Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Дишай!“ - заекването като сила

| обновено на 25.05.20 в 15:56
Снимка: Личен архив

Ангел Захаринов е фотограф на известни личности у нас. Но той иска да бъде част от промяната в България по отношевие на стереотипите и предразсъдъците към хората със заекване. Затова и самият Ангел се е включил като посланик – лице и глас, в социалната инициатива „Дишай“ (breathe in.).

“Дишай - казваха ми десетките логопеди и специалисти. Нещо ме спираше обаче. Знаех какво е… Сякаш камък ми засядаше, когато се опитвах да кажа нещо“, казва фотографът, който от малък се бори с тази говорна особеност. Сега вече е на 20 г. и продължава битката с по-голямо желание от всякога.

„Сега вече дишам. И не просто дишам. Аз говоря. И то за важните неща.

Винаги съм имал желание да споделям това, което имам в себе си и което чувствам, защото да живееш със заекване е много голяма сила. Ти живееш с нещо, което не можеш да контролираш, но се учиш всеки ден.“

Любовта му към фотографията и работата с клиенти е една от причините Ангел да преодолее притеснението си от заекването.

Именно професионалните му занимания помагат той да стане по-смел, социален и отворен към света.

„Щастлив съм, че съм достигнал момента, в който съм ОК такъв, какъвто съм и мога да си заеквам на спокойствие. Някои си мислят, че който заеква е по-глупав. Със сигурност не е така. Искаме да призовем другите хора да изчакат малко, да бъдат търпеливи и да ни чуят, а след това да си съставят мнение.“

Последните проучвания сочат, че заекването е в резултат на неврологични нарушения при човека. Някои се раждат с него, а други го добиват вследствие на травма, коментира Цветана Димитрова от Сдружение за инициативи по заекването, един от партньорите в инициативата breathe in.

„Не се знае точна статистика за България, но в света заекващите деца са около една четвърт, а след тази възраст - между 1 и 3 процента.
У нас това са около 60-70 хиляди души.“

Терапиите са най-различни, като в най-ранна детска възраст се започва с логопед, допълва Цветана Димитрова. По този начин детето се научава как да управлява заекването и как да го приеме като част от живота си.

Чуйте разговорите с Ангел Захаринов и Цветана Димитрова.

Ако самият ти заекваш или имаш приятел, който се бори с това, посети zaekvane.org.Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връчиха над 1100 акта на пешеходци за неправилно пресичане

При последната акция на МВР в страната са издадени над 1570 фиша за нарушения на пешеходци. Това съобщи инспектор Мария Ботева от “Пътна полиция” при ГД "Национална полиция", цитирана от БТА. За пресичане на нерегламентирани места са съставени над 1100 акта, а за пресичане на червен светофар - над 50 наказателни документа. “Пътна полиция” е съставила..

обновено на 03.07.20 в 18:32
Радиопредавателната антена в село Вакарел

Ще запазят ли радиопредавателната антена във Вакарел

Радио антената в с. Вакарел, част от едноименната радиопредавателна станция (РПС), заема девето място в класацията за най-високите сгради и съоръжения в България. Разположена е на 900 метра надморска височина, тежи 130 тона и достига 215 метра. Ромбоидната предавателна антена, популярна и с произвището си “Шилото” или “Иглата”, е построена през 1937 г...

обновено на 03.07.20 в 18:12

Светльо & The Legends и група "Контрол" се завръщат на сцената с 3-часов пънк концерт

Светльо & The Legends и група "Контрол" се завръщат на сцената с 3-часов пънк концерт на открито. По време на събитието ще се спазват всички противоепидемични мерки. “Щастливи сме, че успяхме, след шест месечно прекъсване, отново да имаме концерт пред публика. Очаквайте най-големите хитове на “Хиподил”, “Контрол”, Светльо & The Legends, кавъри..

публикувано на 03.07.20 в 17:25

Битката между доброто и злото се завръща на книжния пазар с „Дневен патрул“ на Сергей Лукяненко

Битката между доброто и злото отново се завръща на българския книжен пазар с книгата „Дневен патрул“ на Сергей Лукяненко . Фикционалната история успява да предизвика читателите да се замислят за истинския живот по много начини, казва Антон Биров от влога „С книги под завивките“. „Характерно за този писател, което читателите, които са се..

публикувано на 03.07.20 в 17:05
Планът вече е ясен, чакат се артистите и зрителите

Кино, театър, концерти и шоу в Летния фестивал до музея "Земята и хората"

Летният фестивал на София - Sofia Summer Fest , започва на 15 юли в Южен парк 2 , до музея "Земята и хората", съобщиха организаторите. Всичко на територията на събитието ще се случва съобразно мерките, правилата и ограниченията наложени от Covid-19. Откриването е със спектакъла "Баща ми се казва Мария" с режисьор Асен Блатечки и участието на..

публикувано на 03.07.20 в 16:32
Може пак да е между дърветата, ама друго си е в тоалетна...

Добре виж къде ще правиш "пиш"

Лято е и въпреки препоръчителната изолация и дистанция, хората излизат за разходки в града, някои дори си отварят бира сред зеленината на парковете или в заведението с улични маси. Нормално е, както се казва „човешко е“ да ти се прииска да свършиш някои малки или големи неща, за които трябва да посетиш тоалетна. А темата за наличието и..

публикувано на 03.07.20 в 16:12

Как да се храним здравословно по време на лятната си почивка

Лятото вече е тук и за много хора, въпреки страховете от Covid-19, идеята за море не е отпаднала. Много важно е да се знае, че това е респираторен вирус, който се предава по въздушно-капков път и няма как да се заразим чрез храната. Това, за което обаче трябва да се внимава, е храната да бъде прясна, чиста, да бъдат спазени всички хигиенни условия, за..

публикувано на 03.07.20 в 14:56