Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Pata të vogla laramane erdhën për të kaluar dimrin në Liqenin Durankullak

Foto: wikipedia.org

200 pata të vogla laramane të cilët janë një lloj i kërcënuar botërisht erdhën për të kaluar dimrin në liqenin Durankullak afër Shabllës të Bullgarisë Verilindore. Shpendët erdhën pas regjistrimit dimëror të shpendëve në zonat e lagëta gjatë të cilit nuk u vu re asnjë ekzemplar prej këtij lloji. Ndryshimet  në klimë janë shkaku për të cilin rruga shtegtare e patave të vogla laramane zgjatet deri në skajet më të largëta veriore të kontinentit. Para vitesh tufat erdhën në nëntor, por kohët e fundit kjo ndodh në janar. Më shumë pata të vogla laramane erdhën të kalojnë dimrin në Bullgari në vitin 2018, kur në mars në zonat e mbrojtura u regjistruan 30 mijë shpendë.

Më shumë nga rubrika

Asimilimi – sfida para bashkësive bullgare në Ballkanin Perëndimor

Gjatë tetorit në Shqipëri do të zhvillohet regjistrim i popullsisë, në të cilin do të marrë pjesë edhe bashkësia bullgare. Mirëpo, a do të arrijnë bashkatdhetarët tanë ta deklarojnë përkatësinë e tyre etnike, kështu qe ajo të shënohet në mënyrë korrekte..

rinovuar më 20-06-29 9.19.PD

Libra kundrejt mbetjeve plastike do të jepen në tri qytete bullgare

Edicioni i radës i fushatës “Libra për mbetje” do të zhvillohet në qytetet Burgas, Varna dhe Veliko Tërnovo në ditët 27-28 qershor. Secili që dëshiron të përfshihet në të duhet të sjellë plastmasë të pastër dhe të përshtatshme për riciklim. Për..

botuar më 20-06-27 6.05.PD

Hartografo pemët derisa shëtit nëpër parkun e Stara Zagorës “Bedeçka”

Specialisti i teknologjive informative Petko Petkov është autori i një projekti për identifikimin dhe pasaportizimin e pemëve në parkun “Bedeçka” të qytetit Stara Zagora të Bullgarisë Jugore. Aktualisht projekti ndodhet në etapën e..

botuar më 20-06-26 9.40.PD