Vasill Nikollov para skeleteve të zbuluara

Në Sofje zbuluan varre të epokës së neolitit nga më se 8 000 vjet

Katër varre nga më se 8000 vjet zbuluan arkeologët në vendbanimin e epokës së neolitit “Sllatina” në Sofje. Skeletet janë të tre të moshuarve dhe të një fëmije , bëri të ditur zëvendëskryetari i Akademisë Bullgare të Shkencave Vasill Nikollov,..

botuar më 20-07-28 5.50.MD
Foto: Pixabay, foto kolazh: Radio Bullgaria

Bastet nga Mallko Tërnovo - midis legjendave dhe realitetit

Përpara afro 40 vjetëve një ekspeditë sekrete shkon në vendbanimin Gradishte në Stranxha (në Bullgarinë Juglindore) që të studiojë një vend tepër misterioz, por të lidhur me një qytetërim të lashtë. Objekti është i vendosur mbi hartën e..

botuar më 20-07-28 1.12.MD
Shën Pantalejmon

Shën Pantalejmon – mjekues dhe mbrojtës i stuhive

Më 27 korrik krahas Shën Klimenti i Ohrit dhe Shën Shtatë Shenjtorët , Kisha Ortodokse Bullgare respekton kujtesën e Shën Martirit Pantalejmon. Emri i tij do të thotë mëshirë. Ky shenjtor njihej ndër njerëzit si mjek dhe shërues. Me vetëmohim të..

botuar më 20-07-27 10.18.PD

Një tempull në Stara Pllanina, i ndërtuar me "gurë të lumtur"

Aty ku ngrihen Shkëmbinjtë e Parajsës (“Rajskite Skali”) dhe mund ta prekësh qiellin me dorë, kanë fluturuar shumë shpirtra. Dhe sikurse Zoti i kap dhe i shpie me dorë të zgjedhurit, të cilët do t’i sjellë vetë në këtë rrugë të shkurtër. “Dimri merr,..

botuar më 20-07-26 7.00.PD

Zbuluan një vendbanim mesjetar nga periudha e Mbretërisë së Parë Bullgare

Në vendbanimin e fshatit Brestnica, nëpër trasenë e autostradës “Hemus” arkeologët zbuluan një qytezë nga periudha Mesjetare ku dikur ka pasur veprimtari metalurgjike, njoftoi Agjencia Telegrafike Bullgare. Gjatë gërmimeve fillestare, të zhvilluara në..

botuar më 20-07-25 5.05.PD
Manastiri në qytetin Teteven “Shën profeti Ilia”

Dita e profetit Ilia – shenjtori më i nderuar nga lashtësia tek ne

I lindur gjatë shekullit të 10 para Krishtit, pasardhës i Aaronit, ai ka qenë “i përmbajtur në ushqim, i thjesht dhe modest në veshje dhe i rreptë për veten dhe të tjerët”. Jeta e tij është e përmbushur me mrekullira të shumta, të cilat kanë filluar akoma..

botuar më 20-07-20 6.30.PD

Një statujë të vlershme prej mermeri nga periudha e shekujve 1-2 zbuluan arkeologët në vendin Rupite

Një statujë të një gruaje, ndoshta ndonjë hyjnie, zbuluan arkeologët në qytetin e lashtë Harakleja Sintika, të shtrirë në zonën Rupite rreth qytetit Petriç. Statuja është e ruajtur shumë mirë, pavarësisht se mungojnë koka dhe duart, saktësoi..

botuar më 20-07-19 7.05.PD
Portret i Levskit. 1957, piktore Ruska Marinova

Nëpër vendet e shenjta të Apostullit

Manastiret i quajnë vatra si dhe mbrojtëse dhe roje shpirtërore, përkrahëse të besimit bullgar në vitet e dikurshme të zymta, të përmbushura me persekutime dhe poshtërime të robërisë turke. Fare nuk janë të pakta dëshmitë historike për manastire dhe..

botuar më 20-07-18 5.15.PD
Shën Marina

Nderojmë Shën Marinën – mbrojtëse e ujërave

Më 17 korrik Kisha Ortodokse Bullgare nderon Shën Martiren e Madhe Marina. Në besimet popullore bullgare shenjtorja quhet Marina e Zjarrtë dhe simbolizon zjarrin qiellor. Ajo është mbrojtëse e korrjes, arave dhe mbjelljes. Sipas traditës popullore këtë..

botuar më 20-07-17 10.51.PD

Një gjitar gjigant nga parahistoria – nën kupolën e Universitetit të Sofjes

Gjatë vitit 1965 mësuesi nga qyteti Asenovgrad në lëndën e biologjisë Dimitër Kovaçev zbuloi me nxënësit e vet një skelet gjigant në rajonin e fshatit Ezerovo. Bëhet fjalë për deinotheriumin e ruajtur më mirë në botë, i cili sot ndodhet në Muzeun e..

botuar më 20-07-14 9.56.PD