Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирените звучат в 12.00 в памет на Ботев и борците за свобода

На 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.  В продължение на 2 минути от 12.00 часа днес сирените в цялата страна ще звучат с прекъснат вой. При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства, с изключение на влаковете, следва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

Големият поет и революционер е роден в Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е учител баща му, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище. Същата година заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г.  През 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер.

През 1875 г. в Букурещ съвместно със Стефан Стамболов издава стихосбирката "Песни и стихотворения". Това е първата и единствената, приживе издадена стихосбирка на гениалния български поет. В нея той включва почти всичките си песни (16), с изключение на поeмата "Хайдути", сатирата "Защо не съм" и "Обесването на Васил Левски", припомня Росица Кирилова, архивист в отдел „Ръкописи и старопечатни книги” от Националната библиотека.

Според Христо Ботев полезността на една книга може да идва от познавателния момент или от естетическите качества , или от нуждите на революционната борба. Тези разбирания на поета, обясняват предпочитанието му към стиховете на Стефан Стамболов. И двамата гледат на поетическото слово като на силно и безусловно необходимо духовно оръжие в борбата.

През май 1876 г., вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета, става неин войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба "Радецки" на 16 май и един ден по-късно заставят капитана Дагоберт Енглендер да спре на българския бряг.

На 17 май Христо Ботев пише на кораба прощалното си писмо до „милата му Венета, в което казва: ти си моя жена и трябва да ме слушаш и вярваш в сичко. Аз се моля на приятелите си да те не оставят, и те трябва да те поддържат. Бог ще да ме запази, а ако оживея, то ние ще да бъдем най-честити на тоя свят. Ако умра, то знай, че после Отечеството си съм обичал най-много тебе, затова гледай Иванка и помни любящия те“

На 2 юни 1876 година е последният тежък бой — привечер след сражението куршум пронизва Ботев. Това се случва в подножието на връх Вола в Стара планина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събарят принудително 3 незаконни постройки край яз. "Искър"

Принудително се премахват трите незаконни постройки край брега на язовир "Искър", които са на територията на държавното ловно стопанство „Искър“ (Югозападно държавно предприятие ДП Благоевград), съобщи кметът на София Васил Терзиев. Действията се извършват след като 5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди издадените от..

публикувано на 29.03.24 в 12:35

Откарват стикирани коли в столичните райони "Люлин" и "Слатина"

След издадени заповеди от районната администрация, в районите "Слатина" и "Люлин" се извършва принудително премествате на излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС). Тези автомобилите отговарят на съответните критерии, а собствениците им не са ги преместили в гратисния тримесечен срок, след стикиране, уточнивят от Столичния..

публикувано на 29.03.24 в 12:13

Започва поетапно изключване на отоплението в София

От 31 март „Топлофикация София“ започва поетапно изключване на отоплението в столицата, предвид необичайното и рязко затопляне на времето и тенденцията за високи, среднодневни температури, съобщават от дружеството. При застудяване „Топлофикация София“ остава в готовност да възобнови подаването на топлинна енергия и да продължи отоплителния..

публикувано на 29.03.24 в 11:02

На 31 март местим стрелките на часовниците с час напред

В ранното утро на 31 март (неделя), отново местим стрелките на часовниците с час напред и преминаваме към лятното часово време. В 3:00 ч. през нощта стрелките трябва да покажат 4 часа. Още през 2018 г. проучвания сред 4,6 млн. европейски граждани показаха, че 84% от тях искат промяната на часовото време да се прекрати. Що се отнася до..

публикувано на 29.03.24 в 06:25

Сигнали за бомби в София са постъпили от IP адрес извън ЕС

МВР предприе незабавни действия по установяване на истинността на постъпилите днес злоумишлени сигнали за поставени взривни устройства на летище "София", СУ „Св. Климент Охридски" и Съдебната палата, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак Действията са осъществени в тясно..

публикувано на 28.03.24 в 18:16

Над 2,6 млрд. лв. бюджет на София, кметът изреди приоритетите

В проекта за бюджет на София тази година са заложени над 2,6 милиарда лева. Според групата на ПП-ДБ и "Спаси София" бюджетът е "рекорден и уникален", защото са включени предложения на гражданите и опозицията. От БСП и ГЕРБ-СДС коментираха, че бюджетът не е амбициозен и повтаря финансовата рамка на предишния кмет Йорданка Фандъкова в..

публикувано на 28.03.24 в 12:27
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет и в сградата на Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. От МВР уточниха, че сигналът е подаден на електронната поща на учебното заведение. На място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е намерено нищо. Сигнал за бомба е получен и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа...

публикувано на 28.03.24 в 09:55