Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След остра реакция на граждани в „Студентски град”, „Витоша”, „Малинова долина” и „Дървеница”

Съкращават срока за ремонт на топлопровода в столицата от 60 на 40 дни

Снимка: БГНЕС

„Топлофикация София“ ще съкрати с 20 дни ремонта на магистралния топлопровод, заради който ще останат без топла вода 4 столични квартала през това лято, съобщиха от дружеството.

Реконструкцията предвиждаше цялостно прекъсване на топлоподаването за кварталите „Студентски град”, „Витоша”, „Малинова долина” и „Дървеница” за периода от 15 юни до 15 август 2020 г.

След среща с представители на студентските съвети и гражданите обаче е взето решение този срок да бъде редуциран до 40 дни, за да бъде намалено максимално създаденото неудобство на живеещите в тези квартали, вследствие на спирането на топлата вода.

За целта екипите на „Топлофикация София“ ще работят с удължено работно време, за да могат да завършат реконструкцията предсрочно, за което има и дадено разрешение от Столична община.

От дружеството вече се извиниха за създаденото неудобство, но уточниха, че ремонтът трябва да бъде извършен заради тежкото състояние на топлопровода, който е изграден още през 70-те години, както и за да се избегнат бъдещи аварии в зимния отоплителен сезон, които освен без топла вода, да оставят абонатите и без отопление. 

В същото време по повод жалба на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до изпълнителния директор Александър Александров с искане да бъде отложен планираният ремонт на топлофикационната мрежа.

Това е втората препоръка на националния омбудсман по темата, след като преди десет дни доц. Ковачева се обърна към Асоциацията на топлофикационните дружества в България и настоя да се обмисли приемането на обща политика от топлофикациите, с цел гарантиране правото на гражданите - потребители на топлинна енергия, на достъп до битово горещо водоснабдяване.

Тогава тя се позова на многобройни сигнали от жители на София, ж.к. „Надежда -1“ и от централна градска част, че поради реконструкция на топлопровод от столичната „Топлофикация“ ще бъде спряна топлата вода в рамките на един месец.

„Ситуацията в момента не предполага за дълго време хората да останат без топла вода. Всички знаем колко е важна личната хигиена за предпазване от коронавируса. В тази връзка отправям апел към Вас да отложите ремонтната програма на топлопреносната мрежа, в това число и в посочените квартали. Планираните ремонти са важни, но животът и здравето на хората не бива да се излагат на риск, посочва омбудсманът и в днешното си писмо.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Жители на 4 квартала са решени на протест срещу спиране на топлата вода

Живеещите в кварталите „Студентски град“, „Витоша“, „Малинова долина“ и „Дървеница“ не изключват да преминат и към протестни действия, заради спирането на топлата им вода за два месеца . В момента върви онлайн петиция , в която са се..

публикувано на 02.06.20 в 15:12

Два горещи месеца без топла вода за четири столични квартала

Заради реконструкции по мрежата се налага цялостно спиране на топлоподаването в кв. „Дървеница”, „Студентски град”, „Витоша” и „Малинова долина” от 15.06.2020 г. до 15.08.2020 г. предупреждават от "Топлофикация - София". Без подаване на топла вода в..

публикувано на 02.06.20 в 14:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оскверниха гроба на патриарх Неофит

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Кръстът е изваден от гроба, част от него е счупена, мраморното надгробно..

публикувано на 16.04.24 в 11:05

Откриват тържествено "Яйцето" и английския двор в Ректората на СУ

Обновеното място "Яйцето" заедно с английския двор в сградата на Ректората на Софийския университет днес ще бъдат тържествено открити. Откриването на реновираното и емблематично за университета пространство ще се проведе в присъствието на..

публикувано на 16.04.24 в 09:17

Откриват инсталацията на Красимир Терзиев в Градската градина през май

В столичната Градска градина започна поставянето на временната инсталация на художника Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било", съобщиха от Столичната община. На мястото, където ще бъде..

публикувано на 16.04.24 в 07:57

205 млн. лева от данъци постъпиха в Столичната община за 105 дни

В бюджета на София от началото на годината до момента са постъпили общо 204,9 млн. лв. от местни данъци и такси, от които над 162, 8 млн. лв. са налози, дължими за настоящата 2024 г., отчитат в Столичната община. Останалите внесени средства са за..

публикувано на 15.04.24 в 18:41

Доброволци засадиха 1000 фиданки в Новата гора на София

Общо 120 доброволци засадиха 1000 фиданки от дъб. Това се случи в рамките на първия уикенд от новия залесителен сезон на "Новата гора на София" – Негован. Посадъчният материал и уредите за засаждане са осигурени Столичната община. Тази пролет ще..

публикувано на 15.04.24 в 16:45

Промени в движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий" до 19 април

Въвежда се организация на движението заради извършване на строително-монтажни работи по бул. „Патриарх Евтимий“ в София, съобщиха от Столичната община. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства в участъци по бул. „Патриарх..

публикувано на 15.04.24 в 13:29

Първият ни медицински хеликоптер готов за мисии най-рано в началото на май

Първият ни медицински хеликоптер ще има готовност да участва в мисии най-рано в началото на май. Пилотите, които ще изпълняват HEMS мисии, все още не се завършили задължителното обучение с летателната машина, съобщиха за "Хоризонт" от Министерството..

публикувано на 15.04.24 в 12:54