Отбелязваме Световния ден на бездомните животни

Снимка: Радио ВИДИН

На 4-ти април се отбелязва Световният ден на бездомните животни. Целта е да се насочи общественото внимание към проблема с бездомните животни, които в световен мащаб са близо 600 милиона.

Бездомните животни, най-вече кучета и котки, са жертва на човешката безотговорност, изоставени, преследвани, малтретирани и убивани. Европейски неправителствени организации, сред които и български, организират на 13-и април, събота, протести в защита на бездомните четириноги. У нас има добър Закон за защита на животните, насилието срещу тях е инкриминирано в Наказателния кодекс, но, както стана и с много други закони, няма контрол дали приетото в Народното събрание се спазва от съответните институции. Едно от най-важните неща за намаляване броя на уличните кучета и котки е тяхната кастрация, препоръчва Световната здравна организация.

Фондация "Четири лапи" провежда в момента безплатна кампания за кастрация, ваксинация и обезпаразитяване на бездомни и дворни животни във Велико Търново и околностите. Освен това в Банкя предстои откриването на най-голямата клиника за работа с бездомни животни в Европа. 

Друга мярка за намаляване на популацията е забраната за хранене на бездомните животни в населените места. В много градове на страната са приети наредби от общинските съвети забраняващи подобна дейност. Районният съд в Стара Загора насрочи дело по жалбата на старозагорка срещу общинска глоба за хранене на бездомни кучета и котки. Първото заседание на магистратите по случая на Иванка Вангелова ще се проведе на 11 април.

Пенсионерката от Стара Загора оспорва наказателно постановление, с което е глобена да плати 100 лева. По сигнал на съседи Иванка Вангелова беше санкционирана за нарушение на текст от Наредбата за реда и условията за отглеждане на животни в населените места на община Стара Загора. По думите на старозагорката местната наредба противоречи на Закона за защита на животните.Още от категорията

Ямболска област очаква пари за обновяване на пътната маркировка

На много от републиканските пътища в Ямболска област хоризонталната маркировка е в лошо състояние или изобщо липсва. Нова ще бъде положена едва след като от Агенция пътна инфраструктура отпуснат необходимите средства. Заявката на Областното пътно..

публикувано на 08.12.19 в 16:32

КАБ: Община Стара Загора отменя конкурса за спортна зала

Община Стара Загора отмени конкурса за идеен проект за спортна зала в града, след като Камарата на архитектите в България настоя за значителни промени в условията на обществената поръчка, става ясно от публикация на страницата на Камарата. Намесата..

публикувано на 08.12.19 в 12:27

Правилният избор на университет и специалност дават много добри възможности за реализация

Българските студенти днес празнуват 8 декември. Празникът се чества от 1903 година. Студентите от Тракийския университет в Стара Загора също отбелязват празника – с академични успехи и спортни награди, съобщи в предаването Моята неделя..

публикувано на 08.12.19 в 10:14

Студентите празнуват 8-ми декември

Днес е празникът на българските студенти. През 1897 г. министърът на просвещението проф.Иван Шишманов поставя въпроса първото Висше училище в България да има "по-особен, свой празник". На заседанието си от 2 ноември 1902 г. Академичният съвет на..

публикувано на 08.12.19 в 08:20

Черната седмица продължава, "Берое" загуби и "Битката за Тракия"

Ужасната седмица за "Берое" продължи с пълна сила. Старозагорци записа десето поражение от началото на сезона, отсъпвайки като гост от тима на "Ботев"(Пловдив) с 3:1. "Зелените" загубиха "Битката за Тракия" в мач, в който видимо отстъпваха пред своя..

публикувано на 07.12.19 в 16:10

Изписан е единият от пострадалите при аварията в цех за биогаз

Изписан е единият от тримата пострадали работници при вчерашната авария в цех за производство на метан в ямболското село Симеоново. На този етап не е необходимо транспортирането на другите двама пострадали, информират от областната болница в Ямбол...

публикувано на 07.12.19 в 13:05

Жълт код за сняг и поледици в 11 области в страната

Жълт код за сняг и поледици в 11 области в страната е обявен за днешния ден. Това сочи справка на страницата на Националния институт по метеорология и хидрология. Жълтият код е в сила за: Благоевград, Кюстендил, Перник, област София, София-град, Пазарджик,..

публикувано на 07.12.19 в 10:48
Държавна опера Стара Загора

Представление на пловидивската опера слага край на 50-то издание на ФОБИ

Най-новият спектакъл на операта „ФАЛСТАФ” на Джузепе Верди на Държавна опера Пловдив поставя финалния акорд на 50 -тото юбилейно издание на ФОБИ`2019. Спектакълът е тази вечер от 19 часа на сцената на старозагорската опера. Комичната опера е..

публикувано на 07.12.19 в 10:38

Няма опасност за живота на пострадалите при аварията в цеха за биогаз в с. Симеоново

Няма опасност за живота за пострадалите при производствената авария в цеха за биогаз в ямболското село Симеоново. При експлозията във вчерашния ден пострадаха трима работници. За щастие до изтичане на газ не се стигна. Инцидентът е станал около 15,30..

публикувано на 07.12.19 в 10:29

Спасителят от влака Петър Бонев получи обещаната награда

25-годишният Петър Бонев, който спаси живота на 21-годишната Виктория при инцидента край Стара Загора във влака за Варна, днес получи наградата си от фирма „Ел контрол“ за проявен героизъм и бърза реакция за спасяване на човешки живот. Чек за 2000 лв...

публикувано на 06.12.19 в 17:39