Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еднократна помощ за близо 2 хиляди семейства, засегнати от кризата

Снимка: Ани Петрова

1995 заповеди за отпускане на еднократна помощ от 375 лева за семейства с деца до 14 г., при които родителите са в неплатен отпуск, останали са без работа и доходи поради ограниченията, наложени във връзка с пандемията от Covid-19, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане. Подадените от 13 април досега заявления-декларации за отпускане на помощта са 5 231.

Помощта за родители в неплатен отпуск беше въведена като мярка за подпомагане на родителите по време на кризата с коронавируса. За нея са отделени 20 милиона лева, като помощта ще се отпуска, докато има необходимост от нея.

От помощта се възползват преимуществено семейства с деца, в които към момента на заявяване на помощта двамата или единият от родителите няма право на платен отпуск и са ползвали минимум 20 работни дни неплатен отпуск поради невъзможност да работят от къщи. Същите права имат и родителите, които сами отглеждат децата си.

Еднократна помощ от 375 лв. се изплаща на семейства, които не са получавали помощ на същото основание през 2020 г. Кандидатите не трябва да имат доходи от втори трудов договор, наем, рента, аренда и др. Помощта се изплаща в случай, че родителите, които кандидатстват за нея не са включени в схемата за компенсации за запазване на работните места, добила популярност като мярката 60 на 40.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

205 млн. лева от данъци постъпиха в Столичната община за 105 дни

В бюджета на София от началото на годината до момента са постъпили общо 204,9 млн. лв. от местни данъци и такси, от които над 162, 8 млн. лв. са налози, дължими за настоящата 2024 г., отчитат в Столичната община. Останалите внесени средства са за данъци и такси за минали години, върху които е начислена и лихва. Общо платените до момента лихви..

публикувано на 15.04.24 в 18:41

Доброволци засадиха 1000 фиданки в Новата гора на София

Общо 120 доброволци засадиха 1000 фиданки от дъб. Това се случи в рамките на първия уикенд от новия залесителен сезон на "Новата гора на София" – Негован. Посадъчният материал и уредите за засаждане са осигурени Столичната община. Тази пролет ще бъдат залесени 30 дка с над 20 000 броя широколистни фиданки в общински земеделски земи в землището..

публикувано на 15.04.24 в 16:45

Промени в движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий" до 19 април

Въвежда се организация на движението заради извършване на строително-монтажни работи по бул. „Патриарх Евтимий“ в София, съобщиха от Столичната община. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства в участъци по бул. „Патриарх „Евтимий“ до 19 април: До 24.00 часа на 16.04.2024 г. по северната част на бул. „Патриарх..

публикувано на 15.04.24 в 13:29

Първият ни медицински хеликоптер готов за мисии най-рано в началото на май

Първият ни медицински хеликоптер ще има готовност да участва в мисии най-рано в началото на май. Пилотите, които ще изпълняват HEMS мисии, все още не се завършили задължителното обучение с летателната машина, съобщиха за "Хоризонт" от Министерството на транспорта. Това е причината въздушната ни линейка да не се използва в ситуации като инцидента с..

публикувано на 15.04.24 в 12:54

Простреляното с пушка дете е оперирано, в стабилно състояние

Простреляното с пневматична пушка дете от Враца е оперирано в "Пирогов", лекарите от екипа на проф. Николай Габровски са извадили сачма от мозъка му, съобщиха от Института по спешна помощ. Към момента детето е в стабилно състояние и остава за лечение и активно наблюдение в детската реанимация на болницата. То е на 1,5 години и беше..

публикувано на 15.04.24 в 10:50
Министерство на земеделието

Откриват фермерски пазар пред Министерството на земеделието

Изложение на фермерски продукти се открива днес пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ). В церемонията по откриването ще учатват министър Кирил Вътев и председателят на Българския фермерски съюз Георги Стоянов. Ще се представят регистрирани земеделски производители и преработватели. Организатор на двудневното изложение е..

публикувано на 15.04.24 в 08:21

Случай на морбили е регистриран в София

Първи случай на морбили е регистриран у нас в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Случаят е от София и е потвърден в края на миналата седмица в националната референтна лаборатория за морбили, паротит и рубеола, съобщиха за БНР от лабораторията. Междувременно от Столичната регионална здравна инспекция обявиха, че..

публикувано на 12.04.24 в 14:32