Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

8 instrumente financiare do të përkrahin biznesin dhe qytetarët në Bullgari

Foto: BTA

Nëpërmjet 8 instrumenteve të ndryshme financiare me resurs publik prej rreth 4.5 mlrd levash (2.3 mlrd euro) shteti do të përkrahë biznesin e vogël dhe të mesëm, personat që i paguajnë vetë kontributet e sigurimeve shoqërore dhe ata që janë me leje pa pagesë për shkak të pandemisë së Covid-19. Këtë e deklaroi në një briefing të posaçëm Ministri i Financave Vlladisllav Goranov në prani të Kryeministrit Bojko Borisov.

Masa e parë parashikon livrimin e kredive pa interes në përkrahje të njerëzve që nuk kanë mundësi për të punuar në kushtet e epidemisë. Ajo starton nëpërmjet Bankës shtetërore bullgare për Zhvillim dhe do të administrohet nga 12 banka tregtare me degë në tërë vendin. Theksi i saj është tek personat fizikë dhe ata që vetësigurohen, të cilët mund të marrin 4500 leva (2300 euro). Huamarrësit duhet të fillojnë ta paguajnë borxhin në kuadrin e 24 orëve dhe ta shlyejnë përfundimisht deri në 5 vjet. Personat fizikë që aplikojnë për këtë masë duhet të kenë të paktën 5 dite pune gjatë muajit mars, në qoftë se ky është muaji, në të cilin punonjësi ka dalë me leje pa pagesë.

Instrumenti i dytë ka të bëjë me livrimin e kredive pa garanci deri në 300 000 leva (153 000 euro) në përkrahje të ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme. Këto kredi gjithashtu do të administrohen nga Banka bullgare për Zhvillim nëpërmjet bankave tregtare. Portofoli i pritur i kredive përmes këtij instrumenti mund të arrijë 2 mlrd leva (rreth 1 mlrd euro). Ndër kriteret për dhënien e këtyre kredive do të jenë ulja e xhiros tregtare gjatë tremujorit të parë të vitit 2020 në krahasim me periudhën e njëjtë të vitit të kaluar, furnizime të papaguara dhe të ndërprera që nga fillimi i marsit të vitit 2020.

Afati i aplikimit edhe për dy instrumentet është deri në fund të 2020-ës.

Ndër masat e parashikuara ka një instrument për investimet e kapitalit. Ai ka qëllim të përkrahë kompanitë me potencial për të përkrahur dhe rimëkëmbur ekonominë pas krizës, sidomos në sferën e inovacioneve dhe digjitalizimit. Këto janë rreth 400 firma, kryesisht ndërmarrje inovative, të cilat po e startojnë tani veprimtarinë e vet.

Fondet për zhvillimin urban janë një instrument tjetër, i cili përbën interes në periudhën e krizës. Me to mund të ndihmohen veprimtari, të cilat financohen vështirë nëpërmjet veprimtarisë së zakonshme bankare. Përfituesit mund të jenë bashki, partneritete publiko-private dhe ndërmarrje në fushën e turizmit dhe të transportit, të cilët janë prekur drejtpërsëdrejti nga situata e koronavirusit.

Ministri Goranov shprehu shpresë se mjetet e livruara do të zbutin pasojat negative të krizës.

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Foto: BTA

Më shumë nga rubrika

Bullgaria hyri në dhomën e pritjes të Eurozonës

Bullgaria dhe Kroacia janë pranuar në mekanizmin valutor ERM-II dhe në Bashkimin Bankar dhe gjatë 3 vjetëve të ardhshme do të përgatiten për implementimin e valutës së përbashkët evropiane, bëri të ditur Banka Qendrore Evropiane.  Në këtë mënyrë..

rinovuar më 20-07-10 8.38.MD
euro

Presim lajmin zyrtar për aderimin e Bullarisë në ERM II

Vendet nga Eurozona janë gati të përkrahin Bullgarinë dhe Kroacinë që të hynë në mekanizmin ERM-II, i cili është etapa paraprake para implementimit të euros, bëri të ditur Reuters, duke cituar burimet e veta në BE. Vendimi është i sigurt, pasi..

botuar më 20-07-09 2.23.MD
Kristalina Georgieva

Kristalina Georgieva bëri thirrje për rimëkëmbje afatgjatë pas krizës së pandemisë

Në një konferencë të Organizatës Ndërkombëtare të Punës Kristalina Georgieva, drejtoresha e Fondit Monetar Ndërkiombëtar bëri thirrje që sot politikanët të drejtojnë përpjekjet e tyre ndaj rimëkëmbjes afatgjatë ma karbon të ulët – diçka që do të..

botuar më 20-07-08 3.10.MD