Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Прощъпулник

Снимка: ЕПА/БГНЕССнимка: ЕПА/БГНЕС

Прощъпулник

е предаване за първите стъпки на децата и техните родители. Един ефирен час, посветен на темите, които настъпват като житейска необходимост и на уроците, които са ни нужни, когато вкъщи проплаче пеленаче. Заедно с голямата радост идват и въпросите – как да разберем бебето, да се доверим ли единствено на интуицията, как да бъдем тази опора, която помага на детето ни да расте като осъзнат човек, дали пък не пропускаме нещо в развитието му и дали желанието ни за деца е равно на възможностите ни да се грижим добре за тях?
И още – можем ли да ги възпитаваме като индивидуалисти, а не като егоисти, като добри хора в социалното общество и всичко това в името на детските права.

Такъв е нашият Прощъпулник, в който ще се учим взаимно, за да осигурим щастливо детство на най-малките вкъщи.
Вашите въпроси и мнения за всичко, което ви интересува, можете да изпращате на редакционната ни поща sofia@bnr.bg, а ние ще се постараем да намерим онези добри феи кръстници, които да ни напътстват, за да осигурим онова мечтано детство за децата ни…

Водеща: Мария Илиева

Слушайте в неделя от 9 часа.

Публикации

14 идеи за детски игри, в условия на карантина

Как да заинтригувате детето, което вероятно скучае вкъщи, предвид извънредното положение в страната? Игрите са изключително важни не само защото малкото дете има нужда от забавление, но и да се стимулира неговото развитие. Може да прекарате интересно..

публикувано на 23.03.20 в 13:24
Ива Александрова

Ива Александрова: Имам най-хубавата работа на света

Имам най-хубавата работа на света - давам на децата възможност да се развият до пълните си способности, давам им глас, давам им думите. В това е убедена логопедът Ива Александрова , която гостува в предаването "Прощъпулник". Логопедията помага едно дете..

публикувано на 11.03.20 в 19:06

Интересни предложения за малките читатели

През месец февруари приключенията отново се завърнаха на мода. Вниманието ни привлякоха две книги за подрастващите, посветени на природата, приключенията и мечтите - "Еверест" на Александра Стюарт и Джо Тод-Стантън и "Изследователят" на Катрин..

публикувано на 04.03.20 в 13:57

Експерти и родители обменят опит на форум в НДК

Родителството е едно от най-големите предизвикателства в живота, но често навлизаме в него неподготвени за всички въпроси и отговорности. Губим се в морето от информация и ако не намерим подкрепа, може да загубим и увереността си, че се справяме добре...

публикувано на 20.02.20 в 17:28

Детето няма право на "празни храни"

У нас 20 % от децата между 7-18 години са с наднормено тегло, като една четвърт от тях са със свръхтегло. Темповете на разрастване на проблема са драстични. През 2007 година в Австралия 27 % от децата са с тегло над нормата, като от 1985 г. До 1995 г...

публикувано на 19.02.20 в 12:51

Оралната хигиена по време на бременност е основополагаща за здравето на бебето

Млечните детски зъбки обикновено свързваме с феята, която носи подаръци за всяко паднало зъбче и им обръщаме внимание тогава, когато започнат да падат. Оказва се обаче, че денталната грижа трябва да започва още преди раждането на бебето, а децата..

публикувано на 31.01.20 в 17:17

"Лошата семка" - притча за силата на волята, която носим в себе си

Лоши деца не се раждат. Но ситуациите, в които сме поставени понякога, се държим лошо. Трудно е да обясним на едно дете големия и леко объркан свят, в който живеем.  Но със забавни истории и хубави илюстрации мисията се превръща във възможна. Книгата..

публикувано на 22.01.20 в 16:55

"И за мама" има подходящи уроци

Повече от 6 години в най-големите градове на България се провеждат безплатни курсове за жените, които са в очакване на появата на рожбата си, но и за жените, които вече са гушнали своето дете. Училище „И за мама“ дава съвети за всичко, което е свързано с..

публикувано на 22.01.20 в 16:39

Можеш ли "Да оцелееш като родител" - втора част

”Две години след успеха на книгата „Да оцелееш като родител“ на пазара вече е продълженито „Да оцелееш като родител 2“. В книгата майки и бащи споделят лични истории, терзания и приключения, през които са минали в ролята си на родители. Основната идея зад..

публикувано на 17.01.20 в 12:34

Проф. Байкова: Имитиращите продукти са рискови по време на бременност

Бременността е най-хубавият период в живота на жената, но понякога в началото това не се усеща много комфортно поради хормоналните нагласи на организма. Появява се желание за свръх консумация на несвойствени ястия и екзотични храни. Но това, казва..

публикувано на 03.01.20 в 16:46