Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

1 СУ „Пенчо П. Славейков” – устремени по пътя към щастието

Снимка: 1sousofia.org
1 СУ „Пенчо П. Славейков” начерта „Карта на надеждата за Европа“. Проектът е осъществен в отговор на предизвикателството на Регионалното управление на образованието София-град.

В края на месец април беше стартирана изключително интересна инициатива, която сама по себе си вдъхва надежда и оптимизъм. Преподаватели и ученици от училището се осмелиха да погледнат Европа през розовите очила на надеждата.

„Светът се променя, но в него има място за щастие и оптимизъм. Можем да погледнем към кризата с надежда. Има възможности да се справим по-бързо с нея“, споделят участниците в проекта.

Ръководител на изследователския екип е Емилия Георгиева - старши учител по география и икономика, която беше подкрепена от Валерия Димова, също учител по география и икономика и зам.-директор гимназиален етап в училището.

"Заедно с група ученици от Първо училище поехме георгафската част от този наш проект "Карта на надеждата" като проучихме световните доклади за щастието на ООН. Позовахме се на този доклад, който има четири критерия, по които са подредени страните. Съпоставихме го с други проучвания, анкети и установихме, че Финландия води европейската класация и то три години подред - 2018, 2019, 2020 г. и оттам нататък започнахме проучванията", обяснява Емилия Георгиева.   

За да разберат повече за основанията за оптимизъм в различните европейски страни и как можем да вземем пример от тях, учениците от XII А клас поканиха своя учител по испански език Доротея Винклер да разкаже повече за Испания и корените на оптимизма там. 

От своя страна учениците от XI Б и В клас се довериха на Геновева Маркова – старши учител по философски дисциплини и английски език, за да помогне с анализа на Великобритания.

“Дистанционното обучение ни постави пред много и различни предизвикателства. Уравнението на образованието определено беше с много неизвестни”, казва Геновева Маркова.

Главният учител по биология и здравно образование Цецка Вълкова пък направи анализ на биохимичните процеси, които протичат в човешкия организъм, когато изпитва щастие. Заниманията на екипите завършиха с изключително зареждаща презентация и високи оценки.

„Кризата ще отмине и Европа трябва да бъде по-силна и единна след нея. Всеки трябва да се поучи от успехите и грешките на другите, защото в посланието „Единство в многообразието” се преоткрива и здравото зрънце на надеждата. То може да се търси в традициите и националния характер на всяка една държава и да бъде път към надеждата за един по-добър, здрав и мирен свят“, споделят още от училището.

Повече за щастието чуйте в звуковите файлове.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Последната тежка катастрофа на автомагистрала „Тракия“ отне 5 човешки живота

Платната на магистралите трябва да се разделят с бетонни блокове

Разделителната ивица между платната на магистралите не бива да бъде с мантинела. Това е един съществен проблем, заради който продължават да стават катастрофи като тази на автомагистрала „Тракия“, при която загинаха 5-има души от навлизане на ТИР в насрещното движение. Това коментира пред Радио София председателят на Асоциацията на..

публикувано на 13.07.20 в 18:31

Затварят нов участък от бул. "България"

На 15 юли ще бъде затворено за рехабилитация дясното платно на бул. "България" в посока Бояна в участъка от бул. "Тодор Каблешков" до Околовръстен път.  На същия ден сутринта ще бъде отворен за движение участъкът на булеварда от Околовръстен път до моста на река Боянска. В момента се извършват довършителни дейности, продължава и работата по тротоарите в..

публикувано на 13.07.20 в 17:30
Проф. Ивайло Дичев

Проф. Ивайло Дичев: Управлението трябва да се прелегитимира

„Това, което се случи и се видя – в Президентството, на брега на „Росенец“, полицейското насилие над протестиращи момчета, възможността медии да опозорят всекиго. Призракът на комунизма отново се е надвесил над България. И реакцията е спонтанна, на диалогическо ниво.“ Така коментира случващото се през последните дни у нас културологът..

публикувано на 13.07.20 в 16:36
Антоанета Христова

Критичното мислене се организира при силно недоволство от начина на живот

Организацията на критичното мислене става тогава, когато има висока степен на неудовлетвореност на хората от начина, по който живеят, коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова . Последните случаи - събитията в парка “Росенец” и акцията в президентството са само искрата, която предизвика изблика на недоволство на една много разнородна..

публикувано на 13.07.20 в 16:27

Адв. Емил Георгиев: Прокуратурата не изпълнява обществените очаквания

Протестите, които вълнуват обществото ни през последните няколко дни, продължават. Една от организациите, които най-активно се включват в тези прояви, е Инициатива „Правосъдие за всеки“. Още в четвъртък, преди началото на протестите, организацията изрази позиция по повод на прокурорската акция в Президентството. Авторите на позицията..

обновено на 13.07.20 в 15:43

Иво Мирчев: Плажът в "Росенец" вече е достъпен за всеки гражданин

Плажът на парка “Росенец” вече е достъпен за всеки български гражданин, който иска да го посети, каза пред Радио София Иво Мирчев от “Демократична България”. След разигралите се събития край Бургас отправяме искане за оставката на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, като от 18 часа днес ще се проведе и протест пред вътрешното..

публикувано на 13.07.20 в 15:33
Стоянка Мутафова

Откриват плоча в памет на именитите Стоянка Мутафова, Нейчо Попов и Георги Калоянчев

Тази вечер от 19.00 ч. ще се състои откриването на плоча, в памет на именитите  Стоянка Мутафова, Нейчо Попов и Георги Калоянчев, на улица “Люботрън” 96 в квартал “Лозенец”, там където и тримата са живели до последните си дни. “Направихме го в памет на Нейчо Попов, който днес има рожден ден и който го заслужава, защото си отиде само на 49 г. в изгрева..

публикувано на 13.07.20 в 14:53