Варненският театър гостува на 4 софийски сцени с нови и най-добри постановки

| обновено на 07.02.20 в 12:05
В постановката на проф. Пламен Марков - „Отело“, ще видим Симеон Лютаков, Пенко Господинов, Полина Недкова
Снимка: dramavarna.com


И този февруари Варненският драматичен театър "Стоян Бъчваров" представя в София най-добрите си постановки.

Гастролът 2020-а включва „Сън“ от Магда Борисова (за малки и големи, на 8 февруари от 11.00 и 16.00 ч, Театър „Театро“), комична пиеса „Двубой“ от Иван Вазов (9 февруари от 19.00 ч, Младежки театър „Николай Бинев“) и „Само за жени“ от Дарио Фо (10 февруари от 19.00 ч, Театър „Българска армия“).

Режисьор на първите две постановки е Стоян Радев, на третата е Костадин Бандутов, а художничката Даниела Николчова е автор и на трите театрални визии.

Стоян Радев e познат на публиката не само от театралната сцена, но и с ролите си във филми като „Дяволското гърло“, „Под прикритие“, „Дзифт“, „Събирач на трупове“, „Седем часа разлика“. Спектакълът „Двубой“ пренася публиката в комичната история на двама съперници от софийския хайлайф, влюбени в една и съща жена. На сцената се разразява истинска словесна битка. В ролите на двамата съперници са младите актьори Станислав Кондов и Ненчо Костов (познат от „Дебелянов и ангелите“, и „Облог“), а дамата на техните въжделения е пресъздадена от Цветина Петрова.

Фен съм на българската класика, дори и да осъзнаваме нейните несъвършенства - призна пред Радио София Стоян Радев. - Вазов нарича „Двубой“ не пиеса, а "глума". Дори известно време се е въздържал да я предложи в театъра. Всъщност пиесата е издадена чак след смъртта на автора. А тя е очарователна със своята лекота и непретенциозност.

„Сън“ пък е пиеса спечелила, конкурс на Варненския театър преди няколко години, допълни Радев. Това е "семейно представление" - за деца от 7 до 107, "задължително за възрастни и препоръчително за деца".

Чуйте разговора на Катя Василева със Стоян Радев.

Подбираме най-новите и най-стойностните заглавия – обясни пред Радио София Веселина Михалкова - артистичен директор на театъра на морската ни столица, а същевременно и част от състава на три от постановките. С нея разговаря Лили Големинова.

Тя не пропусна да отбележи още една дата - 9 март, когато в НТ „Иван Вазов“ варненската трупа ще представи най-най-новата постановка на проф. Пламен Марков - „Отело“ от Шекспир, която е и част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския драматичен театър през 2021 година.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.