Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фоклорна школа при НЧ "Родина -1860"

С песни и на старозагорската "Жарава" се откриват Чудомирови празници 2018

Детско-юношеският народен хор „Жарава” при НЧ "Родина -1860" е създаден през 1998 г. от Динко Карадонев и фолклориста-репетитор Стоянка Петрова. В продължение на 20 години стотици са децата и младежите, преминали през репетиции, концерти и участия. 

С времето работата на хора се надгражда и се превръща във Фолклорна школа, в която освен народни песни се изучава и словесен фолклор. Школата е отворена за деца и младежи на възраст 6-18 годишна възраст, които имат отношение към красотата на българския фолклор и българската песенна традиция. При репетициите се работи върху правилното звукоизвличане, постановката на гласа при народното пеене, за развиване на хармонично чувство чрез изпълнение на многогласни песни, както и за правилно дишане и орнаментика. Изпълненията са масови, камерни и индивидуални. Ежегодно участници от школата кандидатстват успешно и постъпват в музикални училища. 

Репертоарът на школата е много богат и включва над 150 народни песни. Аранжиментът на много от песните е на известния български пианист джазмен Пламен Карадонев, който живее и твори в САЩ в последните години.

"Жарава" има в репертоара си и песни, създадени по разкази на Чудомир. Текстовете са адаптирани от Стоянка Петрова, музика и обработка - Динко Карадонев. 

Как ще се включат в дните, посветени на сладкодумеца на България и какво още подготвят за своя юбилей - в звуковия файл.  





Чудомирови празници се провеждат в Казанлък ежегодно в края на март и включват прояви от цялата културна сфера. Национален литературен конкурс "Чудомир", Национален базар на книги от български автори "Словото българско", Национален конкурс за весела детска рисунка "Малките нашенци", Национален театрален фестивал "Комедийният хит на сезона", концерти, изложби, дискусии, премиери на книги. Организатор: Фондация "Чудомир". 

Чудомирови празници 2018 ще бъдат открити по традиция на 25 март – рождения ден на Димитър Чорбаджийски – Чудомир, и ще продължат до 1 април. Освен традиционните прояви, организаторите предвиждат и нови инициативи. Сред тях са концерт и изложба под наслов „Завръщане“ с участието на студенти от висшите учебни заведения по изкуствата, родом от Казанлък. Националното ученическо четене, чието начало бе поставено през 2017 година, в което взеха участие 93 училища от цялата страна и три училища от чужбина, през 2018 година ще бъде насочено към българските неделни училища, извън пределите на страната. За четвърта поредна година ще се проведе научна конференция, като тази година тя е под надслов „Чудомир с перо и художествена четка“. Конференцията ще се проведе на 30 март, като неин научен ръководител ще бъде проф. Пламен Шумков. Към момента участие във форума са заявили 13 участници от различни университети в страната и Българска академия на науките. Ще бъде издаден и вторият сборник с научни доклади на участниците в нея. В програмата на „Комедийният хит на сезона“ в Чудомирови празници 2018 година са включени спектакли, които не са показвани до този момент в Казанлък. Пред казанлъшка публика ще бъде игран премиерният спектакъл на Театър 199, моноспектакълът на Захари Бахаров „Чамкория“ по романа на Милен Русков с режисьор Явор Гърдев. Във фестивала ще участва със свой спектакъл и Театър „Любомир Кабакчиев“, с който ще бъдат открити и празниците - „Аферата с мъртвите души“ по Гогол. Другите два спектакъла, които ще бъдат част от програмата на „Комедийният хит на сезона“ са на два провинциални театъра. Единият е спектакълът на Теди Москов в Русенския театър – „Редки тъпанари“, с участието на Мая Новоселска и други актьори, с които работи режисьорът. Комедията е направена от Теди Москов по част от сценарии на някои негови любими италиански филми. За почитателите на Николай Урумов в Казанлък е спектакълът на Плевенския театър „Женитба“ на Гогол. „Нашата голяма френска сватба“ на театър „Бонини“ с участието на Асен Блатечки, Герасим Георгиев – Геро и други ще бъде представен също в рамките на тазгодишните Чудомирови празници. В Казанлък ще бъде игран спектакълът на Великотърновския музикален театър - оперетата „Графиня Марица“. „Вълшебникът от Оз“ на Държавен куклен театър Стара Загора ще бъде също част от театралния афиш на Чудомирови празници 2018г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба "Семеен портрет" показват в зала "Лубор Байер"

