Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 СУ „Пенчо П. Славейков” – устремени по пътя към щастието

Снимка: 1sousofia.org
1 СУ „Пенчо П. Славейков” начерта „Карта на надеждата за Европа“. Проектът е осъществен в отговор на предизвикателството на Регионалното управление на образованието София-град.

В края на месец април беше стартирана изключително интересна инициатива, която сама по себе си вдъхва надежда и оптимизъм. Преподаватели и ученици от училището се осмелиха да погледнат Европа през розовите очила на надеждата.

„Светът се променя, но в него има място за щастие и оптимизъм. Можем да погледнем към кризата с надежда. Има възможности да се справим по-бързо с нея“, споделят участниците в проекта.

Ръководител на изследователския екип е Емилия Георгиева - старши учител по география и икономика, която беше подкрепена от Валерия Димова, също учител по география и икономика и зам.-директор гимназиален етап в училището.

"Заедно с група ученици от Първо училище поехме георгафската част от този наш проект "Карта на надеждата" като проучихме световните доклади за щастието на ООН. Позовахме се на този доклад, който има четири критерия, по които са подредени страните. Съпоставихме го с други проучвания, анкети и установихме, че Финландия води европейската класация и то три години подред - 2018, 2019, 2020 г. и оттам нататък започнахме проучванията", обяснява Емилия Георгиева.   

За да разберат повече за основанията за оптимизъм в различните европейски страни и как можем да вземем пример от тях, учениците от XII А клас поканиха своя учител по испански език Доротея Винклер да разкаже повече за Испания и корените на оптимизма там. 

От своя страна учениците от XI Б и В клас се довериха на Геновева Маркова – старши учител по философски дисциплини и английски език, за да помогне с анализа на Великобритания.

“Дистанционното обучение ни постави пред много и различни предизвикателства. Уравнението на образованието определено беше с много неизвестни”, казва Геновева Маркова.

Главният учител по биология и здравно образование Цецка Вълкова пък направи анализ на биохимичните процеси, които протичат в човешкия организъм, когато изпитва щастие. Заниманията на екипите завършиха с изключително зареждаща презентация и високи оценки.

„Кризата ще отмине и Европа трябва да бъде по-силна и единна след нея. Всеки трябва да се поучи от успехите и грешките на другите, защото в посланието „Единство в многообразието” се преоткрива и здравото зрънце на надеждата. То може да се търси в традициите и националния характер на всяка една държава и да бъде път към надеждата за един по-добър, здрав и мирен свят“, споделят още от училището.

Повече за щастието чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34