Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премахнаха анти-Covid графити на Банкси в Лондонското метро

Снимка: YouTube

Операторът на транспортната система на Лондон премахна графити на британския стрийт-художник Банкси, посветени на пандемията от новия коронавирус, като му предложи да твори на "подходящо за това място", предаде ТАСС.

Темата на новата художествена акция на твореца беше носенето на маски.

Любимите персонажи на Банкси са плъховете, които символизират протест срещу конформизма. В случая те използваха предпазните маски като парашути и кихаха, оставяйки дълги мръсни следи върху стените. Във видеокоментар, разпространен в Инстаграм, Банкси призова да се носят предпазни маски срещу Covid-19. Той засегна темата за пандемията и в друга своя творба, изобразявайки британски медици като супергерои, на които се стремят да подражават децата.

"Ние оценяваме призивите да се носят предпазни средства от гражданите, ползващи нашата транспортна система - заявиха от лондонския траспортен оператор, - но в този случай графитите на художника бяха премахнати в съответствие с нашата политика за недопускане на графити по нашите обекти. Ние бихме предложили на твореца да направи нова версия на своето послание на подходящо за това място".

На разпространено по-рано видео се виждаше как Банкси прави своите графити по стъклата и стените на вагоните на лондонското метро с помощта на щампа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

С нова творба Банкси изрази уважение към медиците

Ново произведение на изкуството на Банкси, изразяващо уважението на художника към здравната служба на Великобритания, украси болница. По този начин той показа своята почит към медици, борещи се с пандемията на коронавирус във втората най-засегната държава...

обновено на 07.05.20 в 08:36
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен..

публикувано на 24.04.24 в 08:11