Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Златен БГ хит

За най-популярните БГ песни от близкото и малко по-далечното минало, историята на тяхното създаване - само за Радио София, разказват самите автори и изпълнители - всеки делник в минутите преди 9:00 часа и след новините в 18:00 часа.

Всяка седмица - нова среща със златен български хит.
За вас избираме най-интересните и любими от тях, звучали през годините в ефира на Радио София.  Можете да слушате песента пак и пак в сайта и в ефира на Радио София.

Приятно слушане!

Публикации

Михаил Белчев - "Не остарявай, любов!"

Не остарявай, любов! Този вопъл е заглавието на БГ хита тази седмица. Автор е поетът Недялко Йорданов, а неговият приятел Хайгашод Агасян е написал музиката преди повече от 30 години (!) Песента е изпълнявана от различни изпълнители, но първи е Михаил..

публикувано на 23.02.15 в 10:08

"Тоника" - "Зима"

Малък Сечко ни напомня, че зимата не е отминала, дори и понякога да позволява да се усмихне слънцето. Ние пък припомняме зимата с едноименната песен на "Тоника" по музика на Тончо Русев  и по стиховете на Петър Караангов. Както повелява рубриката ни,..

публикувано на 16.02.15 в 12:41

Маргарита Хранова – „С любов“

Тази седмица, (която завършва с празника на влюбените), няма как да не изберем БГ хит, в чието заглавие да присъства думата „любов“. Песента, изпълнена от Марги Хранова се казва точно така – „ С любов “. Автори са Асен Гаргов – на музиката, и..

публикувано на 09.02.15 в 13:24

Дует "Шик" - "Обич"

Най-големият хит на дует "Шик" се оказва, че е първият им запис. Това научаваме от Виолета и Краси Гюлмезови. Семейството, което се крие зад краткото име на формацията, разказва за песента "Обич", композирана от Краси, по чиято музика пък текст написва..

публикувано на 02.02.15 в 11:22

"Тангра" - "Бъди какъвто си"

Заглавието на хита тази седмица е знаково като послание - " Бъди какъвто си ". Изпълнението на група " Тангра " - втората формация с вокалист Стенли, също е култово. Като цяло композицията на Константин Марков и текстът на Александър Петров излизат от..

обновено на 26.01.15 в 11:58

"Сигнал" - "Радио" (1987)

В седмицата преди 80-ия рожден ден на БНР най-естественият и най-подходящият избор за златен бг хит е " Радио " на група " Сигнал " по текст на Милчо Спасов и музика на Иван (Ванко) Пеев. Като прибавим аранжимента и великолепното изпълнение на..

публикувано на 19.01.15 в 13:31

Мариана и Тодор Трайчеви - „Искам да те нарисувам“

„ Искам да те нарисувам “ – това не са думите, с които ни посрещат в ателие на някой художник. Това е хитът на дуета Мариана и Тодор Трайчеви от… 1979 г. по стихове на Владимир Башев. Оригиналното заглавие е "Рисунка" Дуетът отдавна не..

публикувано на 12.01.15 в 11:39

Маргарита Хранова - "Устрем"

Започваме 2015 година с едно емблематично изпълнение на Маргарита Хранова , станало нейна "визитна картичка". Стиховете са на Петя Йорданова. Както казва композиторът - покойният вече Найден Андреев - това е песен за свободата, за добротата, за..

публикувано на 05.01.15 в 11:18

ВГ „Стил“ - „Тази нежна нощ“

Романтична балада на популярната преди 20-ина година вокална група „Стил“ си припомняме в рубриката „Златен БГ хит“. Песента „ Тази нежна нощ “ е написана от Сашо Александров, Евгени Платов и Иван Калчинов., а преди нея можете да чуете..

публикувано на 29.12.14 в 11:52

Богдана Карадочева и Васил Найденов - „Бог се роди, Коледо"

Богдана Карадочева и Васил Найденов са изпели не само едно от най-хубавите новогодишни български песни, но имат и общо изпълнение за Коледа. Музиката на „ Бог се роди , Коледо “ е на Стефан Димитров, а текстът – на Маргарита Петкова. Чуйте..

публикувано на 22.12.14 в 12:55