Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риболовни клубове и природозащитни организации от 18:30 ч.

Протестират срещу замърсяването и пресушаването на реките

Мъртвата риба е само едно от последствията от замърсяването на реките
Снимка: Кремена Данева

Протест срещу замърсяването и пресушаването на реките ще се проведе днес от 18.30 ч. пред Министерския съвет, а по-късно ще се премести и пред сградата на МОСВ. Акцията е инициирана от риболовни клубове от цялата страна, но ще бъде подкрепена от природозащитни организации и граждани с отношение към опазването на синьото богатство на България. 

През последните години ставаме свидетели на безпрецедентно тровене на реките, споделят организаторите от риболовен клуб "Балканка", които вече над 10 години подават сигнали към съответните институции. Само за последните 6 месеца станахме свидетели на замърсяване на реките Тополница, Тунджа, Янтра, Марица, Въча, Юговска, Чая, Искър, Струма и още много други.

През последната година подадените в РИОСВ - Перник сигналите за замърсяване на Струма са над 50.

Клуб "Балканка" е подал и жалба към Европейската комисия срещу липсата на институционални мерки за превенция и контрол на замърсяванията на реките. 

"Предприятия редовно изливат отпадни продукти във водоемите, а санкциите, когато изобщо ги има, са несъразмерни на нанесените щети", заявява Иван Пандъков, представител на сдружението. 

От друга страна, мини ВЕЦ-овете, построени през последните 2 десетилетия, са допринесли за пресушаване на над 2000 км реки и безвъзвратното разрушаване на местообитания и изчезване на видове риби. 

С акцията тази вечер протестиращите ще лобират за повече контрол, за поемане на отговорност при установяване на нарушения и за по-високи санкции за нарушителите.

Чуйте още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 18.04.24: Рекордни стойности на корупция през 2023 година

В четвъртък, 18.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че 2023 година е била рекордна по отношение на корупцията Евроизборите Коментаторите: •  Социологът Мила Минева •  Рапърът Матю Стоянов (Жлъч) Повече подробности можете..

публикувано на 18.04.24 в 19:18

Трето издание на състезанието "Трън Ултра Рън"

На 11 май 2024 г. със старт и финал в трънското с. Велиново ще се състои Третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024. Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. "Трън..

публикувано на 18.04.24 в 18:50

Стартира кампания по почистване в община Радомир

По повод Деня на Земята Община Радомир организира почистване на всички населени места намиращи се на територията й. Събитието ще се случи в рамките на 2 дни – 20 и 21 април 2024 г. То е част от годишната кампания на Община Радомир, която ще се проведе в няколко етапа, включващи почистване и облагородяване на всяко населено място, засаждане,..

публикувано на 18.04.24 в 17:36

Together for Fertility обединява редица държави в полза на хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" е неправителствена организация на българските пациенти с репродуктивни проблеми, която има своята 20-годишна история на работа в подкрепа на пациентите и информиране на обществото. След два дни предстои заключителна конференция по проекта Together for Fertility, съфинансиран по програма "Еразъм+" на ЕС, в който сдружението..

публикувано на 18.04.24 в 17:15

Мястото на България в единния европейски пазар

Институт за пазарна икономика (ИПИ) публикува специален доклад , който разглежда в дълбочина участието на България в единния пазар на ЕС. Докладът е изготвен по повод 30 г. от създаването на единния пазар на ЕС и 20 г. от присъединяването на основната група страни от Централна и Източна Европа. ИПИ изследва степента на икономическа интеграция на..

публикувано на 18.04.24 в 16:15

Трамвайно трасе ще свързва пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

Заедно с ремонта на пл. "Св. Неделя" ще бъде изградено трамвайно трасе на бул. "Александър Стамболийски" между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане", съобщиха от "Спаси София". Инициативата е на общинския съветник Борис Бонев, като вече са проведени срещи с главния архитект на София и проектантския екип. "400-метровото трасе значително ще..

публикувано на 18.04.24 в 15:57
Венцислав Костов (вдясно) във вечерния блок на Радио София

Венци Костов между България и Испания

Венцислав Костов е режисьор, който живее и твори най-вече в Испания. Той е от български произход и понякога се завръща към своята родина поне за седмица-две. Именно в такъв период е гост и на предаването "Добър вечер, София". Неговият филм "Любен" засяга тема свързана с ЛГБТ общността и вече е отличен с няколко фестивални награди, но все още не..

публикувано на 18.04.24 в 15:03