Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Риболовни клубове и природозащитни организации от 18:30 ч.

Протестират срещу замърсяването и пресушаването на реките

Мъртвата риба е само едно от последствията от замърсяването на реките
Снимка: Кремена Данева

Протест срещу замърсяването и пресушаването на реките ще се проведе днес от 18.30 ч. пред Министерския съвет, а по-късно ще се премести и пред сградата на МОСВ. Акцията е инициирана от риболовни клубове от цялата страна, но ще бъде подкрепена от природозащитни организации и граждани с отношение към опазването на синьото богатство на България. 

През последните години ставаме свидетели на безпрецедентно тровене на реките, споделят организаторите от риболовен клуб "Балканка", които вече над 10 години подават сигнали към съответните институции. Само за последните 6 месеца станахме свидетели на замърсяване на реките Тополница, Тунджа, Янтра, Марица, Въча, Юговска, Чая, Искър, Струма и още много други.

През последната година подадените в РИОСВ - Перник сигналите за замърсяване на Струма са над 50.

Клуб "Балканка" е подал и жалба към Европейската комисия срещу липсата на институционални мерки за превенция и контрол на замърсяванията на реките. 

"Предприятия редовно изливат отпадни продукти във водоемите, а санкциите, когато изобщо ги има, са несъразмерни на нанесените щети", заявява Иван Пандъков, представител на сдружението. 

От друга страна, мини ВЕЦ-овете, построени през последните 2 десетилетия, са допринесли за пресушаване на над 2000 км реки и безвъзвратното разрушаване на местообитания и изчезване на видове риби. 

С акцията тази вечер протестиращите ще лобират за повече контрол, за поемане на отговорност при установяване на нарушения и за по-високи санкции за нарушителите.

Чуйте още по темата в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Контролът обхваща както работата на климатиците, така и дезинфекцията. Гражданите пък се проверяват и за маски

Климатиците в транспорта трябва да работят при температури над 25 градуса

Всяка вечер въз основа на метеорологичната прогноза специалисти планират кога да работят климатиците в столичния градски транспорт . При температури над 25 градуса инсталацията трябва да бъде включена. По въпроса е издадена и специална заповед на столичния кмет. Някои от апаратите могат да се настроят, за други е необходимо ръчно включване...

публикувано на 03.08.20 в 19:02

Тейлър Суифт чупи рекорди с албум и в коронаепидемията

Изненадващо осмият албум Folklore на Тейлър Суифт счупи няколко рекорда на класации през първата седмица на продажбите си, съобщи Би Би Си. Албумът е записан по време на блокирането заради коронавируса и звучи встрани от попа, който доминира последните ѝ три албума. На Spotify той постигна 80,6 милиона посещения за един ден, което е най-високият..

публикувано на 03.08.20 в 16:03

Слънчевото изгаряне не е единствената опасност край морето

Крайно време е хората да научат най-важния урок за лятото преди да се излагат на слънце. Ако кожата им лесно изгаря , да си купят дрехи, които защитават, да ползват слънцезащитни препарати. Това е особено важно за децата, защото иначе може да се създадат предпоставки за други заболявания в бъдеще. Това подчерта пред Радио София дерматологът..

публикувано на 03.08.20 в 15:36

Летни флиртове от метър и половина? Дали

Флиртовете и коктейлите на морския бряг или до басейна са прекрасно нещо, не предпазването по време на сексуални контакти също е много важно. Това е категоричната позиция на д-р Радосвета Стаменкова , изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве. Не само сексуално предаваните заболявания, но и актуалната..

публикувано на 03.08.20 в 15:07

Ще се адаптираме ли към промените, наложени от изкуствения интелект

Много важни открития са постигнати в направления като медицината и астрономията, благодарение на изкуствения интелект и изчисленията в областта на големите данни. Все още, обаче, изкуственият интелект не може да действа комплексно в различни области и да пресича границите в различни полета, така че да стане комплексна действаща програма, каза пред..

публикувано на 03.08.20 в 13:29

Поредица показва 8 музи в София отпреди Втората световна война

Бохемска София продължава да разказва за културното, артистичното и забавното минало на българската столица, в периода до края на Втората световна война. От 4 до 27 август е предвидена виртуалната поредица „София и музите“ , съобщи пред Радио София Виктор Топалов. „Събитията се разпределени по 2 на седмица, във вторник и четвъртък...

обновено на 03.08.20 в 12:51

Над 360 глоби за паркиране в зелени площи през юли

При извършване на контрол по паркиране в зелени площи, градинки и детски площадки през юли са констатирани 368 нарушители, които са получили санкции, съобщиха от Столичния инспекторат.  158 моторни превозни средства са били преместени принудително на специализиран паркинг. Най- много нарушения са констатирани в районите "Триадица", "Възраждане",..

публикувано на 03.08.20 в 12:51