На 1 април, от 18.00 часа, в зала "Лубор Байер" Съюзът на българските художници в Стара Загора и Община Стара Загора представят семейна изложба на Гергана Рахнева, Петър Лазаров и Виктор Лазаров  - ,,Семеен портрет". Тя ще може да бъде разгледана от..

публикувано на 29.03.24 в 16:11

ИКАР за Драматичен театър "Невена Коканова"

50та юбилейна церемония по връчване на наградите на Съюза на артистите в България зарадва Драматичен театър "Невена Коканова". Ямболската трупа получи ИКАР за поддържаща мъжка роля. Призът отиде при Вълчо Янев за ролята му на дядо в спектакъла..

публикувано на 28.03.24 в 14:16
123

Димо Генов открива "НеОчаквана изложба" с малки живописни творби в Художествената галерия в родната Стара Загора

„НеОчаквана“ изложба с творби на старозагорския художник Димо Генов ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Градската художествена галерия. Експозицията, подредена в камерната зала на втория етаж в бившите Старозагорски Хали ще представи 57..

публикувано на 28.03.24 в 12:01

Калин Василев е носител на награда "Чудомир" за къс хумористичен разказ

Калин Василев е тазгодишния носител на 55-ата награда “Чудомир” за къс хумористичен разказ на едноименната фондация и вестник "Стършел". Писателят и юрист спечели с разказа си "Американски стек". Това е най-старата подобна награда в страната. Тя..

публикувано на 26.03.24 в 15:30
XXIII Фестивал на маскарадните игри - Стара Загора

Стотици участници се включиха във Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Над 800 участници и 20 групи от различни области на страната взеха участие в XXIII Фестивал на маскарадните игри, който се проведе навръх Тодоровден в Стара Загора. Кукери, бабугери, старци и арапи огласиха с хлопки и чанове центъра на града, за да..

публикувано на 23.03.24 в 13:49

"Моята паричка" през погледа на децата

Националният конкурс "Моята паричка" за втора година провокира въображението на децата и тяхното любопитство по отношение на темата за парите, личните финанси и финансовите навици. След успеха на първото издание през 2023 г., организаторите разширяват..

публикувано на 23.03.24 в 10:00

"Пришествие' - най-новото попълнение в "Пеещи артисти" (видео)

Една по-лирична и по-драматична Милица Божинова пее 37-та песен от проекта "Пеещи артисти", който гали музикалните сетива на почитателите на българската музика вече четвърта година. Това е трето участие на певицата в проекта, след Сборната формация с "Една..

публикувано на 22.03.24 в 14:57
Часовникът на Държавен куклен театър, Стара Загора

Кукли и поезия празнуват заедно

Световен ден на кукления театър отбелязваме на 21 март. Празникът се чества от  2003 г., по инициатива на UNIMA Internationale ,  с основната идея да е едновременно инструмент за популяризиране на кукленото изкуство, и проект, който позволява..

публикувано на 21.03.24 в 17:12

"Изкуство и култура" бе последното събитие от образователния форум „Месец на науките и изкуствата“

Младите омбудсмани Валентин Глушков и Станимир Тодоров, както и общественият посредник на община Стара Загора Иванка Сотирова, организираха училищен и образователен форум под наслов „Месец на науките и изкуствата“. Първото събитие, което се..

публикувано на 21.03.24 в 13:36

"Чудото" в Павел баня започва със спектакъла "Роднини"

Този уикенд започва първото издание на Националния фестивал на комедийните спектакли „Чудото” в гр. Павел баня, който е част от Чудомировите празници в курортния град. Още в събота от 18.30 часа жителите и гостите на града ще се насладят на..

публикувано на 20.03.24 в 13:07