Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Радиокафе

Започнете деня с „Радиокафе”!  

Снимка
Ако искате новият ви ден да започне с настроение и усмивка, без риск от неприятни изненади, без дълги политически дискусии, но с необходимата подготовка за „гмуркане” в градската „джунгла”, то сте попаднали на точното място.

Всеки делник, от 8 до 11 часа Радио София ви „зарежда” с цялата необходима информация преди работа - какво ще бъде времето, кои квартали ще останат без вода и до кога, коя улица или булевард ще бъдат затворени, с колко минути закъсняват автобусите, тролеите и трамваите, къде и с какъв вид изкуство можете да се разнообразите вечерта.

С напредването на деня актуална става информацията за трафика по основните градски артерии. Радио София ви запознава с нея в реално време, предлага ви варианти за обходни маршрути, а в преки включвания главният координатор на Центъра за градска мобилност коментира проблемните точки в организацията на движението.

Актуалната софийска проблематика не убягва и от бдителния поглед на нашия репортер на утрото. Той издирва и коментира нелицеприятните картини от градския пейзаж или ни насочва към местата в града, които „радват” окото.

Прегледът на печата е бърз и ясен, набляга и на темите, които друг няма да ви прочете сутрин. Не е за изпускане и „Златният български хит” с песните-емблеми в българската музика, представени от техните автори и изпълнители.

Всеки нов ден носи своите емоции, предизвикателства и очаквания.
Нашата покана е: Започнете го с „Радиокафе”!

Слушайте и специалните неделни издания от 10 до 12 часа, изнесени извън традиционното радиостудио.

Водещи са Гергана Пейкова, Боян Бочев, Мартен Роберто и Прея.
Да започнем деня си заедно!

Публикации

Портрет на Александър Пушкин от Василий Тропинин

Пушкин е бил най-продуктивен през 3-месечна карантина в Болдинската есен на 1830 г.

По време на епидемията от холера през 1830 г. Александър Пушкин прекарва три месеца в карантина в имението Болдино. Там той написва някои от най-добрите произведения на руската литература, припомнят запознати с неговата биография. Епидемията..

публикувано на 28.03.20 в 10:57

"Часът на Земята" - виртуално, но с глобална казуа

На 28 март ще се проведе добре познатата вече екологична инициатива "Часът на земята", чиято цел е да насочи общественото внимание към свръхконсумацията на енергия и влиянието ѝ върху околната среда. Всеки може да се включи и да изрази своята..

обновено на 28.03.20 в 08:25
Доц. Петя Банкова

Доц. Банкова: Уроците на традицията казват - в такива ситуации хората се справят заедно

В дни на   изпитание, човек „изважда“ най-доброто от себе си – солидарност, съпричастност, опита си да реши проблемите си като общност. Индивидуалното оцеляване може би е възможно, но ние сме социални същества и ако слушаме уроците на традицията,..

публикувано на 27.03.20 в 13:21
Снежина Петрова

Реалността конкурира всяка фикция, тя е неразгадаема

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра.  Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е френският творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на..

публикувано на 27.03.20 в 10:53

Доц. Еля Цанева: Битката е обща и трябва да се води от цялото общество

Още преди 17 години една българка става пряк свидетел събития в Китай, които много наподобяват днешната ситуация в света -  разпространението на вируса, предизвикал заболяването тежък остър респираторен синдром (ТОРС). В резултат на преживяното тогава,..

публикувано на 27.03.20 в 09:45

По-чист ли е въздухът в София след ограничителните мерки

След въведените ограничителни мерки от ограничителни мерки на Националния оперативен щаб, трафикът по софийските улици чувствително намаля. Много хора споделиха, че имат усещане за изчистване на въздуха в столицата. Подобрените показатели за наличието на..

публикувано на 27.03.20 в 09:42
Режисьорът Маргарита Младенова

Маргарита Младенова: Тази година истинският театрален празник ще бъде, когато отворят театрите

Едно от най-награждаваните представления в историята на съвременния български театър “Зимна приказка” по Шекспир ще покаже в 19.00 ч. днес в You tube канала си Театрална работилница “Сфумато”. Негов режисьор е Маргарита Младенова , която е и сред тримата..

публикувано на 26.03.20 в 14:14

Социалните мрежи оправдават името си в кризисната ситуация

Технологиите и социалните мрежи в нормалнии условия може би ни дистанцират един от друг, но в ситуацията на извънредни мерки срещу разпространението на Covid-19 очевидно помагат да комуникираме без да застрашаваме близките си, дават възможност за..

публикувано на 26.03.20 в 12:59

Красимира Величкова: Солидарността в момента държи тъканта на обществото ни цяла

Над 6 млн. лв. са дарени в борбата с пандемията Covid-19 от началото на извънредното положение в България, сочат данни на Българския дарителски форум. "6 млн. лв. са огромни дарителски усилия. Много дарения, които са на услуги и на стоки, т.е. тази сума е..

публикувано на 26.03.20 в 12:28

В НДК се стремят да не отменят събития, а да ги пренасочват за възможни дати

НДК е сред първите, които ограничиха достъпа още след първата заповед на министъра на здравеопазването по повод разпространението на коронавируса. Това потвърди пред Радио София председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков ...

публикувано на 26.03.20 в 11:22