Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Drejtim i ri në zhvillimin e bujqësisë bullgare për shkak të koronavirusit

Foto: BGNES

Prodhuesit bullgarë të drithërave janë të shqetësuar për prodhimin e tyre sepse ai gjen treg kryesisht jashtë shtetit. Dhe në se epidemia e COVID-19 do zmadhohet, kjo mund të bëhet pengesë që rendimentet e sivjetshëm të drithërave të eksportohen deri te klientët e tyre në botë.

Sigurimi i tregjeve, i sasisë së domosdoshme të drithërave me cilësi janë ndër prioritetet kryesore të prodhuesve bujqësorë edhe gjatë këtij viti megjithë kushtet e gjendjes së jashtëzakonshme. Këtë e tha Cvetan Berberov kryetar i bashkimit trak të prodhuesve të drithërave para stacionit regjional Stara Zagora të Radios Kombëtare Bullgare. “Është fakt se gruri, elbi, kolza, luledielli janë kultura bujqësore të cilat eksportohen, sepse tregu bullgar është i vogël”, theksoi ai.

Fushata pranverore e mbjelljes së lulediellit, misrit dhe kulturave të tjera të vonshme filloi me ritme të mira dhe me kohë. Pritet që të mbjellat e grurit, elbit dhe kolzës të jenë në gjendje të mirë për shkak të reshjeve gjatë marsit. Megjithëkëtë shqetësimet më të mëdha muajit e ardhshëm do të jenë me mbrojtjen e jetës dhe shëndetit të njerëzve kështu që të jenë në gjendje të plotësojnë detyrimet e tyre.

Shqetësimi vjen nga fakti se secili është specialist në operacionet e veçanta dhe në se ndonjëri do të sëmuret atëherë duhet të ndryshohet tërë procesi i punës – thekson Cvetan Berberov. – Si prodhues dhe shtetas jemi për respektimin e rregullave dhe normave. Si kudo mbajmë maska, dezinfektojmë periodikisht dhe jemi të bindur, se izolimi social është varianti më i mirë. Por është e vështirë.

Doli se për shkak të qëndrimit më të gjatë në shtëpi për arsye të izolimit social dhe karantinës, konsumimi i ushqimeve po shtohet, dhe duket një nevojë të madhe për perime dhe fruta. Kjo sipas specialistit duhet të japë orientime të reja të prodhuesve bujqësorë, ndërsa shteti të mendojë të ndihmojë prodhimin vendor.

Redaktor: Diana Cankova

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

Bullgaria hyri në dhomën e pritjes të Eurozonës

Bullgaria dhe Kroacia janë pranuar në mekanizmin valutor ERM-II dhe në Bashkimin Bankar dhe gjatë 3 vjetëve të ardhshme do të përgatiten për implementimin e valutës së përbashkët evropiane, bëri të ditur Banka Qendrore Evropiane.  Në këtë mënyrë..

rinovuar më 20-07-10 8.38.MD
euro

Presim lajmin zyrtar për aderimin e Bullarisë në ERM II

Vendet nga Eurozona janë gati të përkrahin Bullgarinë dhe Kroacinë që të hynë në mekanizmin ERM-II, i cili është etapa paraprake para implementimit të euros, bëri të ditur Reuters, duke cituar burimet e veta në BE. Vendimi është i sigurt, pasi..

botuar më 20-07-09 2.23.MD
Kristalina Georgieva

Kristalina Georgieva bëri thirrje për rimëkëmbje afatgjatë pas krizës së pandemisë

Në një konferencë të Organizatës Ndërkombëtare të Punës Kristalina Georgieva, drejtoresha e Fondit Monetar Ndërkiombëtar bëri thirrje që sot politikanët të drejtojnë përpjekjet e tyre ndaj rimëkëmbjes afatgjatë ma karbon të ulët – diçka që do të..

botuar më 20-07-08 3.10.MD