от всяка точка на света, без да се налага да пътуват. Участието е безплатно. Необходима е единствено предварителна..

публикувано на 05.06.20 в 11:50

Май с абсолютен рекорд за най-топло време

Месец май 2020 година бележи абсолютен рекорд и е най-топлият, регистриран някога на планетата, установи Европейската служба за климатични промени "Коперник", предаде Франс прес. Учените отбелязват, че температурите са много по-високи от нормалните и това е особено забележимо в Арктика.  "Този месец май беше с 0,63 градуса по Целзий по-висок от..

публикувано на 05.06.20 в 11:25

Програма "Ирис” подпомага засегнатите от Covid-19 семейства

Програма "Ирис” подпомага засегнатите от Covid-19 семейства, като гарантира основните им потребности, както и намаляването на опасността от раздяла между деца и родители.  Проектът се управлява от фондация „Работилница за граждански инициативи“, а неин изпълнителен директор е Илияна Николова.  “Програмата "Ирис" ще финансира граждански организации с..

публикувано на 05.06.20 в 11:16

Рози за здраве, красота и снимки - на час път от София

Една нестандартна покана за потапяне в Магията на розобера  през съботния ден (6 юни) отправя Антония Чиликова - организатор на събития, популяризиращи българската култура и традиции. Фотосесия, рози, разкази и рецепти за здраве и красота - това са ключовите думи на цветното предизвикателство, а мястото е село Буново, община Мирково - само..

публикувано на 05.06.20 в 10:54

Covid-19 и бедността

Пандемията от коронавирус не е засегнала всички общности еднакво, като богатството се оказва основен фактор за различията. Икономисти от Оксфордския университет са доказали пряката връзка между доходите и опасността от заразяване и дори смърт от Covid-19, съобщават от Би Би Си, цитирани от БГНЕС.  Колкото по-високоплатена е работата, толкова по-малък..

публикувано на 05.06.20 в 10:15
България е член на НАТО от 29 март 2004 година

Започнаха събитията на българските младежки посланици на НАТО

Искам да науча повече за тази мащабна организация - мисии, операции, проекти, приоритети, взаимодействия, съюзниците и партньорите, както и за членството на България в НАТО. Това заяви пред Радио София Павла Цветкова. Тя е студентка и заедно с Борислав Вълов е една от избраните млади хора, които ще бъдат младежки посланици на НАТО. Двамата ще имат..

публикувано на 05.06.20 в 09:53